Sexualitatea feminina

Inapoi Autor: Psih. Meszaros Andrea

- Care este rolul moralitatii cand vorbim despre sexualitatea feminina?

Rolul moralitatii ar trebui sa fie autoapararea personalitatii, dar de fapt respectam valorile primite de la parinti sau urmarim principiile unei religii. Ne referim la niste principii si convingeri morale care ne ghideaza in sfera sexualitatii, ne ajuta in luarea deciziilor si in alegerea atitudinilor fata de un partener. Eficient ar fi sa dezvoltam si sa clarificam valorile noastre personale, care ne ajuta sa ne respectam si sa actionam functional si in avantajul nostru.Moralitatea traditionala intareste angajamentul casatoriei, care are un caracter social clar si bine intemeiat, dar totodata devine o bariera, cu niste conditii impuse de societate sau de religie care s-ar putea sa inhibe farmecul sexualitatii, placerea si pasiunea.

 

- Din punct de vedere social, este sexualitatea feminina reprimata? Blamata inca?

Din pacate inca avem reguri nescrise in privinta atitudinilor acceptate de catre societate, multe mituri si asocieri gresite fata de sexualitatea feminina. Exprimarea nevoilor sexuale inca este considerata rusinoasa, femeile nu prea initiaza, nu "au voie" sa se masturbeze, iar cele implicate si in aventuri sexuale sunt considerate "usuratice". Femeile care aleg sa-si exprime sexualitatea risca sa fie blamate sau stigmatizate de societate. Insa atitudinea lor face diferenta. Totul depinde de gradul de maturitate a femeilor si de statutul lor. O femeie matura, cu respect de sine, cu valori bine stabilite isi urmareste scopurile personale, isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce face si este mai putin influentata de presiunea societatii.

 

- Care sunt valorile si atitudinile cele mai frecvent intalnite la femei cand vine vorba despre sexualitate?

Cand vorbim de valori si atitudini, ne referim la credinte, prioritati, prejudecati, ganduri si sentimente fata de sexualitate. Pentru femei sexul nu are doar functie reproductiva, este si o forma de manifestare emotionala, de conexiune cu partenerul si o impartasire a intimitatii personale. Cu alte cuvinte femeia transmite si sentimente, drept urmare putem preciza ca viata sexuala serveste la sustinerea si evolutia relatiei. Multe femei au nevoie de sentimentul de siguranta pentru a se apropia fata de un partener. Pentru ele sexul se bazeaza pe incredere si respect reciproc, din cauza asta tind unele sa se deschida, fara inhibitii, doar intr-o relatie solida. Fie vorba de orice fel de relatie sexuala, un aspect este clar, femeile sunt destul de preventive, responsabile si controleaza rational natalitatea.

 

- Cum se formeaza si dezvolta sexualitatea femeii? Care sunt factorii care ne influenteaza?

Dincolo de dezvoltarea biologica, sexualitatea se formeaza din copilarie pe baza interactiunilor cu parintii, prin educatia si pattern-urile invatate de la ei si de la membrii familiei. Invatam niste "adevaruri", de exemplu daca o fetita nu a vazut nici o forma de manifestare a sentimentelor din partea parintilor, ei i se pare absolut firesc acest lucru si poate nici in relatiile ei nu isi va exprima emotiile simtite. Dar sexualitatea se dezvolta pe tot parcursul vietii. Pe baza experientelor personale se formeaza niste credinte. Chiar dupa o singura experienta traumatizanta sau dureroasa putem trage o concluzie generala, cum ca sexul este dureros sau rusinos. Dar la fel de usor putem sa ne indreptam spre o noua atitudine pe baza unei experiente pozitive. Deci sa nu va speriati nici daca va recunoasteti in exemplele date. Valorile sexuale se modifica in timp, puteti sa schimbati credintele vechi care nu va ajuta in viata personala sau de cuplu.

 

- Cum se influenteaza reciproc sexualitatea, imaginea corporala si stima de sine?

Pentru o viata satisfacuta sunt esentiale fiecare, iar daca oricare este degradat, se strica toata imaginea. In cazul in care o femeie nu este multumita de aspectul ei fizic, cel mai probabil devine inhibata si in privinta sexualitatii. Nu are curajul sa se afiseze in fata partenerului, devine vulnerabila la orice observatie in privinta asta si reactioneaza chiar defensiv. Stima de sine este un ingredient absolut necesar pentru o viata sexuala satisfacuta. Persoanele cu o stima de sine scazuta sau fragila nu prea au incredere nici in ele insele si nici in partener. Sunt mai geloase, le este frica de abandon, se angajeaza in relatii toxice din frica de a nu ramane singure. Unele se dedica in totalitate partenerului. Acest sacrificiu le face sa se simta mai bune, mai utile, le da sens vietii si le creste stima de sine.

 

- De ce exista retineri din partea femeilor in explorarea propriei sexualitati si propriilor fantezii? (chiar cu un partener stabil )

Se enumera mai multe cauze. Poate sa fie din cauza timiditatii, din cauza educatiei primite, in urma experientelor traumatizante, din frica de nu fi stigmatizate. Timiditatea este prezenta la inceputul majoritatii relatiilor sexuale, dar chiar si dupa ce aceasta devine mai solida, e posibil ca inhibitia sa impiedice instalarea adevaratei intimitati. Femeia s-ar putea sa fie blocata in sinea ei, din frica de dezamagire, fie din dezgust fata de propria sexualitate sau din lipsa de curaj, de imaginatie sau de cunoastere. Relatia sexuala este, in cazul cel mai fericit, o unire a trairilor si al sentimentelor, iar asta nu poate avea loc daca unul sau ambii parteneri au retineri.

 

- Sexualitatea feminina poate fi folosita in scop de manipulare? Cum?

Manipularea este un tip de influenta care urmareste schimbarea perceptiei sau comportamentului partenerului cu ajutorul unor tactici ascunse. Femeile sunt in general considerate cele mai pricepute in arta manipularii. Sexualitatea poate fi considerata o forma de manipulare, printre altele, cum ar fi santajul emotional, victimizarea sau plansul. Cele mai intalnite cazuri de manipulare sexuala le gasim sub forma de santaj: "iubi nu mai facem sex doua saptamani daca nu...". Manipulatorul isi urmareste propriile interese, dar pana la urma in acest caz are de suferit si partea care santajeaza, deci poate nu e cea mai buna modalitate. Dar sexualitatea nu se refera doar la sex, deci orice forma de seductie poate fi considerata manipulanta. Alte instrumente sunt decolteul, o fusta scurta, un zambet fermecator, tonul "pisicos", o voce calda, iar raspunsul va fi pe masura.

 

- Care sunt diferentele reale dintre libidoul feminin si cel masculin? Biologice si/sau educate?

Femeile si barbatii au o structura hormonala diferita care le influenteaza major comportamentul. Asa se explica de ce si libidoul variaza mult la cele doua sexe. Hormonul masculin, testosteronul, motiveaza dorinta mai ridicata de sex la barbati, dar ei sunt mai directi, ei actioneaza in privinta asta atunci cand vor sex. Femeile, in schimb, sunt mult mai rusinoase si mai tacute. Nevoia lor de sex nu se va manifesta atat de direct, indiferent cat de intens este resimtita. Dorinta sexuala este motorul sexualitatii. La barbati un stimul, oricat de mic, o poate declansa. Dorinta sexuala masculina este mult mai spontana decat cea feminina. Femeile sunt mai captivate de vorbe frumoase si de gesturi tandre decat de actul fizic in sine. Libidoul femeilor este mult mai influentat de factorii sociali si culturali ai mediului din care provin printre care: afectiunea fata de partener, educatia, influentele sociale si culturale. Factorii care influenteaza apetitul sexual sunt stressul, depresia, oboseala, lipsa somnului, conflictele nerezolvate din cadrul relatiei, complexe legate de aspectul fizic, traume emotionale, neglijare din partea partenerului.

 

- Nevoile emotionale modifica sau constrang sexualitatea feminina?

Latura emotionala are mai multe aspecte. De fapt sexualitatea feminina este modificata pe baza asteptarilor emotionale. Femeile se deschid mai greu fara sentiment sau incredere. Poate acest lucru le incurca in aventurile sexuale, deoarece intr-o noapte nu au cum sa primeasca siguranta de la barbati, femeilor fiindu-le greu sa se angajeze in relatii sexuale fara implicare emotionala. Fiziologic vorbind este posibil, dar au nevoie de confort emotional, cum ar fi atasamentul si iubirea. Dar dragostea nu constrange sexualitatea. O femeie indragostita are un nivel mai ridicat de testosteron, asa se explica de ce la inceputul relatiei vor si femeile mai mult sex, iar sentimentele amplifica atat dorinta, intimitatea, cat si deschiderea lor fata de aspectele sexualitatii.

 

- Daca ne-am referi strict la sexualitate si dorinta, dincolo de nevoile emotionale, care ar fi pozitia femeilor fata de monogamie (comparativ cu barbatii )?

Nevoile sexuale sunt nevoi fiziologice primare. Pe latura asta nu prea exista nici o diferenta intre femei si barbati. Nevoile sunt aceleasi, motivatiile sunt diferite. Realitatea este urmatoarea: daca nu facem referire la nevoile emotionale, femeile ar fi si ele mult mai deschise in savurarea vietii sexuale. Totusi ele se raporteaza altfel la monogamie decat barbatii, fiindca reproducerea este diferita la ele. Inainte de nastere ele au o perioada de pregatire de 9 luni si apoi o viata intreaga de a ingriji copilul. Din cauza asta femeile isi doresc un partener stabil in care sa poata avea incredere, pe care sa se poata baza, nu doar o noapte, ci o viata, un partener care sa le fie alaturi si sa le ajute la cresterea copilului.

Mészáros Andrea - Cabinet individual de psihologie

Îndrăzneşte să visezi, pune-ţi la punct un plan şi ACȚIONEAZĂ.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp