Cum contribuie dezvoltarea personala la dezvoltarea armonioasa a copilului?

Inapoi Autor: Amaria Precup

          Uneori, un copil poate sa iti spuna clar si raspicat : " Vreau sa ma fac MARE!". De unde aceasta dorinta? Din nevoia sa de autonomie, din dorinta de a descoperi, de a invata. Capacitatea celor din jur de a intelege si modalitatea lor de a raspunde acestor nevoi, ii asigura copilului o dezvoltare armonioasa a personalitatii.

           Pe masura ce creste, copilul intampina diverse provocari, in functie de etapa de dezvoltare: acumularea de cunostinte, formarea de deprinderi, dezvoltarea unor noi tipuri de relatii, etc. Toate aceste provocari, pot aduce cu ele diverse dificultati, framantari, conflicte interioare. Rolul nostru, al adultilor, parinti, educatori, formatori, " fauritori de oameni- V. Satir", este sa insotim copilul in aceasta minunata calatorie, sa il ajutam sa isi descopere si sa isi urmeze visele. Sa il iubim asa cum este, fara sa incercam sa il " ajustam", fara sa traim noi prin el, ci oferindu-i un model prin exemplul personal. Sa veghem la satisfacerea nevoilor lui, fara a le deforma. Sa acceptam ca si el are emotii, ca si noi, ca si el intampina dificultati, ca si noi. Sa ii vorbim despre ce am facut noi, ca sa ne realizam visele.

          Un copil descopera prin joc. Un copil experimenteaza, incearca, renunta, revine. Dezvoltarea personala presupune un cadru in care copilul este incurajat sa fie el insusi, fara sa i se pretinda sa fie performant. Este acceptat asa cum este, ajutat sa-si constientizeze sentimentele, emotiile, sa si le exprime.

          Jocul si tehnicile creative sunt folosite cu succes pentru ca sunt un alt mod de comunicare. Daca unui copil ii este dificil sa se exprime verbal- aceste tehnici sunt un alt mod de a descrie povestea care nu poate fi spusa in cuvinte. In acest cadru, copilul este ajutat sa se elibereze, sa inteleaga, sa se exprime si sa gaseasca solutii.

          Stimuland si sustinand creativitatea copilului, il ajutam sa fie in contact cu sinele lui, sa isi descopere si sa isi traiasca visele, sa isi intareasca personalitatea, putand astfel sa infrunte mai usor tot ceea ce ii creeaza discomfort.

 

Amaria Precup

Amaria Precup - Cabinet  individual de psihologie si psihoterapie

Amaria Precup - Cabinet individual de psihologie si psihoterapieRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp