Valori aplicabile în psihoterapia integrativă

Inapoi Autor: Psiholog. Psihoterapeut Oana Şerbu
1. Experienţa subiectivă a clientului este adevărul lui şi punctul de începere a explorării. În psihoterapia integrativă, acceptândceea ce este oferit şi onorând lumea clientului aşa cum este pentru el, este responsabilitatea principală a terapeutului.
2. "Acum" este conştiinţa prezentă a clientului şi singurul moment în care ei au un control direct. "Acum" poate fi copleşi în trecut, ca şi în cazul transferului sau prin anxietatea de viitor, ca în stările anxietăţii, dar o astfel de experienţă este in "Acum". Clientul descoperă în "Acum" ceea ce este moral, în conformitate cu propriile opţiuni şi valori.
3. Oamenii sunt principalii agenţi în determinarea propriului lor comportament. Dar aceştia pot fi integraţi în contextul lor, ceea ce le poate limita opţiunile deschise pentru ei, uneori în moduri defragmentate.
4. Moralitatea se bazează pe nevoile organice - pe cunoaşterea a ceea ce este mai degrabă, decât a ceea ce ar trebui, bazată pe impunerea a ceea ce cred alţii.
5. Terapeutul ajută clientul să "exploreze" conştientizarea moment cu moment în "aici şi acum", mai degrabă, decât să "modifice" comportamente.
6. Relaţia terapeutică este un micro-cosmos al "modului de a fi în lume", iar parte a acestui microcosmos vor fi reacţiile din "aici şi acum" ale terapeutului.
7. Alegerea şi învăţarea se întâmplă cu o naturală integrare a minţii şi a corpului, a gândirii şi sentimentelui, fizică şi spirituală, de sine şi de mediu, aceasta fiind holistică.
8. Schimbarea este posibilă şi are loc holistic, atunci când o persoană devine cine şi ce este şi nu încearcă să devină ce nu este.
9. Terapia nu afectează doar lumea, şi lumea are impact în terapie. Creşterea personală şi vindecarea necesită conştientizări intrapsihice, interpersonale şi socio-politice pentru deconstruirea şi reconstruirea cunoaşterii, conştientizării şi înţelegerii.
10. Facorii de mediu se dovedesc a fi o sursa de stres. Psihoterapia integrativă susţine dreptul unei persoane de a fi diferită, acest lucru necesitând provocarea şi confruntarea cu rasismul, diferenţe de sex şi de clasă.
11. Dialogul este bazat pe experimentarea relaţiei cu alte persoane aşa cum sunt acestea şi experimentarea de sine - care necesită reciprocitate şi cooperare şi disponibilitatea de fi autentic.
12. Maturitatea nu este doar despre autonomia sinelui, ci despre sinele în relaţie şi este un proces continuu de ajustare creativă de-a lungul timpului.
13. Sinele în izolare şi sinele în manipularea negativă a mediului pot conduce la o formă de violenţă către sine sau alţii, iar această violenţă este vazută ca o formă de anihilare a sinelui sau a altora, ceea ce este opusul conştientizării şi a relaţiei Eu-Tu.
14. Sinele şi ceilalţi sunt priviţi cu curiozitate şi compasiune, nu cu o judecată negativă.
15. Psihoterapia integrativă promovează suficientă integrare care maximizează - continuând sa se dezvolte şi după şedinţa de terapie, în absenţa terapeutului
Serbu Oana - Cabinet individual Psihologie. Psihoterapie

Serbu Oana - Cabinet individual Psihologie. PsihoterapieRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp