Inteligenţa emoţională

Inapoi Autor: Nicoleta MIHALI
INTELIGENTA EMOTIONALA


Datorita cercetatorilor, specialistii au ajuns la concluzia ca de fapt omul este o fiinta emotionala, si daca aceste emotii sunt educate beneficiile obtinute in urma acestui proces sunt enorme.
Inteligenta emotionala redefineste imaginea despre lume si om. Astazi se stie ca emotiile sunt cele mai importante resurse ale omului. Inteligenta generala creste daca se dezvolta inteligenta emotionala.Cercetarile au aratat ca succesul la locul de munca sau in viata depinde 80% de inteligenta emotionala si doar 20% de intelect.
Daca intelectul ne ajuta sa rezolvam probleme, sa facem calcule mintale sau sa procesam informatii, inteligenta emotionala ne permite sa fim creativi si sa ne folosim emotiile pentru a ne rezolva problemele. Inteligenta emotionala este « abilitatea de a percepe si exprima, de a asimila emotii in gandire, de a intelege prisma emotiilor si de a regla emotiile proprii si ale altora ». Salovey, Mayer, Caruso, 2000.
Daca emotiile sunt constientizate in totalitate, in ciuda faptului ca unele dintre ele spun despre noi lucruri pe care nu am vrea sa le auzim, trebuie sa invatam sa le gestionam in mod constructiv in vederea atingerii unui anume scop. In acest proces este esential intelegerea faptului ca orice emotie are o latura pozitiva, cat si o latura negativa, iar acest lucru este valabil si in cazul emotiilor considerate in mod traditional negative asa cum ar fi mania.
Inteligenta emotionala desemneaza capacitatea de a recunoaste emotiile proprii si ale celorlalti, de a stii ce inseamna sa te simti bine, sa fii fericit si vesel, ce inseamna sa fii trist, suparat ; in plus presupune cum sa treci de la emotii negative la emotii pozitive
Gradul inalt de dezvoltare a inteligentei emotionale se traduce intr-o stare de fericire manifestata prin : motivare, concentrare, liniste interioara, echilibru, libertate, satisfactie, socializare, prietenie, implinire, autocontrol, autonomie, apreciere.
Nivelul scazut de inteligenta emotionala se asociaza cu : singuratate, frustrare, gol interior, depresie, suparare, obligatie, victimizare, teama, vinovatie, instabilitate, dezamagire, resentiment, esec.
Mihali si Asociatii, Centrul de Psihologie Satmareana

Mihali si Asociatii, Centrul de Psihologie SatmareanaRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp