Te ajutam sa reusesti! - Aplicatii ale hipnozei clinice in obezitate

Inapoi Autor: Psih. Drd. Anca Gurza
Obezitatea este o afecţiune medicală de nutriţie şi metabolism (schimb de materii ) în care grăsimea corporală se acumulează în exces, astfel încât poate avea un efect advers, negativ asupra sănătăţii, ducând la o speranţă de viaţă redusă şi/sau probleme de sănătate.[1][2] Oamenii sunt consideraţi obezi atunci când indicele de masă corporală (IMC ), o mărime obţinută prin împărţirea greutăţii unei persoane, exprimată în kilograme, la pătratul înălţimii acelei persoane, exprimată în metri, este mai mare de 30 kg/m2 .
Aceasta problema a luat amploare in ultimii ani si este acceptat faptul ca influenta factorilor fiziologici, biologici si genetici este mult mai mare decat s-a presupus initial. Au fost identificati 5 factori care au un prognostic pozitiv:
1. Este bine documentata in literatura de specialitate idea ca stricta restrictie a caloriilor ingerate duce la o scadere a ratei metabolismului bazal de 15-20%. Acest lucru duce la probabilitate mare de scadere in greutate. Un metabolism accelerat reprezinta un prognostic bun.
2. Miscarea regulate si exercitiile fizice cresc metabolismul si accelereaza scaderea in greutate printr-o serie de mecanisme. Asadar exercitiile fizice sunt foarte indicate.
3. Incercarile minime de dieta din trecut cresc sansele de a scadea in greutate insa daca in trecut au fost perioade lungi de diete stricte si dese, acest lucru determina un prognostic prost.
4. Al patrulea factor se refera la momentul declansarii obezitatii. Daca aceasta a aparut in copilarie, rezulta un numar mare de celule grase si acest proces fiind ireversibil este nefavorabil pentru prognostic. Pe de alta parte, persoanele la care obezitatea s-a manifestat dupa adolescent, au un prognostic mai bun, din moment ce acest lucru are o influenta doar asupra marimii celulei grase, acest process fiind reversibil.
5. Al cincilea factor are legatura cu alimentatia. Persoanele care tin o dieta scazuta in carbohidrati dezvolta un indemn ireversibil pentru tipul acesta de alimente (zahar, amidon, etc ), care apoi poate duce la a simti nevoia pentru "alimente interzise", un fenomen des intalnit la persoanele care tin dieta. Este asadar foarte important sa fie introdusi carbohidratii in dieta pentru a evita recidiva acestor comportamente.

In afara de acesti factori, succesul unui tratament coreleaza favorabil cu un tratament pe termen lung, un terapeut experimentat, urmarea cu seriozitate a dietei alimentare, exercitii fizice la care se adauga o buna colaborare cu familia.
Ce rol are hipnoterapia in acest demers?
In experienta mea cu aceasta problematica am identificat asocierea dintre terapia cognitiv-comportamentala si hipnoza ca fiind un real succes. Aplicatiile concrete ale tehnicilor hipnotice sunt:
IN FAZA INITIALA:
1. Invatarea relaxarii. Multi pacienti cu problem de greutate sunt foarte tensionati si au invatat ca mancatul excesiv reduce aceasta tensiune . Este asadar util sa invete tehnici de autohipnoza pentru relaxare si astfel sa dobandeasca o noua tehnica de a rezista supraalimentarii.
2. Invatarea tehnicilor de autocontrol. Tehnicile hipnotice ajuta persoana sa obtina autocontrolul in fata comportamentelor alimentare disfunctionale.
3. Invatarea obiceiurilor sanatoase de alimentatie. Obiceiurile alimentare ale persoanelor obeze difera de cele ale persoanelor care nu sufera de obezitate si de obicei sunt: mancat automat, pe jumatate constient si foarte rapid. Invatand cum sa revina la comportamente alimentare sanatoase reprezinta o parte esentiala a tratamentului.
4. Trezirea senzatiilor interoceptive. Adesea pacientii obezi trebuie constientizati din nou asupra senzatiilor de foame si satietate, care pot fi sugerate si invatate systematic in timpul transei.
5. Exercitii fizice. Din moment ce exercitiile fizice sunt de o importanta cruciala in pierderea in greutate, pacientul primeste sugestii hipnotice care sa il ajute sa ramana consecvent unui program de miscare.
IN A DOUA FAZA:
1. Schimbarea cognitiilor. O serie de cognitii ce pot fi schimbate contribuie la mentinerea obezitatii:atitudinea fata de mancare, stima de sine, imaginea corporala, adica felul in care se percep si experimenteaza propriul corp.
2. Intarirea motivatiei. Acest aspect este crucial deoarece persoanele obeze se descurajeaza foarte repede si renunta la tratament.
3. Explorarea ambivalentei in fata schimbarii. Acest lucru deoarece multi pacienti devin anxiosi sau depresivi atunci cand incep sa scada in greutate.
IN FAZA FINALA
1. Prevenirea recaderii. Acest aspect este deoasebit de important, recaderea fiind cel mai mare risc in tratamentul obezitatii.
Experienta clinica impreuna cu date ale cercetarilor n domeniu demonstreaza ca implicarea tehnicilor hipnotice intr-un tratament multidimensional asupra obezitatii are cateva avantaje importante: poate fi usor combinata cu alte tehnici terapeutice, poate facilita procesul therapeutic si atingerea unor rezultate pe termen lung.
In cadrul cabinetului meu - Gurza Maria Ancuta - Cabinet Individual de Psihologie utilizez o abordarea psihoterapeutica eclectica ce presupune imbinarea tehnicilor provenind din: terapia cognitiv comportamentala, terapia familiei, terapia centrata pe obiective si solutii, programare neurolingvistica pentru a gasi confortul si resursele pentru atingerea succesului in obiectivele pe care vi le propuneti.
Unde:
Timisoara, Spl. Penes Curcanu, Nr. 4-5
Tel: 0748107800
email: ancagurza@gmail.com
http://www.romedic.ro/gurza-maria-psiholog
Cand:
Luni-Vineri: 10.oo -20.oo (recomand programare telefonica )

Gurza Maria Ancuța - Cabinet indiviual de psihologie

Cunoașterea înseamnă libertate.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp