Mostenirea nevazuta

Inapoi Autor: Diana Toth
Lupta pe care o duce un tanar in a-si creiona si dezvolta viata si profesia atunci cand nu are un model sau un mentor care sa il ajute sa isi cheltuie cu intelepciune energia si resursele este grea. Ei sunt eroii de langa noi, cei care apreciaza fiecare aspect al vietii lor, stiind costurile drumului pe care l-au facut pana acolo. Isi construiesc cu grija imaginea si reputatia, tinand cont de faptul ca este dificil sa iti construiesti o reputatie, dar o poti pierde foarte usor.
Cu totii vrem sa avem o imagine de success, daca nu in plan professional, in cel personal cu siguranta. Inca nu am intalnit o persoana care sa nu isi doreasca sa fie apreciata si admirata.
Simplul fapt ca provii dintr-o familie completa, echilibrata, realizata te face sa fii perceput ca mai bun, prin asociere. Daca in adolescenta suntem atrasi de imaginea unui Tarzan atletic si rebel, la varsta adulta toti doresc sa fie in preajma "copiiilor buni" deveniti adulti. Ce au diferit acesti "copii buni" fata de cei care au la baza o familie monoparentala sau o familie conflictuala, dezorganizata? Au alte modele, alte povesti care le sunt transmise, alte viziuni, realitatea le este prezentata in alte culori - mai mult in nuante de "este posibil" decat in nuante de "viata e grea si trebuie sa te lupti pentru ca ai putine sanse".
Ma voi lupta intotdeauna ca parintii sa vada ceea ce este mai bun in copiii lor. La modul ideal sper sa dispara motto-ul "nu esti suficient de bun" din familii.
Am avut privilegiul de a intalni multi oameni care mi-au permis sa le cunosc povestea vietii, am putut observa cat de diferite sunt urmele lasate de mesajele cu care au crescut. Va invit sa faceti diferenta intre "In familia mea toti au talent, clar am si eu. Mama mi-a spus intotdeauna ca o sa imi descopar si eu talentul meu" si "Eu seaman cu tatal meu. Mama mi-a spus intotdeuna ca nu era bun de nimic.". Ce sanse credeti ca au doi copii care v-ar spune aceste fraze? Pe care ati paria ca o sa reuseasca sa aiba o viata echilibrata si multumitoare?
Adevarata mostenire pe care o lasam este amintirea noastra, modul in care influentam viata celor din jurul nostru. La randul nostru avem in mostenirea primita de familiile noastre modele, povesti despre strabunici, unchi, matusi pe care nu i-am cunoscut, dar despre care stim ce au realizat sau cum erau din amintirile celor care ni le povestesc. Si stim ca si noi avem o particica din ingredientele povestii.
Un copil stie ca are trasaturi de la tata, de la mama, posibil de la bunicul, bunica si tot asa. Cand aude de calitatile lor stie ca este posibil ca si el sa le aiba, si va sta la panda sa le recunoasca in el. Tot la fel, cand unul din parinti ii spune despre defectele celuilalt parinte copilul va stii ca in el sunt parti din acel parinte, va traduce acest mesaj prin "o parte din mine nu e buna".
Haideti sa le spunem copiiilor povesti de succes ca ei sa tinda spre succes, haideti sa le facem o idee despre ce inseamna succesul ca sa il poata recunoaste mai tarziu, sa isi faca o harta cum sa ajunga acolo.
Un tanar de succes este un tanar "care stie ce vrea" si are o idee despre etapele pe care trebuie sa le parcurga pentru a ajunge acolo.
Pana la varsta de tanar adult ne bazam dezvoltarea pe harta primita in familie, pe modelele din familie, pe mostenirea primita. Daca este o mostenire cu modele bune, cu povesti de success, este perfect...avem o pare din retetele pentru o viata reusita. Daca mostenirea noastra are povesti triste, despre insuccese, despre ratari ne putem creea propriile noastre modele, ne putem raporta la familii de suflet. Noi suntem cei care ne alegem modelele, care se pot schimba de-a lungul vietii.
Ajungem fiecare dintre noi la un moment in care trebuie sa ne asumam totala responsabilitate pentru cine suntem, pentru viata noastra. Suntem direct responsabili pentru autoeducarea noastra. Daca suntem nemultumiti de educatia primita, ce ne impiedica sa ne autoeducam? Din fericire sunt foarte multe si la indemana sursele si persoanele pregatite pentru dezvolatarea personala. Informatii sunt suficiente, singurul ingredient ce trebuie adaugat este vointa proprie.
Sa iti dai seama suficient de repede ce vrei sa faci cu viata ta este un element cheie pentru o viata implinita. Costurile unei alegeri tarzii sunt mari.
In reusitele trecute se afla solutiile viitoare si marile realizari se bazeaza pe micile schimbari. Este util sa avem o buna viziune aspra realizarilor noastre. Faceti o lista cu ce teluri v-ati atins pana acum. Incepeti cu ultima saptamana. Veti ramane surprinsi sa observati ca aveti mai multe reusite decat credeati. De fiecare data cand faceti ce v-ati propus, fie ca va treziti de dimineata sau nu mai amanati sa faceti ceva, repurtati o victorie.
Fiecare zi in care va educati vointa este o zi castigata.
Amintirea victoriilor din fiecare zi sunt bazele marilor victorii ce vor urma.
Starea de bine se vede! Si se construieste clipa dupa clipa...

Sursa imagine: Man of Steel
Psihologie si psihoterapie - Diana Toth

Psihologie si psihoterapie - Diana Toth

Starea de bine se vede!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp