C-uri în cuplu

Inapoi Autor: psiholog Sabou Delia

C-uri în cuplu

Psiholog Sabou Delia

 

Cele 4 nevoi psihologice sunt : 1- nevoia de a simţi că contezi

                                              2-nevoia de a te simţi capabil

                                              3- nevoia de conectare

                                              4- nevoia de a fi încurajat

1.Contare - Când nu simţi că contezi: în relaţia de cuplu, te simţi nesemnificativ, simţi că nevoile tale nu contează, scade stima de sine și poţi sfârşi prin a fi intimidat manifestându-te agresiv, poţi deveni ameninţător sau te poţi comporta autoritar (adică te afli în zona neutilă a vieţii ). Când nu simţi că nevoile tale contează: -simţi că nu eşti important şi că celălalt nu face echipă cu tine iar nevoia de confort personal a celuilalt este mai importantă decât nevoia ta psihologică.

 

2.Capabilitate - Când nu te simţi capabil sau competent, prin mesajele negative venite de la partener, te poţi simţi inadecvat, imaginea de sine scade, complexul de inferioritate creşte, iar dorinţa de a câştiga teren şi de a te ridica de" jos" poţi supracompensa. Iar infidelitatea este o formă de supracompensare. Un om care nu simte că e capabil, nu are curajul de a merge mai departe şi poate pune eşecul personal pe seama relaţiei de cuplu actuale sau pe seama partenerului de cuplu.

 

3. Conectare- Conectarea: - însemnă o strângere de mână, o îmbrăţişare, o mângâiere, o privire, un semn din cap ca aprobare. Când nu te simţi conectat: - trăieşti un sentiment de insecuritate şi de izolare socială iar nevoia ta este de a aparţine. La fel, te simţi deconectat şi oricine este deconectat de la relaţie va simţi nevoia să se concteze la ceva (deconectarea este primul predictor de alunecare din relaţie ).

 

4. Curaj - Când nu ai curaj sau nu te simţi încurajat: -te simţi descurajat, iar descurajarea stă la baza complexului de inferioritate - apare tendinţa de retragere şi de evitare a eşecului -a depresiei, a fricii de eşec, a evitării sarcinilor vieţii Ai procura curaj celuilalt înseamnă să-i sădeşti în suflet ideea că poate face lucruri, că este capabil, că contează. Sunt oameni înzestraţi cu curaj şi oameni care sunt investiţi cu curaj. Ei au speranţa în suflet, sunt încrezători şi sunt dispuşi să-şi asume riscurile (RISCUL de a trăi VIAŢA aşa cum este ), şi trăiesc cu credinţa că pot face faţă situaţiilor dificile.

 

Decât să te simţi descurajat mai bine te inviţi la cooperare. „Ce putem face noi împreună să ne fie mai bine?"

- Dacă doreşti ca partenerul să contribuie, încurajează-l !

- Dacă doreşti ca partenerul să coopereze, evitaţi lupta de putere sau răzbunarea şi mai ales colaborează, găseşte soluţii, ia decizii, iniţiative.

- Dacă doreşti ca partenerul să fie reponsabil, comunică în mod onest şi recunoaşte partea TA de contribuţie în conflict.

- Fiţi prieteni. Refaceţi prietenia. Restauraţi „banca de emoţii pozitive şi de experienţe reuşite".

           Adler spunea că înainte de orice e nevoia omului de a aparţine şi de a avea un loc iar în terapia de cuplu putem spune că fiecare om doreşte să fie semnificativ în ochii cuiva. Trăirea sentimentelor de însingurare se poate asocia cu trăirea sentimentelor de abandon.

Cabinet individual de psihologie Sabou Delia



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp