Efectele depresiei asupra funcționării proceselor cognitive

Inapoi Autor: Alina Serban

          Cercetătorii din domeniul clinic consideră că depresia este in relație cu anumite dificultăți cognitive, cum ar fi probleme de memorie sau dificultăți de concentrare, atenție. O revizuire recentă a aproape 20 de ani de literatură efectuată de cercetători de la UT Southwestern Medical Center a descoperit că depresia nu duce întotdeauna la astfel de deficiențe. Relatia dintre cognitie - gandire, atentie si memorie - si depresia rămâne slab înțeleasă din punct de vedere neuroștiințific. O parte din ceea ce contribuie la obiectul clinic este că dificultățile de concentrare pot fi un simptom al depresiei și acest lucru se poate masca ca alte probleme cognitive, cum ar fi variabilitatea performanței memoriei. Multe simptome pot fi utilizate pentru a diagnostica depresia și s-a studiat modul în care factorii specifici din depresie ar putea contribui la dificultăți cognitive.

          Cercetatorii au vrut sa determine dacă episoadele depresive mai severe au condus la o depreciere mai mare a abilităților cognitive. Evaluatorii au examinat 35 de studii publicate între 1991și 2012 care au investigat legăturile dintre severitatea depresiei la pacienți și tulburările specifice ale cunoașterii. Domeniile cunoașterii includ viteza de procesare, atenția, memoria, abilitățile lingvistice și funcționarea executivă. S-a constatat că viteza de procesare s a dovedit a fi funcția cognitivă cea mai des afectată de depresie. Viteza de procesare se referă la capacitatea unui individ de a prelua rapid informații, de a le procesa și de a acționa. Capacitatea încetinește atunci când unii indivizi sunt deprimați, Legătura nu era la fel de clară pentru alte tipuri de abilități cognitive, printre care atenția, concentrarea, memoria și funcția executivă. Unele studii diagnostichează depresia folosind criterii de cercetare clinică, în timp ce altele utilizează scale de severitate a depresiei.

         Cercetarea sugerează că cercetătorii trebuie să colecteze date mai cuprinzătoare de evaluare neurocognitivă la pacienții diagnosticați cu depresie pentru a minimiza factorii de confuzie precum vârsta și educația. Cercetătorii recomandă, de asemenea, sa fie colectate informatii mai detaliate despre fiecare episod depresiv, cum ar fi durata și intensitatea acestuia.

Cabinet Individual de Psihologie Serban Alina Mihaela



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp