Ce este psihoterapia de cuplu sau consilierea maritala?

Inapoi Autor: Psiholog Oradea Simona Hint
In orice tip de relatie, avem de-a face cu trei entitati: cele doua persoane plus relatia. In terapia de cuplu sau consilierea maritala ne concentram in special pe dinamica relatiei si pe contributia fiecaruia la aceasta, cu alte cuvinte in ce fel cei doi actioneaza astfel incat relatia functioneaza sau nu. Unul din punctele sensibile ale unei relatii il constituie gestionarea diferentelor intre cei doi parteneri si pastrarea personalitatii fiecaruia in relatie; a fi in relatie concomitent cu a fi o persoana separata.

Cele mai multe casatorii sau relatii, nu sunt perfecte. Fiecare persoana aduce intr-o relatie, ideile sale, propriile valori si opinii, si o istorie personala, care nu se potrivesc intotdeauna cu ale partenerului.
Aceste diferente nu inseamna neaparat ca relatia dumneavoastra trebuie sa duca la conflict. Pentru ca, dimpotriva, diferentele pot fi complementare - stiti cum se spune: contrariile se atrag. Aceste diferente pot ajuta, de asemenea, pe oameni sa inteleaga, sa respecte si sa accepte puncte de vedere opuse si culturi diferite
De multe ori problemele in relatie sunt legate de comunicare, cu efect la trei nivele, care sunt si ingredientele de baza ale unui cuplu functional:
• Preocuparea (grija ) pentru celalalt (de ex: acordarea suportului afectiv partenerului cand acesta are nevoie )
• Apropiere, intimitate (comunicarea afectiva, emotionala )
• Compatibilitate in ce priveste valorile personale

De asemenea avem diverse nevoi "relationale", de satisfacerea carora depinde foarte mult functionalitatea relatiei; printre aceste nevoi sunt nevoia de a ne simti in securitate, de a fi apreciati, de a avea impact asupra celuilalt, de a avea initiativa, de a exprima iubirea.
Un cuplu este ca un organism viu care evolueaza si trece prin diverse stadii, care implica probleme specifice, dar si prin situatii de criza, cum ar fi: nasterea unui copil, infidelitatea unui partener, boala, somaj, etc.
Terapia de cuplu ii ajuta pe cei doi sa-si identifice dinamica si blocajele, cum contribuie fiecare la problema existenta si asumarea responsabilitatii (dat fiind ca foarte frecvent partenerii se acuza reciproc, celalalt fiind "problema" ), si la stabilirea unui plan in care ei se angajeaza pentru ca relatia sa se schimbe in sensul pe care si-l doresc.
Sunt si situatii in care terapia de cuplu ii poate ajuta pe cei doi sa constientizeze faptul ca nu doresc sa continue relatia si sa le ofere suportul pentru a o finaliza.
In cadrul sedintelor de psihoterapie a cuplului pot fi abordate o gama larga de probleme cu care se pot confrunta partenerii de cuplu, iar interventia terapeutica vizeaza printre altele :
 dezvoltarea abilitatilor necesare construirii si mentinerii unei relatii bazate pe incredere, respect reciproc si egalitate;
 imbunatatirea abilitatilor de comunicare in cuplu (ascultarea activa aplicata membrilor cuplului ) ;
 reconstruirea relatiei intime;
 rezolvarea problemelor legate de infidelitate, precum si de valorile si principiile cuplului;
 incurajarea partenerilor pentru schimbarile necesare functionarii in cuplu;
 initierea unui program care sa ajute la rezolvarea conflictelor in cuplu;
 rezolvarea unor disfunctii sexuale psihogene, feminine si masculine (frigiditate, vaginism, dispareunie, disfunctie erectila, ejaculare precoce, impotenta psihogena ) ;
 rezolvarea problemelor legate de identitatea sexuala.

Beneficiile psihoterapiei de cuplu :
• cresterea flexibilitatii si a sigurantei partenerilor in cadrul cuplului;
• invatarea unei maniere eficiente de a gestiona conflictele;
• cresterea disponibilitatii la cooperare in cuplu;
• cresterea transparentei in comunicare;
• clarificarea mesajelor comunicate in cadrul cuplului;
• cresterea functionalitatii cuplului;
• imbunatatirea manierei de interactiune intre partenerii de cuplu.
Psiholog oradea, logoped, psihoterapeut Simona Hint
Cabinet individual de psihologie Hint Simona

Cabinet individual de psihologie Hint SimonaRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp