Basmul si importanţa lui în dezvoltarea copilului

Inapoi Autor: Amaria Precup

Basmul si importanţa lui în dezvoltarea copilului

 

    Îmi aduc aminte cu drag clipele de bucurie pe care le petreceam in preajma bunicii când ne citea poveşti sau ne povestea întâmplări din viaţa ei. Bucuria aceasta am împărtăşit-o şi am experimentat-o cu copilul meu. Îmi era drag în fiecare seară să îl văd punându-şi pijămăluţele şi aşezâdu-se frumos cu capul pe perna, aşteptând cuminte să iau cartea cu pagini frumos colorate şi să-i citesc basmul preferat.   Asculta fascinat de fiecare dată şi adormea liniştit, visându-se eroul din poveste.

   Cât de importante au fost aceste clipe pentru mine si pentru el ? Păi, foarte importante !! Cum să nu fi fascinat de transformările ce se citesc pe chipul lui când ascultă cu sufletul la gură trădând emotii puternice, de teamă că eroul lui nu v-a reuşi să treacă prin încercările la care este supus, de bucurie atunci când a ajuns victorios la final. Odata cu formula magică : " A fost odată ca niciodată...", copilul intră într-o lume aparte, a supranaturalului, unde se poate întâmpla orice, nu e ceva legat de timp. El ştie că poate deschide cu această formula uşa care îl duce într-o lume magică, ceea ce îi crează senzaţii de încântare dar şi temeri.

   Basmul activează o bogăţie neaşteptată de imagini, îl ajută să-şi exteriorizeze emoţiile, să îşi învingă temerile, îl încurajează să-şi expoloreze imaginarul. Chiar dacă şi aici în lumea imaginarului există obstacole, identificându-se cu eroul, copilul face cunoştinţă cu pericolele şi confruntâdu-se cu ele îşi exteriorizează sentimentele negative, îşi exprimă propriile trăiri, propria viaţă interioară, propia imaginaţie.

   Prin intermediul eroilor din basme, copilul identifică binele şi răul, învăţând să facă distincţie între cei buni şi cei răi. Eroii basmelor cu care copilul se identifică au puterea de a sugera că deşi există obstacole şi temeri, le înfruntăm cu curaj şi sunt personaje pozitive care îţi oferă ajutorul . Basmul se termină în cele mai multe cazuri cu triumful binelui, ajutând copilul să conştientizeze că situaţiile dificile sunt doar trecătoare, că răul este pedepsit. Citind copilului basme îl ajutaţi să achiziţioneze abilităţi necesare dezvoltării limbajului, să-şi dezvolte vocabularul, să înţeleagă semnificaţia literară a unui text, să iubească lectura.

   Timpul petrecut împreună cu copilul în lumea basmelor satisface nevoia de afecţiune între copil şi părinte, este tărâmul magic unde se dezvoltă încrederea în sine a copilului, se construieşte un raport afectiv . Prezenţa părintelui, vocea calmă şi expresivă, emoţiile pe care le trăiesc împreună sunt importante pentru că crează un mediu securizant şi o legătură bazată pe ataşament şi încredere.

   Fiecare copil are o imaginaţie bogată, intrarea în această lume fantastică nu face decât să stimuleze şi să-l ajute să-şi creeze un univers fantastic fără limite. Stimulaţi imaginaţia copilului construind împreună o poveste sau ascultând povestea care a construit-o singur, îi veţi amplifica încrederea în forţele proprii şi veţi fi uimit de bogăţia imaginaţiei lui.

Amaria Precup - Cabinet  individual de psihologie si psihoterapie

Amaria Precup - Cabinet individual de psihologie si psihoterapie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp