Hrana şi dispoziţia

Inapoi Autor: Andra Dumitraşcu, psiholog Iaşi
Probabil vă întrebaţi ce legătură are psihologia cu alimentaţia. Ei bine, cercetări recente evidenţiază faptul că hrana pe care o consumăm are un anumit impact asupra felului în care ne simţim. Rolul ei nu este neapărat decisiv, dar mâncarea se dovedeşte a fi un adjuvant atunci când vrem să ne îmbunătăţim dispoziţia.
Explicaţia pentru această legătură este una foarte simplă: în spatele oricărei stări, există o anumită chimie. De fiecare dată când ne simţim trişti sau bucuroşi, în corpul nostru sunt eliberaţi hormoni şi substanţe care susţin acea stare. Procesul este valabil şi în sens invers. Dacă vom asimila acele substanţe asociate cu starea de bine, acestea vor contribui la crearea unei dispoziţii pozitive. În plus, această legătură este întreţinută şi de faptul că avem două creiere: unul în cutia craniană, celălalt în abdomen. Creierul abdominal se prezintă sub forma unei reţele în care se regăsesc la fel de mulţi neuroni ca şi în creierul unei pisici, ceea ce nu e deloc de neglijat. Cele două creiere comunică prin intermediul nervului vag şi se pot influenţa reciproc.
Iată în continuare, câteva alimente şi sfaturi care ne ajută să avem o stare cât mai bună.
- Alimentele care conţin omega 3 şi 6, cum ar fi seminţele de cânepă, avocado, nucile, bananele, susţin funcţionarea creierului.
- Ciocolata neagră, pe lângă efectul antioxidant, reduce nivelul hormonilor care se produc atunci când suntem stresaţi.
- Alimentele bogate în proteine, cum ar fi ciupercile, fasolea, lintea, alunele, ouăle, brânza, iaurtul (mai ales cel grecesc ), stimulează producerea serotoninei. Este ştiut faptul că în cazul persoanelor care suferă de depresie, nivelul serotoninei este scăzut.
- Vitamina D şi carbohidraţii buni, pe care îi găsim în cereale integrale, fructe, legume, de asemenea cresc nivelul serotoninei.
- Proteinele şi carbohidraţii buni menţin constant nivelul zahărului, ceea ce contribuie la crearea unei stări de calm şi la îmbunătăţirea concentrării.
- Dieta mediteraneană, care include ulei de măsline, nuci, alune, legume, fructe, cereale integrale şi peşte, reduce riscul de apariţie al depresiei.
- Alimentele bogate în seleniu, printre care se numără alunele şi nucile (mai ales nucile Braziliene ), cerealele integrale, fasolea, legumele şi produsele lactate cu un conţinut scăzut de grăsime, ajută la îmbunătăţirea stărilor depresive moderate.

Nu aş vrea să credeţi că doar consumând alimentele enumerate mai sus, brusc vom fi mai fericiţi şi mai calmi. Trăsăturile noastre de personalitate, joacă un rol important în starea noastră de bine. Optimismul, gândirea pozitivă, capacitatea de a vedea lucrurile bune din viaţa noastră, capacitatea de a depăşi dificultăţile, sunt doar câteva elemente care contribuie la starea de bine. Alimentaţia, aşa cum reiese din studiile din care am preluat informaţiile prezentate, are rol de adjuvant în îmbunătăţirea dispoziţiei. Cei care doresc să afle mai multe informaţii, pot consulta următoarele link-uri:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/01/02/food-affects-mood.aspx
http://www.actionondepression.org/information/depression/treating-depression/lifestyle-changes/food-and-mood
http://whatscookingamerica.net/CharlotteBradley/HealthyFoodMoods.htm
http://www.webmd.com/food-recipes/features/how-food-affects-your-moods
http://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/best-foods-boost-your-mood
Andra Dumitrascu - Cabinet individual de psihologie

Andra Dumitrascu - Cabinet individual de psihologie

Fericirea este armonia dintre ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci. - Mahatma Gandhi

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp