Chimia in cuplu sau lipsa de armonie a schemelor

Inapoi Autor: Roxana Nicolau, psiholog
Schema Therapy sau Terapia focalizata pe schema este un tip de psihoterapie ce combina elemente din psihoterapia de tip cognitv-comportamental, psihanaliza si elemente de gestalt terapie. Dezvoltata initial de Young pentru a trata indivizii cu tulburari de personalitate şi pentru a înţelege resorturile care îi determină pe acestia să rămână blocaţi în diferite modele de comportament dezadaptativ, terapia focalizata pe schema a fost utilizata in ultima vreme si in lucrul terapeutic cu familii şi cupluri (Datillio ) . Utilizata astfel acest tip de terapie ajuta pacientii sa inteleaga mai bine conflictul generat cat si tiparele de interactiune disfunctionala ce contribuie la problemele lor de relationare.
Young a inceput sa descopere o serie de patternuri sau tipare recurente distincte in profilele psihologice ale pacientilor săi. Aceste tipare apareau devreme in mica copilarie şi continuau sa le modeleze gandirea adulta, actiunile, relatiile, carierele cât si alegerile în viata. El a numit aceste tipare "scheme" imprumutand vechiul cuvant grecesc pentru "forma" si le-a poreclit "capcanele vietii" pentru a le face mai usor de inteles la nivel conceptual de către pacientii sai cat si pentru a sublinia riscul la care aceştia se expuneau lasand aceste tipare sa ii defineasca.
Inceputa astfel ca o strategie terapeutica individuala, nu de puţine ori, Young a utilizat-o ca şi terapie de cuplu, solicitand şi prezenta partenerilor pentru acei pacienţi aflati intr-o relaţie disfunctionala. O data ce a făcut asta, a observat cupluri în care unele tipare se impleteau într-un mod catastrofic, astfel tensiunea dintre parteneri escalada şi tiparul unuia dintre parteneri punea în funcţiune tiparul celuilalt. De fapt, spune Young, chimia exploziva şi atractia romantica totala este adesea semnul unei armonii proaste intre tipare.
Observatiile lui Young sustin cercetarile recente in domeniul neurobiologiei interpersonale, care sugereaza ca relatiile noastre personale influenteaza metoda prin care mintea indivizilor construieste punti neuronale. Amintirile emotionale - ale unui parinte pe care il adorai sau de care te temeai, ale unui parinte pe care il iubeai si l-ai pierdut - creeaza punti in zona limbica a creierului. De fiecare data cand aceste amintiri (pozitive sau negative ) sunt revizitate, acea punte este accentuata formand un sant de conectare emotionala. De-a lungul vietii, inconstientul imbratiseaza orice persoana noua care ne reaminteste de acele vechi punti emotionale. Acestea exercita o presiune aproape irezistibila, convingandu-ne sa luam decizii care par a fi alegeri cand de fapt sunt raspunsuri automate ghidate de harta trecutului nostru: este ca un drum fantoma care ademeneste trecatorii. Young sustine ca ceea ce numim tipare sunt de fapt ceea ce alte persoane numesc punti neuronale.
Persoanele care vor relatii sanatoase dar au un trecut cu relatii nesanatoase, pot, cu ajutorul terapiei focalizata pe schema sa lucreze din greu pentru a rezista vechilor obiceiuri de interactiune si pentru a incerca noi tipare in relatia cu partenerul. Avantajul acestui tip de terapie este ca pacienţii pot afla ca exista un nume pentru impulsurile care le-au condus acţiunile în tot acest timp: schema. Pot învaţa sa recunoască aceste scheme sau capcane ale vieţii atunci când le întâlnesc şi sa facă un pas înapoi iesind din aceste tipare nesanatoase de interacţiune cu cei din jur.

Nicolau Roxana - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp