Legile mintii subconstiente - Efectul Placebo

Inapoi Video Autor: Harry W. Carpenter
Mintea constienta traieste in dimensiunile temporale pe care le cunoastem, si anume trecut, prezent si viitor, in timp ce mintea subconstienta traieste numai in prezent. In mintea subconstienta, trecutul reprezinta amintiri prezente si viitorul predictii prezente.

Exemplul urmator explica semnificatia folosirii timpului prezent. "Voi fi fericit" semnifica pentru mintea subconstienta ca acum nu esti fericit; dar vei fi fericit in viitor. In primul rand, viitorul nu vine niciodata. Deci nu cere ceva din viitor. Viitorul este ca un morcov tinut in fata cuiva pentru a alerga dupa el, dar nu-l va prinde niciodata. In al 2-lea rand, implicatia de "a nu fi fericit" este scopul dat mintii subconstiente. Mintea subconstienta este atunci obligata sa te mentina nefericit.

Rostirea corecta este la timpul prezent: "Sunt fericit." Dar sa spunem ca tocmai ti-a murit cainele, ai picat la un examen, sau ai primit o citatie de la fisc, si nu esti fericit! Bine, dar daca vrei sa alungi deprimarea, atunci trebuie sa spui sis a gandesti "Sunt fericit - acum." "A fi fericit acum" va fi scopul oferit mintii subconstiente. Neurotransmitatorii circula in ambele sensuri, de la minte la trup si de la trup la minte. O data ce mintea subconstienta accepta conceptual de "a fi fericit", acel mesaj, la randul lui, este trimis catre celulele trupului tau si atunci trupul tau raspunde fiind fericit.

Folosirea timpului prezent pare stranie pentru mintea constienta, dar este necesara. De ex., cand iti programezi ceasul desteptator mental, spui: "Sunt perfect treaz la 7 dimineata." Si nu "Voi fi treaz la 7 dimineata."

Mintea subconstienta va accepta numai un singur concept ca fiind adevarat la un moment dat. In mintea subconstienta pot fi pastrate mai multe concept (ganduri, obiceiuri, programe ) la un moment dat, dar numai unul va fi predominant. Astfel, cand mintea subconstienta recunoaste un concept ca fiind adevarat, acel concept te ghideaza si domina tot ce faci.

Mintea subconstienta va renunta la conceptual predominant numai cand in ea va fi intiparit un concept opus mai puternic. Cert este ca un concept nu poate fi eliminate; el este intiparit in mintea subconstienta si mintea subconstienta nu uita. Un concept negative trebuie sa fie invins de unul pozitiv mai puternic. Vestea buna este ca nu trebuie sa fie cunoscuta sursa conceptului; el doar trebuie sa fie invins de unul pozitiv.

Imagineaza-ti ca esti o balanta uriasa. Intinde ambele brate in lateral, parallel cu solul. In fiecare mana tii talerul unei balante. Imagineaza-ti ca esti o balanta mobile - imediat ce un obiect este asezat pe un taler, acesta se inclina imediat. Balanta cantareste toate parerile pe care le ai despre tine insuti intr-un anumit domeniu. Mana dreapta tine talerul in care se afla parerile negative, iar mana stanga tine talerul in care se afla parerile positive. Balanta se va inclina intr-o directive sau alta in functie de conceptual predominant.

Sa presupunem ca ai fost crescut intr-o familie armonioasa. Parintii ti-au oferit multa iubire si atentie. Imaginea de sine pe care o dezvolti este una de siguranta si incredere in sine. Astfel, parerile positive se indreapta spre talerul din stanga si acesta va cobora si va ramane asa. Cresti avand incredere in tine.

Dimpotriva, sa presupunem ca John a fost crescut intr-un mediu familial dezechilibrat. El a fost bombardat cu stimuli negative despre sine insusi. "Nu esti bun de nimic." "Niciodata nu faci ceva cum trebuie." "Esti un baiat rau." Timp de 20 de ani el a trait in aceasta familie, in care I s-au spus constant (repetare ) aceste afirmatii negative, si de cele mai multe ori au fost spuse cu furies au sarcasm (emotie ) .

Dupa atatia ani, John stie (in mintea constienta ) ca este destept, educat, si atragator, dar din nu se stie ce motive, el are o parere proasta despre sine (mintea subconstienta ) . Cand mintea constienta si mintea subconstienta sunt in conflict, mintea subconstienta castiga intotdeauna.

Pentru a transforma lipsa increderii in sine in incredere in sine, John trebuie sa se straduiasca sa afle de unde ii vine acea lipsa de incredere. Trebuie pur si simplu sa invinga conceptual de lipsa de incredere in sine, cu unul de siguranta si incredere in sine. El trebuie sa-si repete afirmatii positive, binefacatoare, care sa-I creasca increderea. El trebuie sa hraneasca talerul din stanga pan ace, intr-o zi, balanta se inclina, si iata! Mintea subconstienta a acceptat conceptual pozitiv. Acum increderea in sine este conceptual dominant care va ghida actiunile lui John.

William Glasser, doctor in medicina, a scris o carte, Schools Without Failure, sugerand ca acest concept sa fie folosit in scoli. El a recomandat accentuarea feedback-ului pozitiv si eliminarea celui negative. El a sugerat ca elevii sa nu fie pedepsiti de profesori sis a nu existe note mai mici decat cele de trecere. El sustinea ca elevii ar trebui sa absolve scoala cu o mai mare incredere in ei insisi si astfel ar invata mai repede, mai usor si cu bucurie. Acest concept este foarte valoros dar nu a fost acceptat de sistemul nostrum de invatamant.

Aceasta tehnica de predare nu se foloseste ptr copiii nostril, dar se foloseste pe animale. Dresorii de animale au mai mult success daca ignore comportamentul negative al unui animal si pun accentual pe comportamentul pozitiv cand acesta apre.

Asteptarile reprezinta o profetie care se auto-indeplineste. Acum vom examina cel mai bine documentat fenomen bazat pe aceasta lege - efectul placebo.

Cuvantul placebo semnifica "Voi face pe plac". Companiile de medicamente trebuie sa tina seama de "efectul placebo" atunci cand testeaza un medicament. Medicamentele placebo reprezinta pastille care arata la fel ca medicamentele care sunt testate dare le contn numai excipientii inactivifolositi impreuna cu medicamentul real. Acesti excipienti nu au valoare medicala, si totusi in toate studiile, cel putin trezeci la suta dintre pacienti relateaza aceleasi efecte curative precum cele resimtite in cazul medicamentului real. Efectul placebo nu poate fi explicat astfel decat prinfaptul ca sistemul de credinte al pacientului determina acelasi efect vindicator ca si medicamentul real

Cand pacientii nu sunt constienti ca li se dau medicamente, efectul placebo dispare. Cand pacientii nu sunt constienti, nu exista asteptari. Au fost realizateastfel de teste pentru a se demonstra ca efectul placebo se datoreazaintr-adevar asteptarilor si nu altor factori

Dr.Sternbach a administrat in 1964 unui grup de voluntary o pastila care nucontinea nici un ingredient active. Prima data cand li s-a dat pastila, voluntarilor li s-a spus ca li se ofera ca medicament care stimula puternicactivitatea stomacului. Data urmatoare voluntarilor li s-a spus ca pastila leva reduce activitatea stomacului si ii va face sa se simta plini si greoi. A3-a oara voluntarilor li s-a spus ca pastila era un placebo si va servi dreptcontrol. Desi Dr. Sternbach a administrat aceeasi pastila in toate cele 3ocazii, activitatea stomacului a 2/3 dintre subiecti a raspuns conformindicatiilor pe care le-au primit inainte de a lua pastilele. Stomaculsubiectilor a reactionat in modul in care ei se asteptau sa reactioneze.

Studiileau aratat ca, credinta unui pacient poate fi in mod dramatic afectata de dozain care este administrat medicamentul. O pastila mare este mai eficienta decatuna mica; o pastila colorata este mai eficienta decat una alba; o pastila amaraeste mai eficienta decat una fara gust; o injectie este mai eficienta decat opastila; medicamentele administrate de un doctor sunt mai eficiente decat celeadministrate de o sora medicala, si medicamentele administrate de un doctor inhalat alb sunt mai eficiente decat cele administrate de un doctor in haine destrada. Credinta parientului in medicament este determinate si de modul in caremedicamentul este administrat. Doctorul Benson, in Timeless Medicine, afirma capreparatele placebo pot fi in proportie de 90% la fel de eficiente ca simedicamentele reale, in functie de cum sunt administrate.

Testandun medicament pentru ulcere sangerande, doctorii au descoperit ca medicamentulavea un effect de 70% daca era administrat ca un "potential" nou medicament, side numai 30% cand era prezentat ca medicament "experimental".

Studiimai recente au dovedit importanta relatiei doctor-pacient. Efectul placebo estemai puternic daca doctoral ii priveste pe pacienti ca paricipanti active, spredeosebire de relatia faceti-ce-va-spun.

Intr-unexperiment relatat de Dr. Joan Borysenko, unei treimi din numarul femeilorbolnave de cancer carora li s-a administrat un preparat placebo in locul unuiachimioterapeutic le-a cazut parul. Singurul motiv pentru care s-a petrecutacest lucru, a fost ca ele se asteptau sa le cada parul.

Efectulplacebo este sufficient chiar si in chirurgie. Dr. Bruce Moseley, Jr. a folositchirurgia artroscopica (chirurgie printr-o mica incizie ) pe 5 pacienti, in timpce alti cinci au trecut printr-o operatie simulate, in care incizia a fostrealizata, dar nu s-a mai continuat cu nici o procedura de chirurgierecuperatorie. Dupa 2 ani, cei care au suportat operatia simulate au relatatacelasi beneficii in urma ei ca si cei care au fost cu adevarat operati. Patrudintre cei din grupul placebo chiar le-au recomandat si prietenilor chirurgiaartroscopica.

Discutiadespre efectul placebo nu ar fi complete fara cazul dlui Wright, petrecut in1957. Dl. Wright era pe moarte, fiind bolnav de cancer, iar doctoral sau, BrunoKlopfer, M.D., ii mai daduse de trait doar cateva zile. Dl. Wright a aflat deun nou medicament, Krebiozen, care era studiat la spital, si l-a rugat pe dr.Klopfer sa i-l prescrie si lui. Desi doctoral stia ca era prea tarziu pentruvreun medicament sa-l mai poata vindeca pe Dl. Wright, el s-a induplecat si i-aprescris dlui Wright o injectie pentru ziua de vinery.

Cands-a intors la spital luni, dr. Klopfer se intreba daca pacientul sau mai era inviata. Dar a fost uimit sa-l gaseasca pe Dl. Wright vioi si active. Dr. Klopferrelata ca "tumorile dlui Wright se topeau ca untul pe plita incinsa.". Dl.Wright a plecat acasa si si-a reluat activitatile obisnuite, pan ace a aflat caKrebiozenul nu era atat de efficient pe cat se credea. In scurt timp Dl. Wrightse afla din nou la spital, pe moarte.

Dr.Klopfer si-a dat seama ca de fapt efectul placebo era cel care il vindeca pedl. Wright, astfel i-a spus ca Krebiozenul folosit in studiile despre care sevorbise recent era dintr-un lot mai vechi. Doctorul i-a administrat pacientuluisau o alta injectie, spunandu-I ca obtinuse Krebiozen nou. Din nou tumoriles-au topit ca untul pe o plita incinsa si dl. Wright a parasit spitalul. Dar aaparut un alt raport care arata ca Krebiozenul nu avea efectul scontat sicercetarile au fost abandonate. Dup ace a auzit despre acest raport, dl. Wrights-a intors la spital si a murit dupa cateva zile.

Voiinchie discutia despre efectul placebo cu un citat din Norman Cousins. Cousinsa scris carti si a predate cursuri postuniversitare provenind de la propria savindecare de o boala fatala folosind rasul pentru stimularea sistemuluiimunitar, sistemul vindicator al trupului. "De-a lungul anilor, stiintamedicala a identificat sistemele de baza ale trupului - sistemul circulator, sistemul digestive, sistemul endocrine, sistemul nervos autonomy, sistemulnervos parasimpatic, si sistemul imunitar. Dar trebuie subliniat si rolulcelorlalte 2 sisteme care sunt esentiale pentru functionarea corespunzatoare a finiteumane
· Sistemul vindicator este modul in care trupulisi mobilizeaza toate resursele pentru a invinge boala. Sistemul de credinteeste adeseori activatorul vindecarii.

Efectul inversat

Nu potisa dormi. Cu cat esti mai hotorat sa dormi, cu atat esti mai treaz.
Estiaproape de a castiga un trofeu la golf pentru prima data. Mai este doar oultima gaura. Iti spui in sinea ta sa nu dai atentie apei din fata. Dar cu catincerci mai mult sa nu te gandesti la ea, cu atat te gandesti mai mult. Teblochezi si mingea ajunge in apa.
In primul rand
Acum mai bine de un secol, Emil Coue scria: "Cand vointa (mintea constienta ) si imaginatia (minteasubconstienta ) sunt in conflict, imaginatia (mintea subconstienta ) castigaintotdeauna." Sa luam ca exemplu momentul cand te straduiesti sa-ti amintestinumele cuiva care vine spre tine. Esti cu alt prieten pe care va trebui sa-lprezinti femeii care vine spre voi. Te temi ca vei fi pus intr-o situatiepenibila pentru ca ar trebui sa-ti amintesti numele ei. Incercand sa-tiamintesti cum se numeste, devii nervos, si cu cat vrei mai mult sa-ti amintestinumele ei, cu atat devii mai nervos. Teama (mintea subconstienta ) de a fi pusintr-o situatie penibila invinge vointa (mintea constienta ) de a-ti amintinumele persoanei.

Totusifemeia ajunge in dreptul tau si se scuza ca se grabeste si nu se poate opri.Esti usurat, te relaxezi (incetezi sa-ti mai impui vointa ), si iti apareimediat in minte numele ei.

Pentrua fi mai clar, Emile Coue descria acest aspect in termini matematici. El spuneaca puterea imaginatiei (mintea subconstienta ) este egala cu patratul puteriivointei (mintea subconstienta ) (ex: 1=1;2=4;3=9 )

Deaceea, cu cat vei depune mai mult effort sa vrei, cu atat puterea imaginatieitale va creste, si la o scara mai mare. Astfel, "imposibilitatea de a-ti aminti"va castiga. Cu cat vei vrea constient mai mult ceva, cu atat mai mult vei sporiputerea opusa. Ideea este sa nu vrei ceea ce-ti doresti. Trebuie s alasi ca acellucru sa se produca. Mintea constienta trebuie sa ramana pasiva si detasata.

In al 2-lea rand

De fiecare data cand vrei safaci ceva, apare de asemenea teama ca nu vei reusi. Teama este o emotieputernica. Daca teama de esec este mai puternica decat vointa de a reusi, teama invinge. Teama de esec este acceptata demintea subconstienta si ea invinte hotararea constienta de a reusi.

Sa luamin considerare urmatoarea domonstratie mentala. Imagineaza-ti o scandura delemn lata de 10 cm, suspendata la 15 cm deasupra solului. Acum incearca samergi pe scandura. Este foarte simplu! Mergi inapoi si lateral. Simplu! Acumimagineaza-ti ca aceeasi scandura este suspendata intre doi zgarie-nori de cate30 de etaje fiecare. Incearca sa mergi acum pe scandura! Este mai greu, nu-I asa?Si totusi este aceeasi scandura si ai de facut acelasi lucru. Dar acum apare oteama imensa. "Daca voi cadea? Voi muri! Este infricosator sa privesc in jos.Oricine ar putea aluneca mergand pe bucatica asta ingusta de lemn." Oricat demult ai vrea sa mergi pe scandura, teama este mai mare. Pentru a merge pescandura acum, ai nevoie de o mare incredere in tine insuti - sufficient demare pentru a te astepta sa reusesti sa mergi pe scandura.

Jocigold sit e aflii in fata unui public numerous. Vrei sa faci impresie buna, darte temi sa nu ratezi mingea. Cu cat vrei mai mult sa te relaxezi sis a lovestimingea de 250 de metri direct in josul terenului, cu atat devii mai tensionatsi mai aproape de a rata mingea. Tiger Woods are atat de multa incredere insine, incat teama nu este o problema pentru el. Pur si simplu se relaxeaza siexecuta o lovitura reusita.

Pentrua contracara legea efortului invers trebuie sa ai incredere pentru a alunga frica si trebuie sa astepti la success. In cel mai rau caz, trebuie sa ai o atitudine neutral.Trebuie sa rezisti tendintei de a realiza eforturi constiente.

La unconcurs avansat Silva, am fost martorul unei demonstratii de radiestezie. I-ampovestit sotiei mele despre ea cand am ajuns acasa, si ea mi-a sugerat sa repetdemonstratia si pentru ea. Eram inca plin de incredere de la curs si eram sigurpe mine. Daca instructorul o putea face, inseamna ca puteam si eu.

Inprimul rand, am iesit afara din camera si sotia mea mi-a ascuns cheile de lamasina. Cand m-am intors, am tinut in sus una din baghetele pentru radiesteziesi ea s-a miscat. Am mers in acea directive tinand ambele baghete deradiestezie. Cand am trecut pe langa o galeata de curmale japoneze, bagheteles-au incrucisat. Am dat la o parte cateva curmale si mi-am gasit cheile. Uau!Am fost aman2 impresionati.

Apoi amrugat-o pe sotia mea sa-si imagineze un zid undeva in camera. Am inceput samerg prin camera sic and am ajuns la un anumit loc, baghetele de radiestezies-au incrucisat - exact unde isi imaginase ea zidul.

Dataurmatoare cand am tinut cursul, m-am gandit sa fac aceasta demonstratie. Dar inminte mi-a aparut gandul: "Daca nu reusesc, voi parea ridicol si intreaga clasaisi va pierde increderea in mine." Dupa cum era de asteptat, nu am putut repeatdemonstratia. Teama de esec, teama de a pierde increderea cursantilor (careeste un aspect foarte important pentru acest curs ), a invins vointa mea de a realiza o demonstratiereusita.
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu NicoletaRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp