Ce este Atacul de panica?

Inapoi Autor: Psiholog Mădălina Creţu

Atacul de panica este un episod de frica intensa, insotit de mai multe simptome precum : lipsa de aer, dificultati de a respira, senzatii de sufocare, palpitatii, batai rapide ale inimii, dureri la nivelul toracelui, greata sau problem gastro-intestinale, transpiratii, tremuraturi, ameteli, senzatie de lesin, frica de a cadea sau picioare moi, frica de a pierde controlul, de a muri, frica de a innebuni, etc..

 

Persoanele care traiesc stari de panica pot experimenta de asemenea si o serie de erori de gandire specifice atacului de panica precum:

• Personalizarea : "numai mie mi se intampla asta!"

• Catastrofizarea : "imi pierd controlul, innebunesc"

• Ghicitul gandurilor : "o sa creada despre mine ca sunt o persoana slaba"

• Ghicitul viitorului : " voi face un infarct, atac cerebral", "voi muri" etc..

 

Conform lui David M. Clark, aparitia unui STIMUL (intern sau extern ) este perceputa / interpretata mental ca pe o amenintare; de pilda, o persoana resimte ca urmare unei situatii stresante la job, stari de ameteala si dureri la nivelui toracelui, aceste SENZATII FIZICE pot fi percepute ca o amenintare, ca pe un adevarat pericol la adresa propriei sanatati si pot fi INTERPRETATE CATASTROFIC astfel : "daca resimt ameteala si dureri in piept, o sa fac un infarct, o sa mor".

 

Ca urmare a acestor interpretari catastrofice, senzatiile fizice se pot intensifica iar predictia despre propria sanatate "voi muri" se intensifica si ea!Rezulatul-persoana suna la 112.

 

Iata cateva exemple de interpretare catastrofica a propriilor senzatii corporale : palpitatii -fac un infarct, presiune toracica- mor, dificultati in a respira - o sa ma sufoc, ameteli - o sa lesin, mor, nesiguranta in mers, senzatie de moleseala -o sa lesin, etc….

 

Atacurile de panica pot fi prevenite prin diminuarea tendintei persoanelor panicoase de a interpreta catastrofic senzatiile corporale. De regula, persoanele anxioase sunt mai predispuse sa interpreteze senzatiile corporale intr-o maniera catastrofica si sa resimta astfel panica.

 

De ce se mentin atacurile de panica? Comportamentele de evitare si cele de asigurare precum si hipervigilenta dezvoltata pot mentine starile de panica.

 

Metode de tratament pentru atacurile de panica : tratament medicamentos, psihoterapie, sau varianta mixta - medicatie insotita de sedinte de psihoterapie cognitiv comportamentala.

 

Cabinet Individual de Psihologie Madalina Cretu, Timisoara, str. Eugeniu de Savoya, nr.9 Telefon : 0743.945.819 E-mail: madacretupsih@yahoo.com

Madalina Raducea - Cabinet de Psihologie

Madalina Raducea - Cabinet de Psihologie

Felul in care NOI GANDIM, ne influenteaza FELUL CUM NE SIMTIM si modul cum NE COMPORTAM, cum reactionam in diferite situatii !

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp