Lupta pentru putere în cuplu

Inapoi Autor: Harville Hendrix

Nici fără tine, dar nici cu tine nu pot să trăiesc.

 

      "Când ia sfârșit iubirea romantică și când începe lupta pentru putere? Pentru cele mai multe cupluri, o schimbare sesizabilă în felul în care decurge o relație are loc cu aproximație în preajma momentului când cei doi își iau un angajament clar unul față de celălalt. Odată ce aceștia își spun:" Îți propun să ne căsătorim, Îți propun să ne logodim, Îmi doresc sa fii iubitul meu, iar eu să fiu iubita ta, chiar dacă ne mai vedem și cu alți oameni, " dansul ademenitor, seducător din timpul perioadei de curtare se apropie de sfârșit, iar îndrăgostiții încep să își dorească nu doar să li se împlinească o dorință-iluzia responsabilă pentru euforia care a animat iubirea romantică, dar și ca visul să devină realitate.

        Brusc, nu mai este suficient ca partenerii să fie afectuoși, inteligenți, atrăgători și amuzanți. Acum, ei trebuie să satisfacă o întreagă ierarhie de așteptări, unele conștiente, dar cele mai multe absente din planul conștiinței.

        Care sunt o parte dintre aceste așteptări?

        Odată ce au început să locuiască împreună, majoritatea oamenilor presupun că partenerul lor se va conforma unui set foarte special, dar rareori formulat, de norme comportamentale. De exemplu, bărbatul s-ar putea aștepta ca proaspăta lui soție să facă treburile gospodărești, să pregătească mesele, să facă toate cumpărăturile, să spele rufele, să se ocupe de socializare, să își asume rolul de asistentă medicală a familiei, etc. În plus față de aceste așteptări tradiționale, mai are o listă lungă de așteptări specifice pentru educația care i s-a dat. De exemplu, se așteaptă ca soția lui să-i pregătească duminica un mic dejun special, în vreme ce el citește știrile, iar apoi să-l însoțească la o plimbare. Așa obișnuiau părinții lui să își petreacă duminicile, iar ziua nu ar fi "bună" decât dacă s-ar conforma acestor așteptări mai mult sau mai puțin conștiente.

        În acest timp, soția sa are, la rândul ei, un set de așteptări la fel de numeroase și, probabil, opuse față de ale soțului său. Pe lângă faptul că își dorește ca soțul să se ocupe de toate sarcinile bărbătești din gospodărie, cum ar fi întreținerea autoturismului, plata facturilor, plata taxelor, reparațiile minore și majore ale locuinței, ea s-ar putea aștepta să-i dea o mână de ajutor la bucătărie, la cumpărături și de ce nu, la spălatul rufelor. Pe lângă toate acestea, soția are propriile așteptări care oglindesc educația pe care a primit-o în familie. Pentru ea, o duminică ideală ar putea însemna să meargă la biserică, să ia masa la restaurant și să-și petreacă după-amiaza vizitându-și rudele. Deoarece nici unul nu și-a exprimat așteptările înainte de a se căsători, acestea ar putea deveni o sursă de tensiune între ei.

         Mult mai importante decât aceste așteptări conștiente sau semiconștiente, sunt cele inconștiente, pe care oamenii le aduc cu sine în relația lor de iubire, iar așteptarea primordială este că partenerul, acea persoană pe care au ales-o dintr-o lungă listă de candidați, îi va iubi așa cum părinții nu au făcut-o niciodată. Partenerii lor vor face tot ce și-au dorit ei, le vor satisface toate nevoile neîmplinite din copilărie, le vor suplini sinele pierdut, vor avea grijă de ei într-un mod afectuos și consecvent și vor deveni disponibili pentru ei pe vecie.           

        Aceleași așteptări au alimentat focul entuziasmului iubirii romantice, dar acum dorința de a răspunde semnelor de dragoste ale partenerului a scăzut. La urma urmelor, oamenii nu intră într-o relație ca să satisfacă nevoile partenerului, ci pentru a încuraja propria dezvoltare psihologică și emoțională. Îndată ce o relație pare sigură, în profunzimea creierului, se declanșează un comutator psihologic care activează toate dorințele infantile latente.

        Este ca și cum copilul lăuntric rănit ar prelua controlul, iar copilul ar spune: "M-am purtat frumos mult timp, ca să mă asigur că persoana asta va rămâne mult timp cu mine. Hai să vedem dacă-mi primesc răsplata! " Și astfel vine momentul când fiecare partener face un pas mare înapoi, așteptând să primească dividendele conviețuirii lor. Schimbarea ar putea fi bruscă sau treptată, dar la un moment dat, ei se trezesc că relația lor s-a mai răcit. Vor fi mai puține mângâieri, bilețelele de iubire vor fi mai succinte, etc. Partenerii lor au încetat să caute pretexte ca să se bucure de prezența lor și petrec mai mult timp singuri...citindm urmărind emisiuni la tv, socializând cu prietenii sau pur și simplu visând cu ochii deschiși..."

 

continuarea...De ce te-ai schimbat?

Cabinet individual de psihologie Gheorghe Andreea Ioana

Cabinet individual de psihologie Gheorghe Andreea Ioana



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp