Psihoterapia

Inapoi Autor: Aida Anton
Cand merg la psihoterapie?

Psihoterapia este indicata in orice problema de natura emotionala sau mentala care ne impiedica sa fim noi insine si sa ne simtim bine. Starea de bine este starea naturala si sanatoasa a omului, iar devierea de la aceasta este doar o provocare ce poate fi depasita, dar si o ocazie sa ne cunoastem mai bine, sa ne depasim limitele si sa ne imbunatatim viata.

Cine poate merge la psihoterapie?

Psihoterapia se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, copii, adolescenti, adulti si varstnici. In cazul copiilor insa, este necesara si prezenta parintilor in procesul terapeutic.

Ce presupune psihoterapia?

Este vorba despre a sta de vorba cu cineva, de a-ti impartasi suferinta, a vorbi despre ce te framanta si a incerca sa gasesti solutii la problema ta. Psihoterapeutul este o persoana avizata si pregatita sa te ajute prin aceasta modalitate, calm, si cu multa rabdare, care nu te judeca si e acolo pentru a te sustine si intelege, a te ajuta sa descoperi modalitatile cele mai potrivite pentru tine de a trai asa cum iti doresti.

Astfel,

Daca te confrunti cu stari de teama nejustificata,

Daca resimti o tristete apasatoare care nu mai trece,

Ori de ti-e teama de anumite lucruri sau situatii iar asta te impiedica sa iti desfasori activitatea, de exemplu: sa mergi cu liftul, sa iesi pe strada, sa vorbesti in public, sa ramai singur, etc,

Daca ai ganduri care iti revin mereu si nu te lasa sa te concentrezi la ce ai de facut,

Daca te afli in orice situatie in care nu te simti bine cu tine insuti, ori in care crezi ca se poate si mai bine,

Inseamna ca ajutorul de tip psihoterapeutic ti-ar putea fi util.

Atunci cand impartasesti cuiva suferinta ta, te descarci, si sufletul se vindeca mai usor. E important sa intelegi ca nimeni nu s-a nascut trist, sau anxios, sau deprimat. Aceste stari au la baza anumite perceptii deformate, care odata transformate deblocheaza mecanismul psihic, iar starea de bine se reinstaleaza.

Iar daca alegi sa mergi pe premisa "Nu conteaza ce ti se intampla, ci cum reactionezi tu la ce ti se intampla.", iti poti asuma responsabilitatea pentru ce traiesti si lua masuri inspre vindecare.

Psihoterapia poate fi un proces de mai lunga durata, e nevoie de timp, implicare si motivatie de a depasi problema. Totul se face numai cu acordul si in ritmul tau, terapeutul doar te insoteste, te ajuta sa descoperi singur ce ai nevoie si cum poti actiona.

Alte situatii in care a sta de vorba cu un psiholog te poate ajuta:

-anxietate

-atacuri de panica

-depresie

-tulburari obsesiv-compulsive

-tulburari ale comportamentului alimentar

-lipsa motivatiei, tendinta de izolare

-suferinta de a nu fi inteles, criticat, parasit

-suferinta provocata de invidie, abandon, gelozie

-iritabilitate

-afectiuni fizice care te afecteaza pe plan emotional

Daca te afli in oricare dintre situatiile de mai sus, sau te confrunti cu alta problema care poate parea fara rezolvare, vorbeste cu cineva despre tine, cere sa fii ajutat. Si adu-ti aminte ca exista oameni care au trecut deja prin asta si au depasit problema. Si tu poti.
Fii tu insuti

Fii tu insuti



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp