Co-sleeping cu copilul. Aspecte psihologice

Inapoi Autor: Vescan Ioana Maria

Co-sleeping cu copilul sau doarme singur in camera lui? Pana in ce moment acesta ajuta la dezvoltarea emotionala si a atasamentului securizant?Acestea sunt cateva intrebari care merita raspuns pentru a oferi o baza cat mai securizanta de dezvoltare pentru copilul tau.

 

Sunt de parere ca trebuie sa pastram echilibrul intre nevoile parintilor si ale copiilor. Cand vine vorba despre copil trebuie sa luam in considerare toti factorii importanti: factori de siguranta pentru somn, necesitatea de a raspunde nevoilor bebelusului, nevoia de atasament sigur, crearea increderii in fortele proprii, iar in ceea ce priveste parintii, trebuie sa luam in considerare nevoia de odihna, nevoia de intimidate si afectiune in cuplu, nevoia de timp personal. De aceea, este foarte important ca mamicile sa se intrebe astfel: de ce fac co-sleeping, ce rol indeplineste copilul, pentru cine o fac, sunt frustrata ca fac acest lucru si acest lucru imi produce dezechilibru in cuplu?

 

Ca si varianta acceptata la nivel international, se recomanda co-sleeping, dar in pat lipit de patul parintilor pana la varsta de 6 luni, apoi copilul poate fi mutat. Se pleaca astfel de la ideea ca primele 4-6 luni sunt esentiale, ca pana la 4 luni copilul nu stie ca existi dincolo de usa, iar modul in care raspunzi pana la varsta aceasta creaza anumite legaturi la nivelul creierului cu influenta foarte mare pentru un atasament sigur. O situatie important de discutat este daca mama care alapteaza si face co-sleeping. De obicei, in aceste cazuri, copiii isi formeaza foarte usor o asociere de somn cu sanul, intrucat mirosul este unul din principalele lor simturi, si atunci prezenta mamei langa el poate duce la treziri suplimentare. Co-sleepingul ajuta somnul doar atunci cand asocierea de readormire in timpul noptii nu este cu sanul, ci cu prezenta mamei. Astfel, copilul se trezeste doar sa manance atunci cand ii este foame, urmand ca dupa varsta de 9 luni aceste treziri pentru hranire sa inceteze, iar daca cel mic se va trezi si dupa aceasta varsta, odata ce simte prezenta parintelui se va culca la loc. Jocul ii poate ajuta pe copii sa se relaxeze inainte de culcare.

 

Dupa varsta de 18 luni, co-sleeping-ul nu mai este baza pentru indeplinirea nevoilor de baza, ci parintii pot sa raspunda si sa respecte aceste nevoi ale copiilor prin a fi prezenti, iubitori si constienti si sa interactioneze pozitiv, sa-l faca sa rada, sa-l aline atunci cand are nevoie, iar astfel intrunese conditiile pentru a crea baza unui atasament sigur.

 

De asemenea la varsta de 18 luni copilul isi formeaza o imagine despre relatia de cuplu.Cateodata exista tentinda ca numai unul dintre parinti sa faca co-sleeping pentru ca celalalt sa se odihneasca.In acest fel pot aparea urmari asupra relatiei de cuplu, iar cei doi parteneri sa se instraineze si sa simta ca nu le sunt indeplinite nevoile.Relatia de cuplu are nevoie sa fie hranita in continuare, o parte din nevoile partenerului depinzand de celalalt. De multe ori insa se ajunge la sacrificiu si la prioritizarea copilului in fata relatiei celor doi parinti. In ceea ce priveste influenta pe varsta, cu cat copilul este mai mare, cu atat el este mai consient si in ceea ce priveste relatia de cuplu, iar imaginea unor parinti care dorm separat le va transmite mesaje eronate. Dupa varsta de 18 luni, copiii isi formeaza prima imagine legata de cuplu, asa incat ganditi-va bine ce model vreti sa-si ia. Sa nu uitam ca si limitele sunt importante in relatie, atat limitele rigide, cat si cele difuze fac rau. Este important sa ne gandim cum influenteaza ceea ce facem noi, ce model dam mai departe copiiilor nostri. Faptul ca stabilim limite de genul „mami si tati dorm aici, iar tu, copilul, dormi in alta parte", il va ajuta pe cel mic sa invete care sunt limitele lui. Este foarte important si modul in care parintii relationeaza intre ei. Cum isi exprima iubirea unul fata de celalalt, cat de tandri si afectuosi sunt, cat de mult se sprijina si se respecta. Fiecare dintre noi vom simti si gandi „iubirea" asa cum am trait-o si am vazut-o la parintii nostri. Maturitatea noastra emotionala depinde de maturitatea emotionala a parintilor nostri."

 

1.Incurajeaza copilul sa doarma singur. 2.Construieste din timp entuziasmul de a dormi singur. 3.Decoreaza camera copilului. 4.Permite ca momentul sa se intample intr-un mod cat mai natural. 5.Fiecare copil este diferit si are ritmul lui de dezvoltare.

Cabinet Individual de Psihologie-Psihoterapie Vescan Ioana Maria

Cabinet Individual de Psihologie-Psihoterapie Vescan Ioana Maria



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp