DIFERENTA INTRE CONSILIERE PSIHOLOGICA, PSIHOTERAPIE, DEZVOLTARE PERSONALA SI PSIHIATRIE:

Adesea oamenii confunda acesti termeni si respectiv interventia specifica lor. Avand in vedere acest lucru ne-am propus sa facem o descriere cat mai ampla a fiecarui domeniu in speranta ca acestea vor fi intelese mai bine.

CONSILIEREA PSIHOLOGICA:

Prin natura ei consilierea psihologica este o modalitate prin care clientii isi folosesc intr-o maniera eficienta resursele personale pentru a face fata cat mai bine experientelor di ficile cu care se confrunta. Se adreseaza oamenilor normali (fara afectiuni majore ale personalitatii ) care se confrunta cu diverse situatii problematice cum ar fi conflictele intre persoane, unde este necesar ca fiecare sa-si cunoasca cat mai profund nevoile si motivele pentru a lua o decizie optima.

Este un serviciu oferit de un consilier cu competenta recunoscuta care folosind tehnici si abilitati pe care le-a dobandit prin educare si formare profesionala are respons abilitate a ca impreuna cu clientul sa ofere acestuia ajutorul de care are nevoie. In procesul de consiliere clientii ajung sa se descopere pe ei insisi, constientizeaza diverse aspecte din viata lor, fapt ce ii determina sa isi gaseasca raspunsuri si alternative la problemele cu care se confrunta ajutand clientul in modificarea stilului de viata.

PSIHOTERAPIA:

Spre deosebire de consilierea psihologica, psihoterapia urmareste restructurarea personalitatii. Presupune o interventie asupra pacientilor (persoane care se confrunta cu starea de boala de orice tip ) cu probleme semnificative se sanatate psihica sau starea de boala fizica, reactie a organismului la diversele eperiente traite, stari emotionale. Este o forma de tratament care nu include medicatia. Psihoterapia se adreseaza problemelor din interiorul nostru.

DEZVOLTAREA PERSONALA:

Are mai multi beneficiari, oameni care vor mai mult de la ei insisi, care isi doresc sa se autodepaseasca sa aiba mai multe avantaje din relatiile lor cu sine, cu ceilalti, cu mediul, cariera. In procesul de dezvoltare personala se lucreaza atat cu partea constienta (ceea ce omul stie concret despre el ) cat si cu partea inconstienta (lucruri necunscute constientului ) . Este o terapie pentru oameni normali care vor sa-si pastreze sanatatea, competenta si bunastarea intr-o lume cat mai stresata si plina de preocupari. Se practica si individual, dar mai ales in grup.

PSIHIATRIA:

Se adreseaza pacientilor ce prezinta tulburari de sanatate mintala, psihice ce afecteaza sever viata bolnavului si capacitatea sa functionala. Psihiatria trateaza problemele medicale ale pacientilor pe cale chimica prin prescrierea de medicamente.

CONCLUZII:

In timp ce consilierea se adreseaza partii de suparafata a personalitatii care evidenta si usor de controlat, psihoterapia urmareste profunzimea psihicului, adica partile inconstiente cu experientele refulate.
Consilierea si psihoterapia urmaresc capacitatea beneficiarilor de a-si stabili noi obiective si de a dezvolta noi strategii de adaptare prin explorarea propriei p ersoane, intelegere de sine.
Consilierea necesita o perioada mai scurta de timp (circa 6-10 intalniri ), psihoterapia se desfasoara pe perioade mai lungi de timp cu un numar variabil de sedinte, dezvoltarea persoanala este un proces aproape continuu care se structureaza pe perioade intensive de lucru.
In cazurile in care pacientii au nevoie de interventie medicamentoasa care poate fi realizata doar de catre psihiatru, colaborarea acestuia cu psihologul este necesara in vederea obtinerii celor mai bune rezultate.
Delia Mihaela Raduca - Cabinet individual de psihologie

Delia Mihaela Raduca - Cabinet individual de psihologie

De astazi intr-un an s-ar putea sa iti doresti sa fi inceput astazi

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp