Mituri gresite, despre violenta

Inapoi Autor: Psiholog, Nicoleta MIHALI
MITURI DESPRE VIOLENTA


Copilul trebuie sa stie de frica...

...oare obţinem noi adulţii/părinţii un beneficiu în folosul copilului, fiind adepţii acestei concepţii greşite?
Trebuie să realizăm că încercarea de a ne impune dorinţa asupra copilului, este inutilă! Nici un fel de pedeapsă nu va aduce o supunere îndelungată. Copiii societăţii actuale sunt gata să primească orice tip de pedeapsă pentru a-şi apăra "drepturile".
Părinţii confuzi şi tulburaţi speră, greşit binenţeles, că până la urmă pedeapsa va da rezultate. Constată însă că aceasta se dovedeşte a fi o speranţă deşartă...anume, în cel mai bun caz obţin rezultate temporare, prin pedeapsă.Folosirea pedepsei îl ajută pe copil să dezvolte o putere de rezistenţă şi sfidare.
Pedeapsa dă naştere la o răzbunare progresivă îngrozitoare, din partea copilului a cărui gândire dihotomică spune :"Dacă tu ai dreptul de a mă răni, am şi eu acelaşi drept". Copiii au nevoie de ghidare, iar noi adulţii dacă îndeplinim rolul de lider, îi inspirăm şi-i determinăm să acţioneze adecvat situaţiei. Ei vor accepta ghidarea noastră, numai dacă îi respectăm ca pe fiinţe egale.
Ne-ar fi de un real folos ca eforturile noastre să fie îndreptate în vederea învăţării unor metode eficiente pentru a stimula copilul să se conformeze cerinţelor date de ordine. Putem crea o atmosferă de respect reciproc de sine şi consideraţie, mai mult decât atât putem crea o oportunitate pentru copil de a învăţa cum să trăiască confortabil şi fericit cu ceilalţi. Ideal ar fi ca, experienţele de învăţare să fie pregătite în aşa manieră încât să nu arătăm puterea, deoarece aceasta incită la revoltă şi înfrânge scopul de a creşte şi implicit de a educa armonios un copil.
Mihali si Asociatii, Centrul de Psihologie Satmareana

Mihali si Asociatii, Centrul de Psihologie SatmareanaRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp