Despre SALVATORI - acceptarea propriei suferinte

Inapoi Autor: Psihoterapeut Mandoc Florentina
Uneori motivatia de a ajuta pe alţii poate fi o expresie a unei dorinţe profunde si intense de a vindeca o parte rănita a propriului sine.

Unii oameni par facuti pentru a-i ajuta pe alţii, adesea de foarte devreme în copilaria si tineretea lor, răspunzand mereu la nevoile membrilor familiei, străinilor sau animalelor cu un altruism impresionant. De multe ori, aceşti oameni par să aibă foarte puţine dorinte si nevoi proprii şi se concentreazea pe salvarea, ajutarea şi vindecarea altora. Desi exista si oameni, putini la numar, care sunt cu adevărat capabili de a susţine acest stil de viaţă, pentru marea majoritate a oamenilor in aceste cazuri propriile nevoile se afla undeva sub suprafaţa perceputa, nesatisfăcute şi adesea nevăzute. În aceste cazuri, motivaţia lor pentru a ajuta pe alţii poate fi o expresie a unei dorinţe profunde si intense de a vindeca o parte rănita a propriului sine, care tanjeste dupa dragostea şi atenţia pe care ei o ofera mereu celor din jur. Din anumite motive, ei nu isi pot oferi lor insilor dragostea de care au nevoie şi astfel o dau altora. Acest lucru nu înseamnă că nu sunt destinati a ii ajuta pe alţii, dar aceasta înseamnă că aceste persoane ar face bine să directioneze catre propriul sine o parte din energia pe care o folosesc ajutand pe altii.

O problemă cu modelul salvator este că persoanele pot ramane blocate în acest rol, continuand sa traiasca intr-o permanenta criza în detrimentul pacii interioare, cresterii si dezvoltarii personale. Până când aceste persoane isi rezolva propriile conflicte si drame interioare, ei le pun in act în relaţiile lor cu alţii, fiind atrasi in speciale de persoanele care au nevoie de ei, dar nefiind capabili sa isi recunoasca si sa isi implineasca propriile nevoi. În scenariul cel mai rău, ei se ocupa de conflictul si dilema unei alte persoane, insa nu isi dau seama cand ar trebui sa se opreasca, sa iasa din acest rol de salvator şi sa permita persoanei sa se descurce pe cont propriu. Cu toate acestea, în cazul în care salvatorul găseşte puterea de a-si redirectiona o parte din energie catre propriul sine pentru a-si infrunta propriile conflicte si astfel pentru a se transforma, invatand sa isi cunoasca si sa isi respecte propriile nevoi, el sau ea poate deveni un model şi o sursă reală de ajutor si sprijin pentru ceilalti.

Unele dintre semnele că tu sau cineva drag tie poate sa aiba nevoie sa isi salveze propriul salvator interior sunt: epuizarea cauzata de concentrarea pe nevoile altora; prezenta resentimentelor; incapacitatea de a recunoaste existenta propriilor nevoi; refuzul de a fi vulnerabil.

Ajutorul vine atunci când recunoastem ca avem nevoie de el, recunoscandu-ne conditia umana in toate aspectele sale prin recunoasterea si acceptarea propriei dureri.

Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie

MOTTO: A renaşte, a te elibera înseamnă a trece dincolo de ceea ce este cunoscut.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp