Cei patru piloni a vieții cu sens

Inapoi Autor: Cristina Caba

Un articol inspirat din „Puterea semnificației" de Emily Esfahani Smith care se vrea a veni în sprijin pentru a trece prin această perioadă de pandemie și a aduce soluții pentru a crește calitatea vieții prin cei patru piloni a unei vieți pline cu sens.

Apartenența înseamnă a te simți văzut, auzit, iubit și îngrijit. Este ceva ce putem alege să cultivăm în acest moment - și îl putem experimenta cu oricine. Puteți experimenta apartenența prin ascultarea cu adevărat a ceea ce spune un prieten la telefon și așa mai departe. Aceste momente de conexiune sunt mici, dar puternice. Deci, există modalități de a experimenta și de a construi acest pilon chiar și în acest moment de distanțare socială.

Scopul este pe termen lung care îți orientează viața, este semnificativ pentru tine și aduce o contribuție la lume. Acest lucru pare mare, dar scopul vine de fapt în toate formele și dimensiunile. Mulți părinți au spus că scopul lor este creșterea copiilor lor. Mulți oameni își găsesc scopul la locul de muncă. Aceste roluri îi fac pe oameni să se simtă utili și necesari. Ne dau un motiv - un motiv să ne trezim dimineața. Când nu ne simțim utili sau necesari, suferim. O modalitate sigură de a găsi scop este găsirea unei modalități de a-i ajuta pe ceilalți. Poate fi mare sau mic.

Povestiri: se referă la povestea pe care o spui despre viața ta. Cum ai devenit persoana care ești astăzi? Ce experiențe te-au format? Ce ai pierdut și ce ai câștigat? Povestirea aduce claritate experiențelor noastre. Adunăm experiențele disparate ale vieții noastre într-o narațiune coerentă. Dar chestia este că uneori spunem povești care ne țin în loc și ne fac să ne deprimăm, de genul „Nu sunt bun" sau „Lumea este groaznică". Aceste tipuri de povești îi fac pe oameni să se simtă anxioși, că viața lor are mai puțin sens. Vestea bună este că suntem autorii propriilor noastre povești și putem schimba modul în care le spunem dacă ne blochează. Putem edita și interpreta povestea în moduri noi, rămânând fidel faptelor. Care este povestea pe care ți-o spui de această dată? Care este povestea pe care ai vrea să o spui despre această perioadă când te uiți la ea în câțiva ani?

Transcendență: Experiențele transcendente sunt acele momente în care suntem ridicați deasupra agitației vieții de zi cu zi și intrăm în contact cu ceva mai mare. Sunt experiențe de frumusețe și de uimire care ne fac să ne simțim mai mici și, în același timp, mai conectați la lume și la oamenii din jurul nostru. Există o mulțime de moduri de a experimenta transcendența, ca în natură, prin practici religioase sau spirituale precum meditația, muzica, dansul și așa mai departe.

Deci, cum putem ieși mai bine și mai puternici decât înainte, după criză? În prezent, auzim multe despre tulburările de stres posttraumatic. Înțelepciunea convențională este că atunci când apare criza sau tragedia, o mulțime de oameni sunt complet distruși de suferința lor. Dar aceasta nu este povestea completă. Se pare că doar un număr mic de oameni dezvoltă PTSD. Ceea ce este mult mai frecvent este fenomenul cunoscut sub numele de creștere post-traumatică. După o criză, majoritatea oamenilor declară că au o religie mai profundă, o viață spirituală mai bogată, o nouă apreciere pentru viață și o reînnoire a scopului lor în viață.

Motorul creșterii posttraumatice este unul dintre pilonii menționați mai sus - povestirea. Oamenii care cresc cel mai mult după o criză petrec mult timp reflectând asupra tragediei, încercând să înțeleagă cum le-a schimbat existența. În acest proces, ei descoperă de obicei că adversitatea le-a schimbat viața în moduri pozitive. Frankl a numit acest lucru „capacitatea umană de a transforma creativ aspectele negative ale vieții în ceva pozitiv sau constructiv".

Caba Cristina-Silvia Cabinet Individual de Psihologie

Caba Cristina-Silvia Cabinet Individual de Psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp