MIT: FRAȚII SE VOR AVEA „CA FRAȚII” DIN INSTINCT

Inapoi Autor: Badea Mirela

Auzim adesea că „sângele apă nu se face", dar până acum nu s-a descoperit niciun instinct fratern. În schimb, rivalitatea fraternă are o istorie veche, urcând din negura timpurilor, încă de la Geneză.

De fapt, nu este vorba despre sânge, ci despre educație. Educația poate face ca frații să devină buni prieteni sau rivali pe viață. Ce înseamnă rivalitatea fraternă? Invidie, competiție, dorință de răzbunare, poate chiar ură.

Atunci când apare al doilea copil, fratele mai mare îl resimte în mod natural ca pe un intrus. Tot universul familial gravita în jurul copilului unic, până când a venit intrusul și centrul universului s-a schimbat.

Uneori, copilul mai mare este reasigurat de părinți că dragostea față de el nu se împuținează și acolo poate apărea acceptarea autentică a fratelui. Depinde și de părinți (de inteligența lor emoțională ) și de copil, ca și de relația dintre ei ca acest lucru să se întâmple.

În alte cazuri, doar aparent copilul mai mare îl va accepta pe mezin. În realitate, el poate căuta ocazii să se răzbune pe ascuns, poate crea unele accidente chiar și fără intenție (căci inconștientul lucrează, nu doarme ) sau poate dezvolta o formațiune reacțională, ceea ce înseamnă că se va comporta suspect de frumos, prea iubitor.

Pe acest teren minat, în loc să dezamorseze tensiunea, uneori părinții vin și adaugă ceva de care mulți adulți își amintesc din propria copilărie: COMPARAȚIA. „De ce nu poți fi și tu ca fratele tău?" Această absurditate este egalată doar de „Pe amândoi vă iubim la fel". Nu, nu îi putem iubi la fel pentru că nu sunt la fel. Nimeni nu e la fel cu nimeni.

Comparația îi plasează pe copii într-o competiție. Asta înseamnă că nu se vor bucura unul de succesul celuilalt, dimpotrivă. Fiecare copil are nevoie să se simtă iubit așa cum este, iar singura persoană cu care poate să fie în competiție este el însuși, pentru a se autodepăși.

Foarte aproape în urma comparației vine LAUDA. Când lăudăm un copil în prezența celuilalt, niciunul nu va avea vreun beneficiu.

Copilul nelăudat poate rămâne cu un sentiment de inferioritate și va avea de ales dacă să îl urască pe fratele lui sau să îl ia drept model, falsificându-se, pentru a câștiga aprecierea părinților. Pot fi ambele, simultan.

Pe de altă parte, cel lăudat în mod constant poate simți o mare presiune din partea părinților, cum că el trebuie să fie mereu la înălțime și că nu are voie să greșească. Copilul preferat are mandatul să facă reparație pentru neîmplinirile personale ale părinților și trăiește în proiecțiile lor. În același timp, va simți invidia îndreptățită a fratelui și vinovăție față de acesta. Să nu uităm că Abel a plătit cu viața pentru faptul că a fost "ales".

Este periculos a lăuda PERSOANA copilului și nu COMPORTAMENTUL (valabil și pentru ceartă ). A spune: „Ce deștept ești!", în loc de „Te-ai descurcat bine la examenul ăsta" nu aduce beneficii decât narcisismului părintelui.

Să înțelegem că ceea ce se întâmplă în copilărie, în „cei 7 ani de acasă", creează programe pentru mintea și creierul nostru, care tind să ruleze automat pentru toată viața.

Sursă foto: 

philmoser.com

Cabinet individual de psihologie Badea Mirela

Copilul interior ne vorbește într-o limbă necunoscută sau demult uitată, dar cu atâta sens...

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp