Inteligenţa Emoţională

Inapoi Autor: Ludmila Fluture
INTELIGENÈšA EMOÈšIONALĂ

Inteligenţa emoţională (EQ ) reprezintă capacitatea de a ne recunoaşte propriile trăiri şi pe ale celorlalţi, de a ne automotiva şi de a controla emoţiile care se manifestă în noi şi în relaţiile noastre.
Studiile sugerează că faptul că EQ este la fel de important ca şi IQ în ceea ce priveşte eficienţa personală. Inteligenţa emoţională ne poate ajuta să percepem mai clar ocaziile ascunse şi problemele interpersonale. Datorită ei, emoţiile noastre se pot transforma din factori perturbatori în surse de informaţii utile şi chiar de înţelepciune, sporindu-ne considerabil şansele de reuşită.
Cei mai mari lideri în diverse domenii sociale au recunoscut importanţa factorilor emoţionali precum entuziasmul, curajul şi optimismul, subliniind cât de importantă este viziunea pentru a-i antrena şi entuziasma pe oameni. Emoţiile unui lider, ale unei persoane care influenţează drumul şi viziunea oamenilor trebuie să radieze entuziasm şi energie pozitivă pentru a stimula progresul oamenilor şi a-i vindeca.
De aceea nu este sufient să ştim doar ce este inteligenţa emoţională ci trebuie să găsim metode de a ne dezvolta în mod constant aptitudinile, care ne pot spori capaciatea de a face faţă trăirilor dificile şi de a integra în viaţa noastră forţa emoţiilor sănătoase şi constructive printr-o practică continuă, de zi cu zi.
În dicţionar, cuvântul emoţie a cărui rădăcină de origine latină are sensul "de a tulbura", este definit ca o trăire anume, o reacţie complexă cu manifestări mentale şi fizice, fiind răspunsuri organizate aflate la confluenţa sistemelor fiziologic, cognitiv, motivaţional şi experimental.
Trăirile reprezintă principalul vehicul al emoţiilor şi ele se manifestă deopotrivă pe plan fizic şi mental. Felul în care percepem emoţiile are o componentă fizică, cum ar fi o durere ca răspuns la o emoţie negativă, pe de altă parte, o emoţie pozitivă crează o senzaţie plăcută. Aceste senzaţii fizice sunt însoţite de gânduri.
De pildă, înainte de lua cuvântul în public, o persoană poate resimţi anxietatea ca pe un disconfort fizic, de exemplu, simte că are fluturaşi în stomac sau îşi simte abdomenul încordat, însoţit de anumite gânduri negative cum ar fi: "mă vor lua peste picior şi va trebui să o las baltă". Echart Tolle surpride cu eleganţă spiritul acestui dialog intern spunând că: emoţia este o reflexie a minţii în corp!
Emoţiile noastre reprezintă o adevărată forţă care ne influenţează în mare măsură calitatea vieţii.
Inteligenţa emoţională presupune:
1. capacitatea de a simţi aici şi acum:" în prezenţa ta simt..";
2. capacitatea de a exprima în exterior ceea ce simţim în interior: "îmi imaginez că tu...";
3. capacitatea de a comunica sentimentele mele;
4. capacitatea de a identifica trăirile mele - a deveni conştient de ceea ce simt;
5. capacitatea de a identifica trăirile celuilalt- empatia;
6. capacitatea de a ghici sentimentele celuilalt- intuiţie;
7. capacitatea de a dirija propriul comportament.
Controlul emoţiilor, însă, nu este atît de facil pe cît pare. Adeseori întâlnim dificultăţi ce par de nestrăbătut. Cheia succesului o reprezinta disciplina emoţională, care prin exersare devine o componentă stabilă a personalităţii noastre.

Fluture Ludmila - Cabinet individual de psihologie

SINGURUL FEL ÎN CARE NU RIŞTI SĂ MORI DE SETE ESTE SĂ DEVII IZVOR - Jacques Salome

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp