ANTRENAMENT MENTAL

Inapoi Autor: Psihoterapeut Florentina Mandoc
Te adresezi terapeutului ca să te ajute să-ţi rezolvi conflictele.

"Mă aflu aici în postura unui far care te însoţeşte luminîndu-ţi calea. Ştii mai multe despre tine decît ştiu eu şi cunoşti mijloacele care te pot schimba. Dar ignori faptul că această cunoaştere există chiar în tine. Rolul meu este să descopăr ceea ce este în tine acoperit. Aceasta e utilitatea mea cu privire la diagnostic. Te voi ajuta sa-ţi vezi şi să-ţi identifici problemele. Prezenţa mea este un catalizator, un accelerator spre interiorul tău." (Andre Moreau )

In cazul in care ne intrebam: "ce este o persoana echilibrata si eu cum fac sa ajung acolo/astfel?", va pot spune ca, din experienta mea, o persoana caracterizata prin echilibru interior (vizibil de altfel in stilul sau de viata, in alegerile sale sau in relatiile cu ceilalti ) este o persoana autentica, deschisa, creativa si curajoasa, care isi accepta vulnerabilitatile, dorintele, visele si limitele si care a exersat capacitatea de a-si accesa si dezvolta resursele. Nu este o persoana a carei viata si experienta interioara este/a fost lipsita de provocari, drame sau traume. Persoana care isi poate atribui caracteristica de echilibru interior a invatat sa accepte limitele si experientele si sa le transforme in resurse. Echilibrul se obtine prin antrenament mental sustinut, realizat independent sau cu ajutorul specialistului.
Stim ca antrenamentul fizic este... atat de firesc in fiecare dimineata ... Dar cel mental? Cat de mult/des ne gandim sa ne antrenam si mintea, sufletul, interiorul, sursa energiei noastre?
Astfel ca de acum, in calatoria fiecarei zile, vom antrena si spiritul: emotiile, gandurile si senzatiile fizice sunt corelate. Antrenamentul mental este completarea fireasca si necesara a celui fizic.

Urmatoarele exercitii pot fi cu succes folosite pe durata unei saptamani in combinatii diferite, cu rezultate foarte bune:
ZIUA 1 - Daca AZI as putea schimba in viata mea un lucru, UN SINGUR LUCRU, care ar fi acela? Unul singur si toate celelalte ar ramane la fel.
ZIUA 2 - Un exercitiu mental foarte util este acela de a ne analiza felul in care luam deciziile. Daca ne grabim sau daca le framantam.
Le lasam oare ca pe o paine la dospit pentru a ne bucura de gustul bun si aroma delicioasa? ori, chiar la final, painea atat de bine ingrijita si crescuta, cu mare-mare grija dospita se arde "ca din intamplare" si abia daca ne mai descurcam cu ea?
Iar urmatoarea paine ... cum va fi?
ZIUA 3 - In situatiile zilei voi acorda o mai mare atentie felului in care procedez: am tendinta sa ACTIONEZ ori mai degraba sa ... REACTIONEZ?
ZIUA 4 - Voi pastra in minte mereu imaginea corpului ca si cum acesta ar fi o orchestra ce vibreaza in ritmul gandurilor mele.
Si realizez ca e important sa am toate notele / emotiile in partitura si, mai mult decat atat, ca ceea ce am nevoie este sa stiu cat din fiecare folosesc pentru ca melodia care sunt sa creeze starea de echilibru.
ZIUA 5 - Voi observa de cate ori formulez "afirmatii" dupa modelul "da, ... DAR ....". De fiecare data cand facem acest lucru avem in fata un obstacol, pentru ca, de fapt, formularea "da, ... DAR..." inseamna NU. Cand observam ca am utilizat acest pattern este util sa fim sinceri si sa reformulam, cel putin pentru noi insine, raspunsul real. Acest lucru ne da ocazia sa observam de ce anume ne ferim, ce anume incercam sa evitam, iar acestea sunt informatii pretioase pentru ca, odata acceptate, ne ajuta sa ne dezvoltam si sa devenim congruenti, mai echilibrati si autentici.
ZIUA 6 - In interactiunile pe care le voi avea pe toata durata zilei, in conversatii, decizii, actiuni si in propriile mele ganduri voi cauta sa vad cum am tendinta sa procedez: ma orientez mai repede si mai mult sa gasesc solutii la probleme sau probleme la solutii?
ZIUA 7 - Azi voi fi atent la frumusetea din jurul meu, la fumusetea care se gaseste in detaii: un fulg de nea, o bucata de cer, o privire luminoasa, un sunet armonios, un gest, un cuvant, o inflexiune de glas. Sunt acele detalii care nu ne atrag atentia atunci cand suntem prea grabiti sau ocupati cu probleme, griji sau pur si simplu cu treburi de facut. Dar merita ca uneori sa ne oprim pret de o clipa, din cand in cand de-a lungul zilei, pentru a fi atenti la nuante si pentru a ne umple astfel sufletul cu mici raze de soare.
ZIUA 8 - Pe toata durata zilei, pentru fiecare situatie pe care o gasesc problematica ori decizie pe care o gasesc dificil de luat, voi pune la socoteala cel putin 3 alternative ori solutii, indiferent de cat de fanteziste sau imposibile par acestea la prima vedere. O problema inceteaza de a mai fi o problema atunci cand are cel putin o solutie; chiar daca unele solutii par la prima vedere inaplicabile si am tendinta sa le indepartez, ele pot fi deschizatoare de drum daca eu le acord atentia cuvenita in loc sa le indepartez din start.
ZIUA 9 - Antrenamentul mental de azi: voi transforma toate intrebarile "DE CE?" pe care am tendinta sa mi le adresez mie sau celorlalti in intrebari "CUM?"
ZIUA 10 - Antrenament mental: azi sunt o frunza, hranindu-ma si daruind intr-o relatie purificatoare cu mediul. Pentru cateva minute alegem un loc unde putem respira aerul din plin, sa ne umplem plamanii cu el si unde sa ne lasam invaluiti si imbratisati de lumina soarelui. Traim aceste senzatii, inchidem ochii si lasam primavara sa ne intre in suflet incet-incet: lumina si caldura soarelui prietenos si hranitor - treptat, corpul nostru incepe sa vibreze incarcandu-se cu energie ... aerul, care ne mangaie cu bucuria reintalnirii ... si sunetele, galagia micilor pasari la fel de entuziasmate ca noi, chiar daca nu le auzim, stim ca ele sunt acolo caci totul, totul serbeaza azi renasterea naturii: si pasarile, si florile si noi.
Si ne imaginam ca suntem o floare, alegem pe cea care ne place, care traieste din plin si se dezmorteste si se indreapta catre soare si se hraneste de la el cu bucurie si pace. Simtim seva ce curge prin noi. Si simtim cum suntem asemeni naturii care cu inocenta incepe o viata noua in fiecare primavara. Sa facem exercitiul de a intalni viata ca si cum ar fi pentru prima data, pentru a o redescoperi sau pentru a o cunoaste mai adanc in profunzimea ei si pentru a ii da voie sa vibreze in noi.

Aceste exercitii ajuta la dobandirea unui CONTACT interior mai bun, iar acesta, la randul sau, este cheia ce deschide usa catre ECHILIBRU.

Idee sustinuta si de vechea intelepciune: "Cunoasterea este o comoara insa practica este cheia catre aceasta."

Eşti într-o poziţie favorabilă pentru a munci prin şi cu tine însuţi:
- dacă suferi din cauza problemelor pe care le întîlneşti;
- dacă ai încercat mai multe soluţii diferite fără să găseşti totuşi o rezolvare;
- dacă accepţi ajutorul care ţi se oferă;
- dacă de obicei te bazezi pe propriile tale mijloace fără să neglijezi ceea ce-ţi oferă cei din jurul tău, într-o manieră activă;
- dacă eşti destul de optimist în ceea ce te priveşte;
- dacă iubeşti viaţa şi oamenii;
- dacă te iubeşti şi ai grijă de tine;
- dacă de obicei iei în considerare partea ta de responsabilitate în ceea ce ţi se întîmplă; .
- dacă în faţa unui obstacol ai tendinţa de a gîndi: "Nu este nici o problemă!;
- dacă eşti atent la nevoile tale şi depui energie pentru a le răspunde;
- dacă vei căuta toate ocaziile pe care ţi le oferă terapia sau autoterapia pentru a-ţi spune părerea, pentru a reacţiona fără a te agita, pentru a cere ajutorul partenerilor tăi sau al celor apropiaţi şi pentru a asculta ceea ce spun alţii despre tine fără a te apăra.

Vei fi într-o poziţie defavorabilă şi în acest caz vei avea mai multă nevoie de un ajutor de specialitate:
- dacă abandonezi în faţa obstacolelor;
- dacă nu suporţi să fii ajutat;
- dacă te bazezi mai mult pe ceilalţi decît pe tine pentru a ieşi dintr-o situaţie, sau mai degrabă pe medicamente decît pe felul tău de a trăi, pentru a-ţi reduce indispoziţiile, temerile, oboseala sau insomnia;
- dacă de obicei te plîngi de circumstanţe, de oameni, de lume, de sănătate, simţidu-te în postura de victimă;
- dacă te epuizezi pentru a-i salva pe ceilalţi;
- dacă pentru rezolvarea unei probleme adopţi mereu aceleaşi soluţii ineficiente;
- dacă îţi spui adesea: "Nu voi ieşi din situaţia aceasta."
- dacă nu eşti în contact cu nevoile tale ;
- dacă nu îţi doreşti destul de mult să schimbi situaţia;
- dacă de obicei nu iubeşti oamenii şi, evident, dacă persişti în a nu te iubi nici pe tine.

Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie

MOTTO: A renaşte, a te elibera înseamnă a trece dincolo de ceea ce este cunoscut.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp