Stima de sine pe înţelesul tuturor

Inapoi Autor: Christophe André
Stima de sine pe înţelesul tuturor


Deseori am fost întrebată: "Ce înseamnă stima de sine?". Stima de sine înseamnă:

- Ce părere am despre mine;
- Cum mă simt cu aceaastă părere;
- Ce fac cu viaţa mea având această părere...


Stima de sine, este cea care mă ajută să ajută să:

- Să spun ce gândesc;
- Să insist când mă lovesc de o dificultate;
- Să evit a mă lasa păcalit de publicitate sau de modă, care vor să mă facă spun cred că nu sunt o persoană cum trebuie dacă nu port o anumită marcă de haine, sau nu gândesc într-un anumit mod;
- Să ştiu că pot supravieţui eşecurilor mele;
- Să îndrăznesc să spun "nu ", "stop" sau "nu ştiu";
- Să spun "mi-e teamă" sau sunt "nefericit (ă ) " fără să mă simt înjosit (ă ) ;
- Să îi iubesc pe ceilalţi fără îi supraveghez sau să îi sufoc;
- Să cer ajutorul fără să mă simt inferior;
- Să nu mă simt invidios (invidioasă ) pe succesul sau fericirea celorlalţi;
- Să supravieţuiesc eşecurilor mele;
- Să mă arăt în costum de baie chiar dacă corpul meu nu este perfect;
- Să mă accept cum sunt astăzi, fără să renunţ totuşi să mă schimb mâine;
- Nu în ultimul rând să ajung să mă gândesc şi la altcineva decât la mine.

Aşa cum se poate observa din cele scrise mai sus, stima de sine, nu constituie o boală, ci rezultă dintr-un ansamblu de feluri de a fi, de a ne proteja şi de a ne promova care nu sunt adaptate.
Se întâmplă frecvent ca într-o zi să ne simţim în armonie cu noi înşine şi să ne iubim, iar în alta nu.
Este natural să avem urcuşuri şi coborâşuri în raporturile noastre cu noi înşine. Acestea ne informează despre reuşita sau nereuşita eforturilor noastre, despre nivelul de acceptare sau de respingere socială. Recăderile sunt normale în toate procesele de învăţare.

Obiectivul evoluţiilor stimei de sine nu este acela de a deveni altul, de a vă transforma total, ca prin farmec, de a trece de la cele mai mari îndoileli la cele mai solide certitudini. Nu, scopul este de a fi "Eu, dar mai bine."


SURSELE ERORILOR ŞI PROBLEMELOR care influenţează stima de sine sunt următoarele:

- Judecata de sine: ne judecăm după criterii excesiv de severe, exigente, perfecţioniste, încât devenim decepţionaţi de noi înşine. Iar această judecată excesivă atrage după sine de cele mai multe ori deprimarea, acuzarea;

- Compararea: de cele mai multe ori ne comparăm pentru a ne linişti sau a ne devaloriza, în loc să alegem să învăţăm observându-i pe ceilalţi;

- Focalizarea pe privirea şi judecata celorlaţi: ne întrebăm în permanenţă ce cred ceilalţi despre noi şi acţiunile noastre. De multe ori este întâlnită tendinţa de a ne pune singuri întrebarea şi să ne oferim şi răspunsul: "Cum a fost ? - Jalnic !". Ceea ce produce de cele mai multe ori o blocare a evoulţiei.

Dezvoltarea stimei de sine include mai multe etape, iar una dintre cele mai importante etape o constituie înţelegerea clară a ceea ce nu depinde de noi (cum ar fi trecutul nostru, suferinţele şi carenţele lui ) şi ceea ce depinde de noi (modul cum ne raportăm la acest trecut şi conduita vieţii noastre de zi cu zi ) .

Trecutul ne poate lăsă ca moştenire îndoieli şi fragilităţi, însă prezentul le poate repara, uneori chiar vindeca, cu condiţia să trăim cu adevărat. A trăi înseamnă a acţiona, a te descoperii, a te dezvăluii, a-ţi asuma riscuri... A te lăsa în voia întâmplării, a renunţa la dorinţa de a controla totul şi a-ţi controla imaginea.

Dacă nu vă ocupaţi de dumneavoastră înşivă, cine credeţi că o să o facă în locul dumneavoastră? Cine altcineva ştie mai bine ca dumneavoastră care vă sunt nevoile, dorinţele, ce anume v-ar ajuta să vă simţiţi bine?

De cele mai multe ori alocăm destul timp fugind de reflecţiile despre noi înşine şi adesea ne lăsăm conduşi de pilotul automat în ceea ce priveşte viaţa şi personalitatea noastră.

Schimbarea se produce în ritmul fiecăruia, pe etape, uneori minuscule alteori spectaculoase. Dar ceea ce azi pare minuscul de mâine va putea deveni spectaculos. Şi să schimbi ceva la tine, cât de puţin este deja mare lucru!

Sursă: Christophe André: Imperfecţi, liberi şi fericiţi




Pentru dezvoltarea durabilă a stimei de sine, puteţi stabilii o programare la rubrica Contact.


Elena Iamandi, psiholog Clinician şi Psihoterapeut Integrativ
Elena Iamandi - Cabinet individual de psihologie

Elena Iamandi - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp