Rețete împotriva îngrijorării copiilor noștri

Inapoi Video Autor: psiholog Madalina Raducea

    Rețete împotriva îngrijorării copiilor noștri, în această perioadă

   

    În acest context epidemiologic, copiii noștri pot fi îngrijorați, pot avea tot soiul de gânduri catastrofice.

  

   Cum îi putem liniști ? Cum îi putem calma ? Cum le putem scădea anxietatea provocată de acest context în care ne aflăm cu toții ?

  

  Iată câteva rețete împotriva îngrijorării copiilor noștri.

  Gândirea anxioasă îi poate face pe copii să fie convinși de lucruri îndoielnice : "Știu că o să fiu plictisit în această perioadă și nimeni n-o să stea de vorbă cu mine".

   De asemenea, anxietatea îi poate face nesiguri pe copii : "Știu că suntem în siguranță în casă, dar poate se va întâmpla ceva rău și nu vom mai fi în siguranță în casă".

  Cu alte cuvinte, copiii anxioși tind să considere certitudinea și incertitudinea exact pe dos.  

   Soluția la gândurile "ce-ar fi dacă" și la alte gânduri anxioase este să le provocați, să le recunoașteți iraționalitatea și să-i ancorați pe copii în aici și acum - în lumea lui ce este, în loc de ce ar fi dacă.

 

  ZECE PRINCIPII DE PARENTING PRIN JOC, ÎMPOTRIVA ANXIETĂȚII COPIILOR:

 

1. Începeți prin a oferi căldură, empatie, înțelegere.

 

2. Faceți în fiecare zi lucruri care sunt amuzante și sigure.

 

3. Jucați-vă ! Jocul aduce râsul și râsul slăbește frica !

 

4. Acceptați fiecare emoție a copilului dumneavoastră și concentrați-vă atenția asupra a ceea ce este, nu a ceea ce-ar fi dacă.

 

5. Ajutați-i pe copii să "iasă" din gândurile lor anxioase și să "intre " în corp (Folosiți relaxarea, respirația, jocul prin casă, scrisul și desenatul ).

 

6. Fiți recunoscători și empatici. Copiii nu pot auzi faptul că le puneți la îndoială gândurile anxioase, dacă nu le-ați spus mai întâi că înțelegeți ce simt.

 

7. Folosiți Timpul de îngrijorare. Un tratament obișnuit al îngrijorării copiilor este să le sugerați să-și rezerve un timp pentru îngrijorări (maxim zece minute ).Timpul de îngrijorare este o tehnică antievitare care sparge acest tipar al îngrijorărilor constante ale copiilor.

 

8. Repetiția succesului. Copiii anxioși nu își mai amintesc momentele în care s-au descurcat foarte bine și nici nu-și închipuie că s-ar putea descurca bine în viitor. Pentru a schimba acest lucru, încurajați-l pe copil să Repete succesul : "Atunci a mers cu adevărat bine, cum te-ai gândit să faci acum?"

 

9. O modalitate de combatere puternică a anxietății este să-i ajutăm pe copii să conștientizeze ceea ce este, în loc să-și concentreze atenția la ceea ce a fost sau ceea ce ar putea fi.

 

10. Oferiți asigurările folosind regula celor douăzeci de secunde . Dacă asigurările nu au dat rezultat în douăzeci de secunde, opriți-vă și faceți altceva.

 

Regula asigurărilor de douăzeci de secunde, se bazează pe regula asemănătoare pentru spălatul pe mâini :" Primele douăzeci de secunde sunt contra microbilor, dar tot ce depășește e pentru anxietate. De ce ții să-ți lustruiești anxietatea ?"

 

Totul va fi bine !

 

Mădălina Răducea, psiholog

SITE :  www.madalinaraducea.ro

https://www.youtube.com/channel/UCzt1f56fHwyfq-Ea-mzL8cg

Sursa : Lawrence J. Cohen. Retețe împotriva îngrijorării. Editura Trei. București

Madalina Raducea - Cabinet de Psihologie

Madalina Raducea - Cabinet de Psihologie

Felul in care NOI GANDIM, ne influenteaza FELUL CUM NE SIMTIM si modul cum NE COMPORTAM, cum reactionam in diferite situatii !

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp