Schemele emotionale

Inapoi Autor: Ica Secosan

 

„Cele mai bune si mai frumoase lucruri din lume nu pot fi vazute sau atinse. Ele trebuie simtite cu inima.” – Helen Keller

 

 

Pornind de la premisa ca emotia este centrala in experienta umana, Robert Leahy prezinta in noua sa carte Terapia centrata pe scheme emotionale un model comprehensiv al modului in care oamenii interpreteaza emotiile si reactioneaza la emotiile proprii si ale celorlalti.

 

Cercetarile asupra fenomenului de previziune afectiva sugereaza faptul ca deseori oamenii exagereaza atunci cand prezic reactiile emotionale. Un factor important care contribuie la acest fenomen este focalizarea - adica tendinta noastra de a ne concentra pe o singura trasatura a unei imprejurari, pierzand din vedere si alte caracteristici care ne pot diminua reactia emotionala in situatia respectiva. Exemplul dat de autor in acest sens este graitor: unii oameni ar putea ajunge sa creada ca daca se muta dintr-o zona rece si innorata intr-una insorita, vor fi extrem de fericiti pentru multi ani. Cu toate acestea, ei descopera cu surprindere ca se simt intr-adevar mai bine pentru o perioada relativ scurta de timp, dupa care nivelul emotiei lor de fericire sau nefericire revine la ceea se simteau inainte de mutare. Focalizarea in acest context se refera la faptul ca acesti oameni isi concentreza atentia asupra unui singur factor : soarele, ignorand alti factori relevanti care de fapt ii influenteaza emotional, precum relatiile lor de baza, profesia, etc.

Un alt factor important este eroarea referitoare la impact - adica suntem tentati sa supraestimam reactiile noastre emotionale, cu alte cuvinte atunci cand ni se intampla un eveniment negativ suntem tentati sa credem ca vom suporta consecinte emotionale negative pentru o perioada lunga de timp, deasemenea si atunci cand traversam o situatia fericita, suntem tentati sa credem ca va avea ca rezultat o afectivitate pozitiva de lunga durata.

Neglijarea imunitatii reprezinta tendinta noastra de a ignora abilitatea de a face fata evenimentelor negative. Oamenii sunt predispusi sa acorde o insemnanate deosebita unei pierderi, comparativ cu valoarea uni castig, asa cum este subliniat in cunoscuta zicala :"Suferim mai mult dupa pierderi decat ne bucuram de castiguri."

Euristica afectiva este un factor esential in previziunea emotiilor. Aceasta inseamna ca deseori apelam la o emotie din prezent pentru a ne prezice reactiile emotionale din viitor. Cu cat suntem mai putin toleranti la incertitudine, cu atat estimarea reactiilor noastre emotionale viitoare este mai negativa. Pe langa aceasta strategie, deseori suntem tentati sa desconsideram timpul, in sensul ca preferam un castig mic in prezent, in defavoarea unui castig mai mare in viitor.

 

Toate aceste evaluari cognitive sunt componente esentiale ale schemelor emotionale. Din cauza lor ajungem la convingerea ca emotiile noastre vor fi durabile si de necontrolat, de aceea ar trebui suprimate imediat. Cercetarile asupra rezilientei prezinta insa un rezultat diferit, acela al faptului ca, in ciuda a ceea ce putem crede, ranile emotionale se vindeca destul de repede, spre exemplu, un numar impresionant de subiecti revenind dupa un an de la confruntarea cu evenimente de viata negative, la un nivel rezonabil de functionare. Asadar emotiile noastre par mai degraba a avea o natura evanescenta, ele nu dureaza, isi pierd rapid din intensitate si persista o perioada de timp pana cand apare o alta emotie.

Cu alte cuvinte, nu emotiile sunt cele care pot ajunge sa ne influenteze negativ viata, ci interpretarile sau povestea pe care noi o atasam emotiilor noastre, atitudinea pe care o avem fata de emotii si strategiile diferite de coping pe care le utilizam atunci cand ne raportam la viata noastra emotionala. Robert Leahy, Terapia centrata pe scheme emotionale, Editura ASCR, 2017

Cabinet individual de psihologie Ica Secosan

Cabinet individual de psihologie Ica Secosan



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp