În căutarea plăcerii pierdute

Inapoi Autor: Iulia Lilea

De ce mâncăm?

Cunoașteți expresia,,, mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm,, ?

Dacă prima parte reprezintă răspunsul dezirabil social, cel,,, sănătos,,, a doua parte (care sună mai degrabă a reproș ), este de fapt, pentru mulți dintre noi răspunsul mai aproape de adevăr. Sigur, mâncarea reprezintă în viața biologică a omului nevoia de a trăi. Chiar și în zilele noastre, dacă ne gândim la multitudinea de substanțe potențial periculoase din mâncarea pe care o consumăm, am putea spune că, da, este nevoie să avem grijă ce mâncăm ca să trăim.

Dar în viața emoțională?

Din momentul în care nevoile primare (Maslow ) ne sunt satisfăcute, ne putem concentra pe celelalte - de iubire, de socializare, de apartenență, de autorealizare și dezvoltare personală. Și de aici, răspunsul la întrebare se complică.

Ce motive avem să mâncăm? Fiecare are motivele lui. În esență cam aceleași. Mâncăm pentru că nu ne cunoaștem corpul și nu-i ascultăm cu atenție nevoile. Știi că există mai multe tipuri de foame? Când nu le identifici corect nu vei ști ce răspuns este nevoie să dai. (Ca atunci când un copil plânge pentru că si-ar dori să meargă în parc să se joace dar nu știe să verbalizeze asta, iar tu îi dai o ciocolată, crezând că asta își dorește )

Mâncăm pentru că ne place! Mâncăm pentru că undeva în noi a rămas amintirea unei senzații plăcute, de care ne e dor, care ne lipsește si pe care vrem să o retrăim. Întreabă-te când ai învățat că prin mâncare o poți obține! Mănâncă conștient! Savurează, trăiește emoția, apreciaz-o și oprește-te când plăcerea scade în intensitate.

Respectă nevoile corpului tău! Uneori, o poftă de ceva poate însemna o deficiență pe care corpul ți-o semnalează. Ai grijă ca prin alimentație să îi oferi corpului toți nutrienții de care are nevoie.

Fă lucruri care îți plac! Un copil care se joacă uită de mâncare. Cu siguranță și tu, adultule, ai avut momente în care, ocupat cu câte ceva, ai uitat. O stare de bună dispoziție îți poate fi oferită si de o plimbare prin soarele blând al toamnei.

Găsește-ți propriile motive pentru a zâmbi!

Cabinet de psihologie Iulia Lilea



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp