Dan Boldea - Terapia Anxietatii si Depresiei, Consiliere Programare NeuroLingvistica, Terapie de Cuplu, Sexologie, Coaching, Dezvoltare Personala

Dan Boldea - Terapia Anxietatii si Depresiei, Consiliere Programare NeuroLingvistica, Terapie de Cuplu, Sexologie, Coaching, Dezvoltare Personala

A sti fara a face, inseamna a nu sti inca, cu adevarat.
fara recomandari
43409 vizite
Trimite o solicitare de programare la cabinet
Locatie: Constanta, jud Constanta, Cartier Dacia. Str. Nicolae Grigorescu. nr. 87, in spatele Scolii Spectrum, langa Centrul de Plasament Ovidius - Scoala Speciala nr. 1.
Telefon: 0721205741
Program: Luni - Sambata 9.00 - 20.00. Numai prin programari telefonice
Website: http://www.PsihologConstanta.ro

JOCURILE DE NOROC - CALEA DE IESIRE

Inapoi Autor: DAN BOLDEA
Toţi dependenţii au un lucru în comun, indiferent că sunt dependenţi de alcool, heroină sau nicotină ori jocuri de noroc:
• Ceea ce cauzeză dependenţa este consumat în mod obsesiv de-a lungul dependenţei, chiar dacă sentimentul de fericire se poate să nu fie atins consumând "drogul".
• Pierderea controlului creşte în mod constant.
• Dependenţa de droguri este folosită pentru a fugi de realitate.
• Dependenţa continuă chiar dacă a cauzat câteva consecinţe negative sau daune sănătăţii.
Următorul articol se ocupă de dependenţa de jocurile de noroc, originile ei şi cum să determini dacă suferi de dependenţă de jocurile de noroc şi unde poţi găsi ajutor.
Ce este dependenţa de jocurile de noroc?
Jocul patologic este poziţionat sub "comportament anormal sau defectuos în controlul impulsurilor" în cadrul clasamentului internaţional al bolilor şi este definit după cum urmează:
"Funcţionarea defectuoasă constă în jucatul repetat şi frecvent al jocurilor de noroc, fapt care controlează viaţa pacientului şi duce la distrugerea valorilor şi angajamentelor sociale, profesionale şi familiale."
Jocul excesiv al pacienţilor maniaci este definit ca: o manie este o boală discretă care se îmbină cu un entuziasm puternic, o melancolie interioară agitată, schimbări pozitive în starea de spirit fără motiv şi melancolie agitată fără încetare.
De asemenea, pe lângă dependenţa de jocurile de noroc este jocul cu o personalitate socială distorsionată caracterizată prin nerespectarea obligaţiilor sociale şi a sentimentelor faţă de ceilalţi. Acest tip de comportament poate fi întâlnit frecvent în închisori.
Jocul patologic este caracterizat de persistenţă, recurenţă şi deseori în frecvenţa jocului în ciuda consecinţelor sociale şi personale negative cum ar fi datorii, distrugerea relaţiilor familiale şi efectele asupra dezvoltării profesionale.
Înainte de a spune că cineva suferă de joc patologic, trebuie ca în decursul unui an să existe cel puţin două sau mai multe episoade de joc patologic.
Modelele de gândire distorsionată a jucătorilor de noroc sunt de asemenea menţionate într-o altă clasificare a bolii pe scară largă, "DSM-IV":
• Importanţa deosebită a banilor pentru jucători.
• Modele de gândire în ceea ce priveşte competiţia.
• Neliniştea unui jucător.
• Nevoia exagerată de recunoaştere socială.
• O tendinţă a maniei de muncă.
• Apariţia frecventă a tulburărilor psihomatice de stres.
Cum se dezvoltă dependenţa de jocurile de noroc?
Problema principală
Dezvoltarea unei dependenţe a jocurilor de noroc este un proces complex afectat de câţiva factori. Cei mai importanţi factori sunt:
• O tulburare profundă a valorii de sine (tulburare "narcisistă" ) .
• O tulburare a relaţiei.
• Entuziasm neregulat.
Tulburarea respectului de sine
Tulburarea gravă a respectului de sine are o importanţă particulară acolo unde sinele este descris ca un gol sau un nimic. Câteva sentimente de inferioritate adânc înrădăcinate, provenite din copilărie, sunt compensate de iluzii de grandomanie.
Câştigurile iniţiale întăresc ego-ul şi confirmă că într-adevăr suntem ceva special. La început, deseori există un "câştig mare", un profit aparent rapid şi uşor care marchează startul spre o lume de basm.
Tulburarea legăturilor
Psihiatrul britanic de copii John Bowlby a creat o teorie a legăturilor în anii 60. El a notat că tipurile de legături ale copilului suntîn funcţie de sensibilitatea mamei:
În cazul legăturii "nesiguranţă-evitare", copiii sunt nesiguri dacă fie persoana lor de legătură sau persoana lor de încredere le stă la dispoziţie. Ei se aşteaptă ca în principiu dorinţele lor să fie respinse; deseori acesta este cazul copiilor care au fost respinşi în mod frecvent. Copii cu o astfel de legătură sunt în general mai predispuşi la probleme mentale decât copii cu un tip de legătură "sigură". Jucătorii de asemenea deseori arată acest tip de legături nesigure. Deseori vei descoperi dependenţi de jocuri de noroc care sunt într-o situaţie de "familie despărţită" cu o relaţie teribilă cu tatăl lor. Experienţele cu abuzuri pot fi de asemenea deseori găsite la dependenţii de jocuri de noroc.
Entuziasmul neregulat
Incapacitatatea de a adapta adecvat tensiunea internă şi emoţia se transformă în neliniştea specifică a unui jucător de noroc. Deseori la început motivaţia pentru a juca este căutarea succesului şi a profiturilor, reducerea plictiselii sau gestionarea emoţiilor negative de genul celor care apar după o despărţire. Jucătorul cade treptat într-un cerc vicios, victimele fiind toate aspectele vieţii sale.
Jucătorul ajunge într-o stare de plăcere şi emoţie când joacă şi el încearcă să găsească o explicaţie logică pentru jocurile sale de noroc necontrolate. Pot să apară comportament superstiţios şi gândire magică. Treptat el se alătură unei lumi fantastice, marcat de fantezia puterii şi a profitului. El se îndepărtează de mediul său şi încet încet creşte singur. Modele de gândire distorsionate încep să apară. În cele din urmă jocul devine principala activitate în viaţă. Această dezvotare duce la declinul fizic, personal şi social.
Jucătorul este într-un final distinctibil prin controlul redus al implsurilor, ceea ce înseamnă că impulsul de a juca nu poate fi rezistat. Acest comportament este similar cu cel al alcoolicilor ce nu pot rezista să nu bea din nou imediat după ce s-au lăsat. În ciuda consecinţelor negative, dorinţa de a elibera tensiunea prin joc este intensificată.
De asemenea are şi o bază neuronală. Sistemul de recompensare a creierului este suprasolicitat în mod cronic ceea ce conduce la o contra-reglementare a creierului. Pentru a se proteja de agitaţia dăunătoare a creierului începe să reacţioneze mai puţin la stimulul recompensă. O adaptare neurologică începe să se stabilească. Pentru a obţine senzaţia dorită, buy-in-urile sau volumul de joc trebuie să fie crescut. Apropo, cel mai înalt punct de dezvoltare al acestei dependenţe este showdown-ul.
Modele de gândire distorsionate
Există multe atitudini iraţionale distorsionate tipice jucătorilor de noroc:
• Iluzia de control
Asta este conturată de presupunerea că jocul are o influenţă personală mai mare decât este cazul în mod obiectiv.
Ei spun că profiturile sunt datorate abilităţii lor şi pierderile datorită circumstanţelor nefericite.
• Efectul de Monte-Carlo ("aberaţiile jucătorilor" )
Frecvenţa evenimentelor trecute sugerează care va fi probabilitatea evenimentelor viitoare (exemplu la ruletă: A existat de 3 ori consecutiv negru, asta înseamnă că probabilitatea unui roşu este în creştere. )
• Interpretarea greşită a probabilităţii de câştig
Jucătorul îşi supraestimează profitul nerealist. De exemplu, 98% din toţi banii puşi ca buy-in sunt pierduţi.
• Aproape de câştig ("regretul cognitiv şi ratarea" )
Asta apare la maşinile de noroc unde ai nevoie ca trei simboluri identice să apară pentru a primi o plată, dar ţie îţi apar doar două simboluri identice. Rezultatul: "Tocmai am ratat un câştig, aşadar trebuie să continui să joc!"
• Captura ("blocare" )
Asta este aderarea la deciziile greşite pentru a justifica investiţiile deja făcute - "Ok, probabil sunt învins, dar din moment ce am am egalat aici pe turn mă voi uita şi la river."
Există dovezi că un procentaj mare din modelele de gândire defectuoase suntîn timp ce se joacă jocuri de norc.
Care este riscul?
Cei mai afectaţi oameni sunt bărbaţi care trăiesc singuri într-un oraş mare şi au în jur de 30 de ani. Debutul dependenţei apare de obicei în adolescenţă, oricum, femeile tind să devină mai dependente în mijlocul vieţii. Dacă intră sub tratament, de obicei deja sunt în datorii, în pericol de suicid şi de obicei au făcut infracţiuni pentru a strânge bani pentru a juca. O parte mai mare a dependenţilor (aproximativ o treime ) suferă de asemenea şi de dependenţe psihice, de exemplu alcool sau heroină.
Aproximativ 2-3 % din populaţie are o problemă cu jocurile de noroc şi aproximativ 1% suferă de ceea ce se numeşte comportament anormal de joc. Există o corelare între disponibilitatea jocului oferit (de exemplu, numărul de maşini de jocuri de noroc per 1000 de locuitori ) şi frecvenţa jucătorilor patologici.
Factori care să conducă la dependenţă ar putea fi experienţe de genul multe câştiguri ("o victorie mare" ) sau experienţe de viaţă debilitante cum ar fi probleme cu partenerul de viaţă, despărţire, sarcina sau tulburările profesionale.
Morbitatea mare (existenţa în paralel a altor boli ) este foarte uşor de observat. De exemplu, până la 50 % dintre dependenţii de jocuri de noroc au tulburări depresive, care sunt provocate de tulburări impulsive, stare depresivă şi pierderea interesului general.

25% dintre toţi jucătorii de jocuri de noroc care au solicitat tratament au încercat deja să se sinucidă o dată. Deosebit de izbitoare este apariţia frecventă a tulburărilor de personalitate care pe care peste 90 % dintre jucătorii trataţi le au.

O tulburare a personalităţii este caracterizată printr-o tulburare persistentă a comportamentului care începe în copilărie şi adolescenţă cauzând probleme serioase în relaţiile sociale. Tulburarea narcisistă a personalitpţii apare de multe ori mai ales acolo unde este dezolvat un simţ exagerat al propriei importanţe. De exemplu mulţi pacienţi exagerează cu propriile realizări şi talente, sunt absorbiţi de propriile fantezii, succesul nelimitat, putere, farmec, frumuseţe sau iubire ideală. Ei cred despre ei însăşi ca fiind foarte unici şi se străduie continuu pentru admiraţie excesivă.

Tulburarea narcisistă a personalităţii este dificilă de tratat pentru că pacientul tinde să dispreţuiască terapeutul sau să oprească tratamentul dacă el nu îi confirmă fantastica lui grandoare.
Care sunt efectele dependenţei de jocurile de noroc?
Se dezvoltă o dinamică, tipică acestei dependenţe, care afectează toate aspectele vieţii. În cele din urmă aceşti oameni au posibilităţi limitate de a-şi adapta acţiuniile lor.
Dinamica dependenţei ne arată de exemplu, când oamenii încearcă să compenseze pierderile lor prin mărirea buy-in-urilor lor, aşa numitele trişări. În poker, acest lucru este numit a fi în stare de tilt.
Izolarea socială creşte constant. Sentimente de ruşine încep să apară şi oamenii încep să îşi facă griji în privinţa jocului lor. Jucătorii se integrează din ce în ce mai mult într-un mod de viaţa specific jucătorilor de noroc, un mod de viaţă bazat pe satisfacerea nevoilor imediate ale jucatorilor. Acest lucru poate duce la acte criminale în scopul de a obţine fonduri pentru jocurile de noroc.
În final, jucătorii pot deveni ruinaţi financiar, pot pierde suportul familiilor lor sau slujbele lor. Pot urma vizitele la psihiatru datorită încercărilor de sinucidere, câţiva dependenţi ai jocurilor de noroc pot deveni criminali.

Efectele jocului constant şi neîntrerupt se pot manifesta fizic. De exemplu, prin simptome cum ar fi ulcer gastro-duodenal, dureri de cap sau de inimă.
Cum ştiu dacă sunt dependent?
Există o serie de chestionare şi proceduri pentru a testa dacă o dependenţă de jocuri de noroc este prezentă şi a delimita jocul patologic de alte forme de joc cum ar fi jocul social, jocul profesionist, jocul într-un moment de nebunie, jocul cu o personalitate antisocială sau folosirea patologică a calculatorului (joc, chat, navigat pe internet ) .
Scara de referinţă la nivel mondial este SOGS (South Oaks Gambling Screen ) . Totuşi, există de asemenea multe proceduri de testare. În final, practic toate testează acelaşi lucru, şi anume dacă ai abilitatea de a-ţi controla nevoia de a juca şi a te opri din joc dacă sunt efecte negative pentru joc, de exemplu epuziare. De asemenea, testează dacă sunt prezente probleme narcisiste prezentate în capitolele de mai sus, sau dacă probleme cum ar fi datoriile sunt prezente şi dacă jucătorul este dispus să efectueze acte criminale pentru a obţine fonduri.
Testează-te
Pentru a stabili dacă ai putea fi dependent de jocuri de noroc, poţi face testul următor. Este un chestionar cu 19 întrebări la care răspunzi cu da sau nu. Dacă raspunzi la mai mult de 7 întrebări cu da, dependenţa de jocurile de noroc poate fi o problemă pentru tine.

1. Ai jucat vreodată până ai rămas fără bani?
2. Ai împrumutat vreodată bani pentru a juca?
3. Ai luat vreodată un împrumut din cauza sau pentru jocurile de noroc?
4. De obicei, când joci treci peste timpul şi limita financiară pe care ţi le-ai propus?
5. Te-ai gândit vreodată să obţii bani făcând lucruri ilegale?
6. Te gândeşti mult la jocuri?
7. Ai furat vreodată bani pentru a juca?
8. Te concentrezi cu greu asupra altor lucruri în afară de joc?
9. Eşti nerăbdător sau agresiv dacă nu poţi juca?
10. Viaţa ta normală pare plictisitoare comparând cu jocurile de noroc?
11. Scade interesul pentru viaţa ta socială?
12. Joci pentru a recupera pierderile?
13. Ascunzi cât de mult joci şi cât de mult ai pierdut faţă de familia ta?
14. Ai avut vreodată mustrări de conştiinţă după ce ai jucat?
15. Èši s-a întâmplat să continui să joci chiar dacă ştiai că ţi-ai face rău ţie şi altora?
16. Ai jucat vreodată pentru a-ţi îmbunătăţi starea de spirit şi pentru a evita probleme?
17. A cauzat jocul lupte sau dispute în familia ta?
18. Ai lipsit vreodată de la şcoală sau de la muncă pentru a juca?
19. Te-ai gândit vreodată sau ai încercat chiar să te sinucizi datorită problemelor tale cu jocurile de noroc?
Ce să faci cu privire la jocurile de noroc?
În primul rând trebuie stabilit dacă avem de-a face cu o dependenţă de jocurile de noroc care are valoare patologică. Acest lucru necesită asistenţă de specialitate
Apoi trebuie să te decizi între tratament ambulatoriu şi staţionar. Dacă pacientul este încă bine integrat în societate, în cazul în care dependenţa nu a avut o şansă să se dezvolte aşa mult încă, este recomandabilă o vizită la un centru de consiliere a dependenţei sau psihoterapie ambulatorie cu un medic psihoterapist stabilit psihologic sau medical.

Dacă dependenţa s-a dezvoltat destul de mult, trebuie decis dacă pacientul ar trebui dus la o clinică de specialitate psihomatică sau la o clinică de dependenţă. Dacă consecinţele psihologice nu sunt aşa serioase încă sau dacă comportamentul de joc a fost cauzat doar de situaţii acute de stress (cum ar fi separarea, pierderea jobului, etc ) ar fi de recomandat să se folosească o clinică psihosomatică specializată pentru tratament.

Într-o dinamică avansată a dependenţei, o clinică specialistă pentru dependeţă ar trebui să fie aleasă. Dacă există o dependenţă fizică de droguri, de exemplu alcolismul sau abuzul de droguri, persoana ar trebui să fie ferită de droguri într-o clinică de psihiatrie.

În general, aceasta este partea de terapie unde ambele părţi fac un aranjament contractual privind compensarea renunţării la jocurile de noroc. O simplă reducere a jocurilor de noroc nu este suficientă. În special, abstinenţa totală de la drog relevă de obicei problema care stă la baza manifestării destul de clar, care este cauza reală pentru care pacientul a devenit dependent de drog în primul rând.

În orice caz, este important să găseşti adevăratul motiv din spatele comportamentului de joc, şi atunci să vorbim despre a face schimbări în modelele de gândire de obicei distorsionate şi să elaborăm un plan pentru a preveni pacientul aflat în tratament să recidiveze. Toate problemele jucătorului trebuie să fie soluţionate de exemplu perturbarea adaptării, adaptarea emoţională şi modelul de relaţii. Tulburările în aceste relaţii pot fi soluţionate destul de bine în terapia de grup.

Este de o importanţă deosebită să evidenţiem problema datoriei pentru a putea crea pentru pacient un program de management al datoriei decât să ignorăm această problemă. Rudele ar trebui să fie în mod normal implicate, deoarece acestea ajung sprijinul pacientului cu problema sa patologică prin acceptarea datoriei.
de Dr. med. Thorsten Heedt. Sursa: http://ro.pokerstrategy.com/strategy/psychology/695/1/#h1_1

UNDE POTI GASI AJUTOR ?
DAN BOLDEA
Consilier Psihologic NLP - Life Coach
tel: 0721 205 741
e-mail: dmboldea@yahoo.com
recomanda

Recomanda acest cabinet

Sunteti pacient?

Dati o nota si scrieti cateva cuvinte despre experienta dvs pozitiva legata de acest cabinet, tratament efectuat, etc.

Recomandarea dvs:

Toate campurile sunt obligatorii.

Penalizam cabinetele cu autorecomandari!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.