Agresivitatea pasiva (1)

Inapoi Autor: Psihoterapeut Mandoc Florentina
Mulţi oameni sunt invatati inca de la o vârstă fragedă sa isi suprime sentimentele considerate ca negative, cum ar fi furia, resentimentele, teama şi durerea. Cei care nu pot sau nu vor să exprime aceste emoţii tind să se angajeze in comportamente pasiv-agresive care le furnizează un mijloc si o cale de a isi redirecţiona sentimentele.

Agresivitatea pasiva poate lua multe forme: Oameni care se simt vinovati daca spun "nu" continua sa isi incalce promisiunile pe care le fac deoarece nu au putut spune "nu" atunci când trebuia sau ar fi vrut sa faca acest lucru. Alţii vor înlocui laudele cu diverse insinuari, pentru a se distanţa ei înşişi de propriile emoţii intense pe care le simt. Cel mai adesea, un astfel de comportament este un strigăt de ajutor rostit de cei care au de fapt nevoie de compasiune şi blânda orientare.

Atunci când recunoaştem modele pasiv agresive in comportamenul celorlalti, nu ar trebui sa ne lasam atrasi intr-o luptă pentru putere.

Agresivitatea pasiva este cel mai adesea manifestata de cei care se simt neputincioşi şi doresc să evite propriile sentimente adevărate. Ei cred ca detin controlul deoarece nu isi afişează emoţiile semnificative şi totusi nu pot înţelege cum de se înstrăineaza treptat de cei din jurul lor. Dacă cineva apropiat prezintă semne de frustrare sau pare deranjat, agitat, dar afirma ca nimic nu este in neregula, acest lucru ne poate indica faptul că tonul vocii sale sau gesturile pe care le face comunica de fapt un mesaj diferit – sa il invitam sa aiba incredere în noi. Atunci când ne simtim desconsiderati de un compliment nepotrivit, este important ca, pe un ton calm, sa explicam cum acest lucru ne-a făcut se ne simtim şi de ce. Şi atunci când o persoană isi incalca incontinuu promisiunile catre noi, putem sa o ajutam sa înţeleaga că este libera să spuna “nu” dacă nu este dispusa să faca acel serviciu sau acele lucruri pentru noi.

Pe masura ce inveti sa detectezi agresivitatea pasiva la ceilalti, vei putea fi surprins să vezi indicii ale acesteia chiar la tine. Lupta cu tendinta natural umana de a evita emoţiile intense poate fi la fel de simpla ca si amintirea faptului ca a exprima sentimentele tale adevărate este un lucru foarte sănătos. Emoţiile de obicei considerate ca fiind negative vor fi cele care te vor inspira pentru a-ti schimba viaţa în bine, întrucât comportamentul pasiv-agresiv este, de fapt, un mijloc de evitare a oricarei modificari. Atunci când vei fi invatat sa iti gestionezi constructiv sentimentele, le vei putea lasa in urma, daca vei voi, pe masura ce vei avansa pe un drumul incitant si plin de satisfactii al propriilor tale emoţii neexplorate.

Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie

MOTTO: A renaşte, a te elibera înseamnă a trece dincolo de ceea ce este cunoscut.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp