Ce este art terapia?

Inapoi Autor: Elena Dordea

   Art terapia este o formă de terapie creativă și corporal expresivă, în care procesul de creație artistică este folosit pentru a ajuta beneficiarii să-și exploreze și să-și exprime emoțiile, gândurile și experiențele personale.
   Acest tip de terapie poate implica utilizarea unei game variate de materiale artistice, cum ar fi vopsele, crete, creioane, pensule, argilă/lut, plastilina, tehnica colajului si/sau elemente din natura, pentru a crea lucrări de artă.            

   Iată câteva aspecte cheie ale art terapiei:

1. Explorarea și exprimarea emoțiilor.                              

Art terapia oferă un mediu sigur și non-verbal în care persoanele pot să-și exprime emoțiile și să exploreze experiențele dificile sau traumele. Lucrările respective pot ajuta la eliberarea emoțiilor refulate.

2. Comunicare non-verbală.                                      

Pentru persoanele care au dificultăți în a-și exprima emoțiile sau în a vorbi despre anumite aspecte ale vieții lor, art terapia oferă o modalitate de comunicare non-verbală. Lucrările pot vorbi în locul cuvintelor.

3. Dezvoltarea conștientizării și a introspecției.      

Lucrările rezultate pot ajuta persoanele să devină mai conștiente de propriile lor gânduri, sentimente și procese interioare. Aceasta poate facilita introspecția și autocunoașterea.

4. Rezolvarea problemelor și dezvoltarea abilităților.      

Art terapia poate fi folosită pentru a ajuta persoanele să găsească soluții la problemele personale sau pentru a dezvolta abilități de gestionare a stresului, de comunicare sau de relaționare.

5. Promovarea relaxării și reducerii stresului.      

Angajarea într-un proces artistic poate fi relaxantă și poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Creația artistică poate fi o formă de terapie destinsă, ludică.

6. Sprijin pentru dezvoltarea personală și pentru tratarea afecțiunilor de sănătate mintală.                                     

Art terapia este folosită în tratamentul și gestionarea unei game variate de afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv tulburări de anxietate, depresie, tulburări de alimentație, traume și multe altele.

    Terapeuții sunt instruiți să lucreze cu beneficiarii în cadrul acestui proces creativ și să-i ajute să își exploreze și să își înțeleagă mai bine propriile lor creații. Această terapie poate fi folosită cu oameni de toate vârstele, inclusiv copii, adolescenți și adulți. Art terapia poate fi oferită individual sau în grupuri și poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea mintală și bunăstarea psihologică a participanților.

Cabinet individual de psihologie Elena Dordea

Fa din viata ta o arta!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp