Criticul din tine

Inapoi Video Autor: Paul McKenna
Criticul din tine

"Vocea aceea din capul tau nu este vocea lui Dumnezeu. Suna doar de parca ar fi"

Nimic nu ne demoralizeaza mai mult decat cateva comentarii critice facute de persoana nepotrivita intr-un moment nepotrivit. Si cel mai aspru critic pe care il vei intalni vreodata este cel care traieste in mintea ta. Modul in care vorbesti cu tine insuti are un impact profund asupra starii tale emotionale.
De ex., atunci cand faci o greseala, gandeste-te la tonul pe care il folosesti cand vorbesti cu tine.
Adu-ti aminte de un moment in care ai facut o mare greseala si de felul in care ai vorbit cu tine insuti dupa aceea. Cum iti vorbeai? Erai critic, furios, sarcastic sau resemnat?
Desi e simplu sa schimbi tonalitatea vocii tale interioare, este foarte important sa stii ca intentiile sale sunt bune: - vrea sa te impiedice sa mai savarsesti greseli si sa te ajute sa faci lucrurile mai bine. Totusi, pentru a-ti fi de ajutor, criticile trebuie sa fie constructive.
Imagineaza-ti ca vrei sa ajuti un copil sa invete ceva nou. Daca ai tipa încontinuu la el spunandu-i ca nu-i bun de nimic de fiecare data cand ar face o greseala, si-ar pierde increderea in el. Totusi, daca folosesti un ton incurajator si-i arati unde a gresit si cum sa-si indrepte greseala, vei crea un rezultat complet diferit.
De-a lungul urmatoarelor zile, acorda o atentie deosebita modului in care vorbesti cu tine insuti. Joaca-te cu tonul vocii tale si cu continutul mesajului pe care ti-l transmiti pana cand te vei simti mai bine in pielea ta.
Ideea este urmatoarea : Poti sa alegi. Tu esti cel care detine controlul.

Cum sa simti ceea ce vrei, atunci cand vrei
Desi este minunat sa-ti poti schimba starea emotionala in orice moment, este si mai important sa te poti simti bine in mod constant in acele situatii care cer sa dai tot ce e mai bun in tine. Cei mai buni atleti olimpici nu se antreneaza timp de 4 ani "sperand" ca se vor simti bine in ziua competitiei, ci isi programeaza mintea si corpul sa intre "automat" in acele stari emotionale minunate atunci cand au cea mai mare nevoie de ele: in momentul concursului.

Butonul increderii
La inceputul secolului trecut, un om de stiinta rus, pe nume Pavlov, a facut un experiment pe cainele sau dandu-i sa manance si sunand un clopotel in acelasi timp. In scurt timp, dupa ce a repetat acest experiment de mai multe ori, nu mai era nevoie decat sa sune clopotelul, iar cainele incepea sa saliveze pentru ca asociase sunetul clopotelului cu momentul mesei. Nu era nici o legatura logica intre cele 2 actiuni, insa, prin repetitie, in mintea cainelui s-a format o conexiune neurologica.
Explicatia stiintifica este simpla: creierul este alcatuit din milioane de cai neuronale prin care circula idei si amintiri. De fiecare data cand invatam ceva nou, cream o noua cale neuronala, de pe care putem accesa usor informatiile atunci cand vom avea nevoie de ele. De fiecare data cand repetam un mod de comportament, intarim calea neuronala asociata acestuia, ca atunci cand ai batatiru o poteca pe un camp.
Studii recente au aratat ca aceste cai neuronale din creier se maresc fizic la propriu prin repetarea unui anumit mod de comportament. Aceasta este explicatia si pentru anumite tipuri "automate" de comportament ale oamenilor, cum ar fi fumatul sau supraalimentarea. Putem folosi aceeasi arhitectura mentala pentru a crea cai de reusita si de fericire, astfel incat sa cream asocieri care ne vor permite sa "aprindem" anumite stari emotionale atunci cand ne dorim sa le experimentam.
Imi amintesc ca, in urma cu mai multi ani, am facut echipa cu un mare impresar artistic ce imi aranjase sa sustin un spectacol de hipnoza in cel mai mare teatru din Londra. Nu sustinusem niciodata un spectacol intr-un astfel de loc, si cand am pus ptr prima data piciorul pe scena, cu cateva zile inainte de inceperea spectacolului, si am privit sala impresionanta si goala de teatru, m-a cuprins o senzatie cumplita de teama.
Pentru a-mi "declansa" nivelul de incredere de care aveam nevoie, astfel incat sa dau cea mai buna reprezentatie, am asociat sentimentul de incredere cu un gest fizic simplu si mi-am imaginat ca spectacolul se va bucura de succes.
In seara spectacolului, ma simteam un pic nesigur pe mine pentru ca nu stiam ce voi simt iodata ce voi urca pe scena. Totusi, in momentul in care am pasit pe scena, m-a cuprins un val de liniste care m-a insotit de-a lungul unei reprezentatii perfecte. In ciuda momentelor inedite care au intervenit, m-am simtit atat de stapan pe mine, incat le-am facut fata foarte usor.

Secretul carismei
Cu totii cunoastem oameni care au aceasta calitate magica. Cand intra intr-o incapere, aceasta se lumineaza si ne simtim atrasi de ei. Poate ca nu sunt sufletul petrecerii, dar au un anumit mister care ii invaluie si ii face extrem de atragatori. Multe dintre vedetele de la Hollywood nu sunt actori straluciti, insa emana din interiorul lor ceva misterios care place multor oameni. Aceasta calitate se cheama carisma.
Oamenii carismatici se simt bine in pielea lor. Deoarece sunt multumiti de ei insisi, nu cauta cu disperare sa se faca placuti de altii si nici sa obtina aprobarea lor. In mod ironic, acesta este si motivul care ne face sa fim atrasi de ei.
Daca vrei sa fii si tu o persoana carismatica, urmatorul exercitiu te va ajuta cel mai mult. Acesta a fost conceput de colegul meu, Michael Breen. Pentru acest ex., vei avea nevoie de o oglinda. Vei asocia omul din oglinda cu toate complimentele care ti-au fost facute vreodata.
Unul dintre motivele pentru care aceasta metoda da rezultate este acela ca toata lumea primeste complimente si laude din cand in cand. Unele ar putea parea banale: "Stii, arati foarte bine azi!" sau "Prietenul meu crede ca arati extraordinar!". Altele pot fi cu adevarat importante: "Ai idee cat de mult te respecta oamenii? Sau "Iti multumesc pentru omul care esti si pentru ceea ce faci".
Aprecierile sincere si pozitive din partea celorlalti, in special cele pe care nu ai fi putut sa le constientizezi in momentul in care ti-au fost facute deoarece aveai un cu totul alt punct de vedere, pot fi valoroase, dat fiind ca te invata sa-ti apreciezi mai mult propriile calitati si sa-ti consolidezi stima de sine.
Aminteste-ti sa faci aceste exercitii in fiecare zi si sa nu te surprinda cat de stapan pe tine si de carismatic vei deveni. Pe masura ce increderea in tine va spori, vei descoperi ca incepi sa faci lucruri la care inainte doar visai!

Cum sa-ti dezvolti inteligenta emotionala
Ei bine, am ajuns la finalul uneia dintre cele mai importante lectii pe care le vei invata vreodata. Am vazut cum ne putem schimba starile emotionale prin modificarea posturii, a modului in care vorbim cu noi insine si a imaginilor pe care le cream in mintea noastra. Inseamna oare acest lucru ca nu ne vom mai simti niciodata enervati, tristi sau tematori?
Ei bine, pentru anumiti oameni, acest lucru este uneori valabil. Pentru noi ceilalti, insa, mai exista un aspect al vietii noastre emotionale pe care trebuie sa-l luam in considerare.
A lucra cu sentimentele tale inseamna a-ti folosi la maximum inteligenta emotionala. Exista o intreaga lume de perceptii si de informatii care poate fi descoperita prin intermediul emotiilor. O emotie se aseamana cu o persoana care vine si iti bate la usa pentru a-ti transmite un mesaj. Daca mesajul este urgent, bate mai tare. Daca este foarte urgent, bate si mai tare. Daca nu raspunzi, va bate din ce in ce mai tare pana vei deschide usa, apoi iti transmite mesajul. Daca intelegi macar o parte din el, inseamna ca ai ajuns sa cunosti o parte din tine. Te-ai schimba, iar emotia si-a facut treaba.
Acest lucru nu inseamna ca toate emotiile sunt ghiduri infailibile si rapide care te indeamna sa treci imediat la actiune, nici vorba de asa ceva. Insa, pentru a patrunde intelesul emotiilor noastre, trebuie sa lucram cu el si trebuie sa e amintim ca experimentam o gama larga de sentimente - aproape la fel de numeroase ca si gandurile noastre. Unele ganduri sunt banale si lipsite de sens; altele sunt pline de inteles si merita atentia noastra. La fel se intampla si in cazul emotiilor noastre. Unele sunt banale, altele sunt profunde.
Din pacate, in ultimii 300 de ani, cultura occidentala a subevaluat teribil de mult emotiile. Majoritatea culturilor occidentale pun mare pret pe suprimarea si ignorarea reactiilor emotionale. Totusi, a invata sa ne controlam si sa ne intelegem emotiile reprezinta o parte importanta din procesul de maturizare, asa cum invatam sa ne folosim mintea pentru a gandi cu claritate sau cum sa ne folosim mainile pentru a scrie, desena sau pentru a intreprinde anumite actiuni.
In acest moment, probabil ca te intrebi cum poti sa faci deosebirea intre emotiile care sunt doar reactii la imagini din mintea ta si emotiile care transmit un mesaj important din care ai de invatat.
Raspunsul este simplu. Daca o emotie este lipsita de importanta sau nu mai prezinta nici o relevanta pentru tine, ea dispare atunci cand schimbi imaginile in mintea ta. Daca este importanta si are legatura cu o situatie reala, curenta, din care trebuie sa inveti, aceasta se va intoarce la nesfarsit. In acest caz, cand emotia se intoarce, trebuie sa o asculti si sa inveti de pe urma ei. Cum vei face cest lucru ? Iti voi explica in continuare...

Panta negativitatii
Am observat deja ca, pe masura ce repetam mai mult un model de comportament, cu atat mai puternic devine acesta. Daca ne complacem sa gandim negativ timp de mai multi ani de zile, acest lucru va deveni un obicei.
Pe parcursul saptamanii, vei intrerupe acest model de comportament. Te vei "abtine" de la negativitate si te vei reprograma sa gandesti pozitiv.

-Continuarea in articolul urmator-
Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp