Sănătate mintală

Evaluare și intervenție prin neurofeedback la copiii cu ADHD Evaluare și intervenție prin neurofeedback la copiii cu ADHD

Ințelegerea undelor cerebrale, a tipurilor, a tiparelor de variație, cu manifestările lor clinice adecvate, este de o importanță capitală pentru a organiza o instruire / terapie eficientă în neurofeedback. În funcție de tipurile de unde cerebrale din antrenamentul de neurofeedback, există două direcții clasice de bază.

continuare
Cum să ajutăm copiii cu tulburări de învățare Cum să ajutăm copiii cu tulburări de învățare

Copiii cu tulburări de învățare necesită un sprijin special pentru a-și atinge întregul potențial în cadrul educației și a vieții de zi cu zi. De la structurarea mediului lor de învățare la interacțiunea cu membrii familiei și profesorii, există multe modalități în care părinții

continuare
Memoria de lucru a copilului îi limitează progresul? Memoria de lucru a copilului îi limitează progresul?

Creierul este un instrument impresionant, iar memoria este unul dintre aspectele sale fundamentale. Percepem numeroase detalii despre mediul înconjurător (imagini vizuale, zgomote, arome etc.) și le atribuim semnificații prin intermediul gândurilor noastre.

continuare
Fetele experimentează autismul într-un mod diferit? Fetele experimentează autismul într-un mod diferit?

Autismul influențează diferit fetele și băieții, la niveluri multiple — biologic, psihologic, social și emoțional. Totuși, adesea este neglijat deoarece fetele au o capacitate mai mare de a „masca” diferențele lor. Iar cu cât copilul rămâne nedepistat mai mult timp, cu atât crește riscul dezvoltării de probleme precum depresia, anxietatea și o stima de sine redusă.

continuare
Funcțiile executive: mini-regizorul din universul cognitiv al copilului Funcțiile executive: mini-regizorul din universul cognitiv al copilului

Pentru a naviga prin viață, copilul dumneavoastră depinde de cooperarea diferitelor părți ale creierului său. Procesele mentale cunoscute sub numele de „funcții executive” sunt cele care asigură această coordonare, funcționând ca un fel de mic manager în creierul copilului.

continuare
De ce disgrafia înseamnă mai mult decât un scris neîngrijit De ce disgrafia înseamnă mai mult decât un scris neîngrijit

Ca adulți, adesea scriem rapid note pe post-it-uri, completăm felicitări de mulțumire și uneori ne menținem un jurnal. Copiii noștri pot folosi tablete și computere, dar capacitățile de a scrie manual rămân fundamentale pentru ei. În etapa preșcolară, își exersează controlul degetelor prin colorarea figurilor. Ulterior, vor începe să lege puncte sau să exerseze scrierea alfabetului. Mai târziu, vor redacta lucrări de mână

continuare
Copilul ca elev neurodivergent Copilul ca elev neurodivergent

Termenul de „tulburare” este încărcat și se concentrează exclusiv pe aspectele negative. „Diferența” este un termen care valorizează diversitatea umană. Dedicând prea mult timp identificării și remedierii „problemelor” unui copil, îl învățăm să se perceapă ca fiind restricționat.

continuare
Susținerea nevoilor emoționale ale copiilor cu dificultăți de învățare Susținerea nevoilor emoționale ale copiilor cu dificultăți de învățare

Este esențial să detectăm o dificultate de învățare, dar acesta este doar primul pas. Dificultățile de învățare sunt adesea remarcate în sala de clasă. Un profesor poate observa că un elev are nevoie de mai mult timp decât este obișnuit pentru a citi și scrie, nu ține pasul la lecțiile de matematică sau are probleme cu temele. Un specialist ar putea fi solicitat pentru a stabili un diagnostic.

continuare
Ce este PDA (Pathological Demand Avoidance) Ce este PDA (Pathological Demand Avoidance)

Autismul este inclus într-o serie de diferențe de dezvoltare care sunt interconectate, motiv pentru care este desemnat ca fiind parte a Tulburării din Spectrul Autist (TSA). Aceasta denumește o varietate de stări care apar datorită unei dezvoltări atipice a creierului copilului.

continuare
Adolescenta: Modificari in relatia parinte-copil Adolescenta: Modificari in relatia parinte-copil

Adolescenta este o perioada de tranzitie marcata de schimbari fizice, emotionale si comportamentale. Aceste schimbari pot crea tensiuni in relatia parinte-copil, deoarece adolescentii isi cauta independenta si identitatea proprie, iar parintii se confrunta cu provocarea de a se adapta la noile nevoi si comportamente ale copiilor lor.

continuare
Tulburările de limbaj: Dislalia Tulburările de limbaj: Dislalia

Dislalia este o tulburare de limbaj care afectează pronunția corectă a sunetelor vorbirii. Este o condiție care poate apărea la copii în timpul dezvoltării limbajului și poate persista în unele cazuri și în adolescență sau la adulți.

continuare
Tulburările de învățare: Disgrafia Tulburările de învățare: Disgrafia

Disgrafia este o tulburare de învățare care afectează abilitatea unei persoane de a scrie în mod clar și coerent. Este o condiție care poate afecta copiii și adulții și poate fi asociată cu alte tulburări de învățare, cum ar fi dislexia și discalculia.

continuare
Ce este discalculia? Și cum poți învăța să o recunoști? Ce este discalculia? Și cum poți învăța să o recunoști?

Fă cunoștință cu Olivia, o tânără deșteaptă, prietenoasă și deschisă, care întâmpină dificultăți serioase în a prinde firul matematicii. A face temele se transformă într-un calvar, Olivia luptându-se să capteze și să rețină conceptele elementare. Mama sa a încercat diverse abordări, de la negociere și sancțiuni, până la rugăminți, însă fără succes.

continuare
Problema dublei empatii: de ce persoanele autiste sunt adesea neînțelese Problema dublei empatii: de ce persoanele autiste sunt adesea neînțelese

Problema dublei empatii este un concept care abordează dificultățile de comunicare și înțelegere reciprocă între persoanele autiste și cele neurotipice.

continuare
ADHD vs. ADD, la copii: Ce trebuie să știu? ADHD vs. ADD, la copii: Ce trebuie să știu?

ADD și ADHD sunt denumiri utilizate pentru a caracteriza copiii care au probleme cu focalizarea atenției. Acești copii pot fi ușor distrași în timpul orelor, pot întâmpina obstacole în finalizarea temelor sau pot fi adesea preocupați de gânduri absente.

continuare
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp