Ce sunt SCHEMELE COGNITIVE ? Terapia centrata pe scheme cognitive

Inapoi Autor: Psiholog Madalina Cretu

Ce sunt schemele cognitive ? Terapia centrata pe scheme cognitive

 

Young (1990, 1999 ) a avansat ipoteza potrivit careia o parte dintre aceste scheme cognitive -in special cele care se dezvolta ca rezultat primar al experientelor nocive din copilarie - ar putea sta la baza tulburarilor de personalitate si a problemelor de personalitate mai usoare.

 

Definitia extinsa a schemelor cognitive dezadaptative timpurii este:

 

• o tema sau un tipar general, generalizat;

• alcatuit din amintiri, emotii, cognitii si senzatii corporale;

• referitor la sine si la relatiile cu ceilalti;

• dezvoltat in copilarie sau in adolescenta;

• elaborate de-a lungul vietii si

• disfunctional intr-o masura semnificativa.

 

Altfel spus, schemele cognitive dezadaptative timpurii sunt tipare emotionale si cognitive prin care ne autosabotam, care debuteaza devreme pe parcursul dezvoltarii noastre si se repeta de-a lungul vietii noastre.

 

Young considera comportamentele dezadaptative ca fiind reactii la o schema cognitiva.

 

Exista 18 scheme cognitive reprezentative pentru nevoile emotionale neindeplinite :

 

1. Abandon /Instabilitate :

- implica senzatia ca, persoanele semnificative nu vor reusi sa ofere constant sustinere emotionala .

 

2. Neincredere /Abuz :

- reprezinta anticiparea de catre persoana a faptului ca, ceilalti il vor rani, abuza, umili, insela, minti, manipula sau vor profita de el/ea.

 

3. Deprivare emotionala:

- persoana anticipa faptul ca dorinta de a fi sprijinit emotional nu va fi indeplinita adecvat de catre ceilalti.

 

4. Deficienta / Rusine:

- reprezinta senzatia persoanei ca este defecta, rea, nedorita, inferioara sau inapta in anumite privinte relevante sau ca nimeni nu ar iubi-o daca defectele i-ar fi expuse.

 

5. Izolare sociala /Instrainare:

- sentimentul persoanei ca este izolata de restul lumii, diferita de ceilalti oameni si ca nu face parte din nici o comunitate.

 

6. Dependenta / Incompetenta:

- convingerea persoanei ca este incapabila sa faca fata responsabilitatilor cotidiene intr-o maniera competenta, in absenta ajutorului substantial din partea celorlalti.

 

7. Vulnerabilitate la vatamare sau boala:

- reprezinta teama excesiva ca o catastrofa iminenta se va dezlantui in orice moment si ca aceasta nu va putea fi prevenita.

 

8. Interdependenta /Sine infantil:

- se refera la implicare si apropiere emotionala excesive de una sau mai multe dintre persoanele semnificative in detrimentul individualizarii depline sau a dezvoltarii sociale normale.

 

9. Esec:

- convingerea persoanei ca a dat gres, ca va esua inevitabil, convingerea persoanei ca este inapta, netalentata, ca are un statut social mai scazut sau mai putin succes decat altii.

 

10. Sentiment de indreptatire / Grandomanie:

- convingerea persoanei ca este superioara altor oameni, ca este indreptatita sa beneficieze de drepturi si privilegii speciale .

 

11. Autocontrol redus / Autodisciplina redusa:

- dificultatea persoanei de a exercita autocontrol, toleranta la frustrare suficiente astfel incat sa isi atinga scopurile personale sau sa isi stapaneasca exprimarea excesiva a emotiilor sau a impulsurilor.

 

12. Subjugare:

- se refera la cedarea exagerata a controlului in favoarea celorlalti, ca urmare a faptului ca persoana se simte constransa si se supune pentru a evita furia, represaliile sau abandonul.

 

13. Autosacrificiu:

- o atentie excesiva pe indeplinirea benevola a nevoilor celorlalti in situatii cotidiene in detrimentul proprei gratificari.

 

14. Nevoia de aprobare / Nevoia de recunoastere:

- accent exagerat pe obtinerea aprobarii, a recunoasterii sau a atentiei din partea altor persoane in detrimentul dezvoltarii unui sine solid si autentic.

 

15. Negativism /Pesimism:

- se refera la orientare generalizata si permanenta catre aspectele negative ale vietii (durere, moarte, pierdere, dezamagire, conflict, vinovatie, resentiment, potentiale greseli, tradare etc.. ), concomitent cu minimalizarea sau neglijarea aspectelor pozitive sau optimiste.

 

16. Inhibitie emotionala:

- inhibarea excesiva a actiunilor, a sentimentelor sau a exprimarii verbale spontane, de regula pentru a evita dezaprobarea din partea celorlalti.

 

17. Standarde nerealiste / Hipercriticism:

- convingerea subiacenta potrivit careia persoana trebuie sa se straduiasca sa atinga standarde interiorizate foarte inalte de comportament si de performanta, de obicei pentru a evita critica.

 

18. Pedepsire:

- convingerea ca oamenii ar trebui aspru pedepsiti pentru greselile pe care le fac.

 

 

Terapia centrata pe scheme cognitive, de Jeffrey E.Young, Janet S.Klosko, Marjorie E.Weishaar. Drepturi de autor Jeffrey E.Young, Janet S.Klosko, Marjorie E.Weishaar, 2003.

 

Cabinet Individual de Psihologie Madalina Cretu, Timisoara, str. Eugeniu de Savoya, nr.9, Telefon : 0743.945.819, E-mail: madacretupsih@yahoo.com

Madalina Raducea - Cabinet de Psihologie

Madalina Raducea - Cabinet de Psihologie

Felul in care NOI GANDIM, ne influenteaza FELUL CUM NE SIMTIM si modul cum NE COMPORTAM, cum reactionam in diferite situatii !

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp