DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC ,,GAMBLING ADDICTION,,

Inapoi Autor: Vescan Ioana Maria
DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC,, gambling addiction,,
In Romania jocurile de noroc,, gambling addiction`` care se refera la cazinouri, pariurile sportive sau pacanelele au luat o mare amploare in ultimii ani. Dependenta dde jocuri de noroc este similara cu depedenta de substante.
CAUZE
In ceea ce priveste cauzele dependetei de joc sunt mai multe nivele in cadrul carora se poate explica dependenta de jocuri de noroc. La nivel psihologic persoanele care sunt jucatori patologici sunt persoane competitive si preocupate de ceea ce cred ceilalti despre ei, nelinistiti si care folosesc aceste jocuri de noroc ca si mecanisme de aparare pentru a face fata unor evenimente traumatizante. La nivel psihosocial, dependenta de jocuri este un comportament invatat si repetat prin prezenta unor recompense intiale substantiale (se poate ca persoana sa fii avut la inceput un castig destul de mare si asta sa fi fost motivatia pentru a continua ) . La nivel biologic jucatorii sunt dependenti de emotiile resimtite in timpul jocului, acestea fiind motivul pentru care continua si nu castigurile financiare. Aspectul de dependenta este sustinut si de asocierea dependentei de jocuri de noroc cu dependenta de alcool, droguri, cat si de modificari similare care apar la nivel genetic si neurochimic, la unii dintre dependenti.

SIMPTOMELE DEPENDENTEI DE JOCURI DE NOROC
Pentru a fi diagnosticata aceasta tulburare se are in vedere prezenta a minim 5 simptome:
- persoana este preocupata de jocul de sansa
-joaca pe sume din ce in ce mai mari pentru a trai aceeasi experienta (excitatie sau euforie )
-joaca pentru a evada de probleme
-dupa pierderea banilor de joc, revine pentru a incerca recuperarea banilor pierduti
-face multe eforturi pentru a stopa sau reduce jocul de noroc, dar fara succes
-este iritabil/a cand incearca sa opreasca sau sa reduca jocul de noroc
-minte in legatura cu implicarea lui in jocul de noroc
-a comis acte ilegale pentru a procura banii pentru joc (frauda, furt )
-a pierdut o relatie, un loc de munca, o oportunitate din cauza jocului de noroc
-imprumuta sau cere altora ajutorul pentru a iesi dintr-o situatie financiara dificila datorata jocului de noroc.

TRATAMENT
Tratamentul incepe odata cu recunoasterea acestor probleme si cu dorinta de a le depasi. Daca familia sau prietenii sunt cei care observa simptomele prezentate mai sus atunci este indicat ca persoana sa se prezinte la un psihoterapeut. Psihoterapia se desfasoar prin sedinte individuale saptamanale si este personalizata fiecarui client, deoarece chiar daca sunt doua persoane care sufera de aceeasi tulburare, fiecare are caracteristici diferite si are nevoie de un plan de tratament personalizat nevoilor sale. De asemenea este important ca si familia sa fie implicata in acest tratament, deoarece in majoritatea cazurilor sunt consecinte si repercursiuni si in cadrul ceilalti membrii ai familiei.
Tratamentul dependentei de jocuri de noroc este in primul rand un tratament psihologic care cuprinde 3 componente:
1.Dependenta psihica de comportamentul de joc:
Acesta presupune stabilirea de tehnici si masuri care pentru a putea face fata dorintei de a juca (craving ) .Craving este o dorinta sau o pofta care caracterizeaza orice dependenta si are un substrat neuro-fiziologic. Tratamentul presupune asimilarea pacientului a unor resurse necesare pentru a putea face fata atunci cand pofta apare.
2. Managementul datoriilor
Aceasta este o parte foarte importanta a tratamentului dependentei de jocuri de noroc, deoarece multi jucatori considera ca este foarte rationala dorinta de a continua jocul din motivatia de a castiga bani pentru a achita datoriile facute de-a lungul timpului, la joc. Aceasta reprezinta o spirala care duce la cresterea datoriilor, accentuarea dependentei si destabilizarea vietii persoanei.
Managementul fatoriilor presupune si stabilirea unui plan:
* toate datoriile existente la momentul actual (suma si persoana sau instituatia la care este datoare persoana )
*ordinea achitarii acestora
*sursele din care vor fi achitate datoriile (altele decat jocul )
*timpul in care se vor fi achitate aceste datorii (date calendaristice )
Este foarte important ca acest plan sa fie stabilit impreuna cu persoanele care vor sa fie alaturi de persoana in cauza (familie sau prieteni ) . De asemenea un lucru important este faptul ca daca sunt implicati si prieteni sau familie in aceste probleme legate de finantarea de bani, atunci e nevoie ca atunci cand se stabileste acest plan acestia sa spuna foarte ferm faptul ca nu vor mai achita viitoarele datorii.In caz contrar pentru persoana depedenta se stabileste din nou o spirala in care aceasta este constienta ca nu conteaza ce se intampla pentru ca cineva va achita datoriile.
3.Managementul finantelor personale
Acesta presupune crearea unui sistem prin care o perioada, persoana care are dependenta de jocuri de noroc nu va avea acces la bani. In primele etape ale tratamentului a avea acces la bani, pentru dependentul de joc patologic este o presiune foarte mare pentru a putea rezista. Membrii familiei sau prietenii sunt cei care pot veni in ajutor pentru a-l sustine in aceasta faza a tratamentului si astfel pot sa-i ofere sprijin in forme diferite si prin negociere (salariul poate fi pus pe un card la care persoana in cauza nu are acces si primeste doar sume mici de cheltuiala in fiecare zi si trebuie sa dovedeasca folosirea lor prin bon fiscal ) .
De asemenea alte optiuni de tratament ar fi:
- grup de suport
-psihoterapie individuala
-psihoterapie de familie
-consult psihiatric

SFATURI PENTRU DEPENDENTII DE JOCURI DE NOROC:
Mawer (2010 ) ofera urmatoarele sfaturi jucatorilor dependenti care doresc schimbarea comportamentului lor:
a ) accepta faptul ca trebuie sa le spui celor apropiati tie ca ai o problema in legatura cu jocul de sansa patologic si renunta la ideea de a ramane anonim;
b ) impartaseste celor din jur dimensiunea si gradul de severitate al problemei tale de dependenta;
c ) gaseste noi activitati alternative cu care sa-ti ocupi timpul in care inainte obisnuiai sa joci;
d ) recunoaste puterea de vindecare a muzicii;
e ) accepta faptul ca nu este nimic in neregula cu tine daca ai fost un jucator de sansa patologic, asumandu-ti si responsabilitatea vindecarii tale.

Bibliografie:
1.Steliana Rizeanu, Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora, 2012
2.Philip Mayer, Overcoming Problem Gambling: A guide for Problem and Compulsive Gamblers
Cabinet Individual de Psihologie-Psihoterapie Vescan Ioana Maria

Cabinet Individual de Psihologie-Psihoterapie Vescan Ioana Maria



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp