Empatia

Inapoi Autor: Carmen Ditiu
Abilitatea de a înţelege şi a împărtăşii sentimentele şi emoţiile celorlalţi, arta de a te transpune imaginar in pielea altei persoane şi de a privi lumea din perspectiva ei. Când suntem capabili să înţelegem ce simte altcineva, suntem capabili să descoperim compasiunea. Îar când suntem plini de compasiune, tot ce facem sau spunem porneşte din inimă şi dezvăluie iubirea din interior.
Să învăţăm modul în care funcţionează ceilalţi oameni este un dar preţios. Să încercăm a înţelege de unde vine cineva sau care sunt motivaţiile ce stau în spatele acţiunilor sale, ne oferă o extraordinară deschidere, flexibilitate şi libertate de gândire. Dintr-odată nu mai suntem încătuşaţi de propriile limitări sau prejudecăţi şi devenim capabili să vedem OMUL, persoana şi nu eticheta/imaginea/rolul pe care i l-am atribuit în mintea noastră.
Empatia nu ne face doar mai buni cu cei din jurul noastru - ea este la fel de nepreţuită şi pentru noi înşine. Ea ne face mai creativi, ne ajută să ne vindecăm relaţiile şi ne creşte starea de bine prin întărirea legăturilor dintre noi, legături care dau sens vieţii noastre. După cum spunea Daniel Gilbert: "Fiecare dintre noi este indisolubil legat de alţii...fie că ne place fie că nu, fericirea noastră este în mâinile celorlalţi". Empatia ne ajută să rezolvăm conflictele şi să trecem mai uşor peste ele, îi ajută pe oamenii cu care interacţionăm să se simtă în siguranţă, prin faptul că le înţelegem perspectiva, nevoile şi întenţiile. Diferenţa dintre empatie şi simpatie este foarte simplă: empatia înţelege şi trăieşte, simpatia vede dar nu simte durerea celuilalt, nu vibrează cu el iar sentimentul care apare este mai degrabă de milă decât de compasiune. Cu alte cuvinte, te văd că suferi dar nu înţeleg de ce pentru că nu pot să privesc lumea prin ochii tăi, prin urmare nu vibrez cu durerea ta. De aici şi incapacitatea de a ajuta cu adevărat, chiar dacă intenţiile mele sunt bune în direcţia asta. Nu am cum să fac ceva ce nu înţeleg. Empatia îl ajută pe celălalt să se ridice prin forţe proprii, să-şi găsească resursele în interiorul lui, simpatia îl transformă într-o victimă, îi transmite mesajul că este neajutorat şi celorlalţi le pare rău pentru el.
Empatia se pare că are rădăcini adânci în istoria noastră evolutivă, forme elementare de empatie fiind observate la primate, câini sau şobolani. Empatia a fost asociată cu două căi neuronale diferinte din creier, iar cercetătorii în domeniul neuroştiinţelor au speculat că unele aspecte ale empatiei ar avea legătură cu neoronii oglindă, celule din creier ce se activează când vedem pe altcineva facând o acţiune în acelaşi mod în care se activează când facem acţiunea respectivă noi înşine. Deasemenea, studiile sugerează o moştenire genetică, oamenii putând să-şi dezvolte sau să-şi inhibe pornirile empatice naturale.
Cum putem să dezvoltăm empatia? Ai putea să începi prin:
- ascultare empatică - când eşti într-o conversaţie, concentrează-te pe ceea ce vrea să transmită celălalt, pe emoţiile şi nevoile lui, fără să-l întrerupi sau să-l judeci imediat
- concentrarea atenţiei în exterior - conştientizare de tip mindfulness, fii atent la ce te înconjoară, în special la oamenii din jur, la expresiile şi comportamentele lor; practica mindfulness ne ajută să devenim mai empatici, trăind perspectiva celuilalt fără a deveni copleşiţi de emoţiile lor negative
- imaginându-ţi ce simte celălalt, un exerciţiu ce te ajută să te decentrezi de propria imagine
- jocuri împreună - cercetările în neuroştiinţe sugerează că atunci când concurăm unul cu altul, creierul nostru construieşte un "model mental" a modului în care gândeşte celălalt şi a intenţiilor lui
- urmăreşte-i pe copii, aceştia sunt empatici în mod natural şi rezonează unii cu alţii
Empatia vindecă şi îi ridică pe ceilalţi şi pe noi înşine, permite iubirii fireşti din interiorul nostru să îşi găsească exprimarea în afară într-un mod plin de compasiune şi grijă. Empatia ne permite să ne punem preocupările noastre deoparte, pentru a-i putea ajuta pe cei care au mai multă nevoie de noi. Deasemenea, este o modalitate foarte potrivită pentru a-ţi provoca propriile prejudecăţi şi a descoperi cât de multe lucruri în comun ai defapt cu ceilalţi.
Carmen Ditiu - Cabinet de psihologie si psihoterapie

Carmen Ditiu - Cabinet de psihologie si psihoterapie

Acceptă-ţi fragilitatea, dar priveşte dincolo de ea!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp