Nevoile fundamentale

Inapoi Autor: Ludmila Fluture
NEVOILE FUNDAMENTALE

Nevoile fundamentale ale fiinţei umane se reflectă în cele zece atitudini sănătoase. A practica aceste atitudini sănătoase înseamnă a intra în contact cu vocea internă care ne guvernează. A revendica atitudinile sănătoase pentru noi înşine înseamnă să renaştem, să accedem la o nouă identitate, cea reală. Cele zece atitudini sănătoase care ne fac posibil accesul la noi înşine sunt:
1. Eu exist
"Eu exist" este diferit de "Eu supravieţiuesc".
"Eu exist" înseamnă că locul meu e aici, că iau în stăpânire spaţiul meu, că aduc o contribuţie la valorile lumii, că lumea devine un loc mai bun de a trăi datorită faptului că eu exist.
2. Eu îmi ascult nevoile
Dacă nu pot accepta faptul că am nevoi, înseamnă că nu mă pot accepta pe mine însumi. Nevoia este o plăcere. A-ţi împărtăşi nevoile este cel mai frumos cadou pe care îl poţi face celulilalt. Deci, ascultându-mi şi acceptându-mi nevoile, eu mă ascult şi mă accept pe mine însumi.
3. Am dreptul
Am dreptul să fiu eu, am dreptul să am atitudini specifice, fără să cer nimănui permisiunea pentru a fi ceea ce sunt.
4. Eu simt
"Eu simt" înseamnă că am dreptul să am emoţii şi să le exprim, indiferent dacă celuilalt îi pasă sau nu, dacă este de acord sau nu cu acest lucru. Exprimarea emoţiilor mele nu îl va răni pe celălalt şi nici pe mine. Nu am nevoie să îmi ascund emoţiile.
5. Eu însumi/însămi
Este în regulă să fiu eu însumi, să-mi urmez propriul drum fără ca acesta să aibă legătură cu ceea ce alţii şi-au dorit pentru mine (mama, tata sau prietenii ) . Este în regulă să fiu diferit, este în regulă să fiu asemănător.
6. Eu pot fi iubit/iubită aşa cum sunt
Eu sunt o persoană pe care celălalt o poate iubi aşa cum este şi am acest drept; pentru asta nu am nevoie să mă schimb, este dreptul meu să nu mă schimb. Nu am nevoie să fac lucruri pentru a obţine iubirea celuilalt. Dacă celălalt nu mă iubeşte aşa cum sunt, acest lucru reflectă gusturile sale, nu ceea ce sunt eu. Şi nu este necesar să fiu iubită de către toată lumea. Este bine să ne păstrăm imaginea de sine.
Dacă voi nu mă iubiţi aşa cum sunt, voi îmi spuneţi ceva despre gusturile voastre şi nu despre mine.
Exemplu: eu sunt cea mai bună îngheţată de ciocolată din lume. Dacă vouă vă place îngheţata de vanilie şi nu vă place îngheţata de ciocolată, asta e. Eu rămân aceeaşi îngheţată de ciocolată, cea mai bună din lume!
7. Sunt suficient de bun/bună
Înseamnă să accept că sunt în regulă, chiar dacă nu sunt perfect/perfectă. Nu am nevoie să mă compar cu alţii.
8. Eu sunt puternic/puternică
Nu sunt nici fără resurse, nici fără speranţe. Îmi asum nevoile şi sentimentele, obţin ce am nevoie şi mă protejez.
9. Sunt responsabil/responsabilă de mine, nu de tine
Eu sunt responsabil de ceea ce sunt, eu sunt responsabil de împlinirea nevoilor mele, nu de oamenii din jurul meu şi nu mă aştept ca aceştia să îmi citească gândurile şi să îmi împlinească dorinţele. Pot fi responsabil în faţa altora, dar nu responsabil de alţii. Este în regulă să primeşti fără să ceri, dar nu este în regulă să te întristezi că nu ai primit nimic din moment ce nu ai cerut nimic. Eu răspund de mine, nu de oamenii din jurul meu.
10. Întâi eu
Nu înseamnă "doar eu". Fac ceea ce fac pentru mine, nu pentru voi, chiar dacă voi sunteţi de acord sau nu cu asta.

EU îmi iau partea pe care o aduc şi TU parte pe care tu o aduci!

Fluture Ludmila - Cabinet individual de psihologie

SINGURUL FEL ÎN CARE NU RIŞTI SĂ MORI DE SETE ESTE SĂ DEVII IZVOR - Jacques Salome

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp