Despre Frică

Inapoi Autor: Psiholog Elena Ioniță

Frica este una din cele 4 emotii de baza ale fiintei umane, alaturi de manie, bucurie (fericire ), tristete.

În aceste zile pe care le parcurgem, cu schimbări rapide si neașteptate, cu situații pe care nu le-am mai avut de confruntat, privind sănătatea, restrângerea activităților, a locurilor de muncă, poate ca e cel mai potrivit să vorbim despre frică.

 

Mai mult ca oricând, simțim nevoia de sens, de un drum cunoscut, de siguranță, de a ne ști la cârma vieții noastre.

 

A alege sa ieși din starea de frică cere mult curaj. Suntem dornici de a fi ca ceilalți și cu ceilalți, de a nu fi respinși, nu luăm în seamă ce simțim, ce credem, mergem înainte, deși ceea ce se întâmplă, ce răspuns au ceilalți la problemele cu care ne confruntăm, nu nepărat ne e benefic, doar că e mai puțin înspăimântător decât a lua decizii singuri si a ne expune riscului de a greși noi. Frica de a greși este o frică care te blochează, te face să fii varianta mai ștearsă a ceea ce ai putea tu să fii.

 

Vestea bună este ca poți să-ți depășești aceste frici, să îți accepți vulnerabilitatea, să trăieșți fără să simți că tot timpul te pândește ceva la colț, sa alegi prudenta si nu panica. Frica raspunde unei nevoi a fiintei umane, aceea de a se simti in siguranta.

 

Luați o pauză de la știrile care simțiți că vă înspăimântă. Stați de vorbă cu voi: ce simt acum? Ceea ce simt este în acord cu ce se întâmplă? Ce aș putea să fac ca să-mi reduc acest sentiment de teamă care mă copleșește? Ce opțiuni am, totuși? Ce alternative? E bine să fii precaut, dar nu înspăimântat.

 

A fi speriat, înfricoșat, îngrozit, te face să intri în panică, să nu mai fi sigur pe tine, devii confuz, nervos. Frica, până la urmă, te împiedică sa obții exact ce iți dorești: să fii fericit, în comuniune cu ceilalți, dar într-un mod plenar, fără jumătăți de măsură.

 

Învățați să priviți această frică în ochi, și să treceți peste ea. Cere mult curaj, știu, dar merită. Dacă nu puteți singuri, un psihoterapeut vă poate ajuta. Psihoterapia creează acest spațiu de siguranță, de protecție și acceptare reciprocă, în care vă puteți identifica resursele, puterile.

 

Psihologia adleriană este o psihologie a CURAJULUI, a curajului de a alege să fii tot ceea ce în acest moment consideri că nu ești.

 

Psiholog Elena Ioniță

Pentru a vedea articolul complet vizitati www.elenaionita.ro

Cabinet Individual de Psihologie Ioniță Elena

Cabinet Individual de Psihologie Ioniță Elena



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp