DE CE SA ALEG PSIHOTERAPIA? CUM SA ALEG PSIHOTERAPEUTUL?

Inapoi Autor: Amaria Precup

O sa incerc un exercitiu de imaginatie, si o sa ma pun in postura ta, a clientului. Prin ochii tai, o sa incerc sa vad cum ar fi prima interactiune cu tot ce tine de psihoterapie. De ce as alege sa fac asta? Ce astept sa se intample la psihoterapie? Ce astept eu de la psihoterapeut?

O situatie dificila, o experienta de viata care ma tine blocat (a ) imi creeaza un disconfort, o suferinta, sau o confuzie. In aceste momente, nu ma mai pot ajuta singur/singura, iar cei din jurul meu (prieteni, familie… ) nu pot sa raspunda intrebarilor mele si nu sunt abilitati sa o faca.Ma capacitez sa caut un ajutor specializat. Aceasta ar fi o situatie, dar nu trebuie neaparat sa fie ceva disfunctional sau problematic, ca sa fac asta. Motivul pentru care aleg sa vin intr-un cabinet de psihoterapie e impulsul care m-ar ajuta sa fac primul pas.

Exista o diversitate de informatii dar nu exista o reteta anume, o modalitate specifica de alegere a unui psihoterapeut. Uneori ne lasam influentati de" titluri", de reclame sau de prieteni care au mai facut asta. Ce e important pentru mine, e sa ma informez si sa stiu ce caut. Sa intreb despre experienta si cunostintele psihoterapeutului.

In momentul in care am ales, interactiunea este cel mai important lucru, felul in care rezonez cu el, nivelul de implicare si de incredere. Atunci devine important ceea ce astept eu sa se intample in cabinet, si mi-ar fi de ajutor niste precizari:

- La psihoterapie nu se prescriu retete, de nici un fel : )

- Exista diverse abordari, pentru diverse probleme, dar e bine de stiut un lucru: pentru a ajunge la solutie e nevoie de rabdare, munca si de cele mai multe ori dureaza.

- Pot sa aleg drumul cel mai scurt, dar nu e intotdeauna cel mai bun. Daca astept sa se intample minuni de la prima sedinta- atunci inseamna ca nu sunt realist (a ), ca asteptarile mele nu sunt acordate la realitate.

- Procesul terapeutic aduce cu sine si disconfort. Schimbarea poate fi dureroasa, dar voi fi insotit (a ) si ajutat (a ) sa reevaluez si sa realizez ce e important si multumitor pentru mine.

- Psihoterapeutul este atent la nevoile mele, nu e aici sa ma judece si sa ma critice. El propune si negociaza cu mine schimbarile.

In acest exercitiu, am inteles nevoile tale, ale clientului. Te asigur ca este benefic pentru mine tot atat cat este si pentru tine. As vrea sa cred ti-am dat informatiile cele mai utile.

Cu recunostinta,

Psihoterapeut Amaria Precup

Tel. 0740.932.665

Amaria Precup - Cabinet  individual de psihologie si psihoterapie

Amaria Precup - Cabinet individual de psihologie si psihoterapieRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp