Terapia Ericksoniana - Inconstientul tau este cel mai bun medic

Inapoi Autor: Dana Jimborean

Terapia Ericksoniana este o psihoterapie destul de recent aparuta, ea fiind creata de medicul psihiatru american Milton H.Erickson in anii 70.

Ce este Terapia Ericksoniana?

Inainte de a va raspunde la aceasta intrebare, doresc sa va intreb si eu ceva: va este frica sa zburati cu avionul? Sau poate sa mergeti la dentist? Ati incercat sa slabiti sau sa renuntati la fumat, dar nu reusiti? Si nici nu intelegeti de ce? Toate aceste intrebari isi au raspunsul in inconstientul dumneavoastra.

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice. Psihoterapia ajuta pacientul sa inteleaga care sunt factorii ce le determina starile si ii ajuta sa accepte punctele slabe, dar si cele forte. Daca oamenii isi pot identifica sentimentele si modalitatea in care percep viata, le este mai usor sa faca fata situatiilor dificile.

Psihoterapia este frecvent utilizata pentru problemele care se acumuleaza de-a lungul timpului. Aceasta functioneaza numai in cazul in care se construieste o relatie de incredere intre pacient si psihoterapeut. Tratamentul poate dura cateva luni sau chiar ani.

Milton Erickson obisnuia sa foloseasca foarte des in timpul transelor, afirmatia „" Sunt lucruri pe care le stii, dar nu stii ca le stii. Cand veti stii ceea ce nu stii ca stii, te vei schimba ".

Terapia Ericksoniana este o forma de psihoterapie moderna de tip integrativ care foloseste hipnoza ca metoda de accesare a inconstientului, locul in care se gasesc toate trairile, amintirile, sentimentele fiecaruia. Este un proces natural de psihoterapie orientat spre prezent si viitor, folosind tehnici de hipnoza naturale dezvoltate de Dr. Milton H. Erickson, care te ajuta sa traiesti mai sanatos si sa iti solutionezi problemele. Procesele care duc la schimbare, sunt mai scurte, mai rapide, mai placute si nu creeaza disconfort. Aceasta face parte din categoria terapiilor de scurta durata, sau centrate pe solutii, categorie in care gasim si psihoterapia cognitiv-comportamentala, integrativa, experientiala si multe altele.

Cand auzi termenul "hipnoza" s-ar putea sa te gandesti la acea forma traditionala, in care psihoterapeutul folosea sugestii directe, puternice si autoritare in timpul transei, sau la cea de scena, pe care o vedem la circ sau in spectacole. Hipnoterapia inseamna doar "utilizarea clinica a hipnozei". Numele "hipnoterapia" este inselator, pentru ca nu este cu adevarat o terapie de sine statatoare. Hipnoterapia este psihoterapia care foloseste hipnoza ca modalitate pentru a atinge anumite obiective. Asa cum spunea si Milton Erickson: „Hipnoza in sine nu face nimic… dar iti ofera un climat favorabil pentru a lucra." Totusi transa hipnotica, exista in multe forme diferite in viata de zi cu zi. De fapt, oamenii traiesc cea mai mare parte din viata lor intr-o transa si de multe ori munca hipnoterapeutului nu este de a-i hipnotiza, ci de a-i scoate din transa.

O definitie frumoasa am gasit-o in cartea "Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice."a dlui prof. univ. dr. Ion Dafinoiu: „…Hipnoza face parte din viata noastra de zi cu zi. ….Vizionand un spectacol, uitam cum trece timpul, uitam unde ne aflam… si din spectatori devenim actori; punem intre paranteze constrangerile realitatii exterioare si principiile logice de raportare la aceasta si ne lasam complet absorbiti de „realitatea" spectacolului: ne intristam sau ne bucuram alaturi de eroii preferati, corpul nostru realizeaza involuntar miscarile asociate acestor trairi… Suntem deja in transa!"

Care este diferenta intre hipnoza clasica si cea ericksoniana?

Hipnoza clasica, traditionala foloseste un limbaj autoritar, asa cum am mentionat si mai sus, numit sugestii directe. Aceasta metoda functioneaza la multe persoane, dar nu toti suntem dispusi sa acceptam ordine, chiar si in transa. De aceea multi dintre noi, opun rezistenta. Hipnoza ericksoniana, pe de alta parte, foloseste sugestiile indirecte, carora iti este greu sa le opui rezistenta, pentru nu ti se cere nimic implicit. Ele sunt de multe ori deghizate in metafore si povesti. Un exemplu de sugestie indirecta este „si probabil, ochii tai vor deveni din ce in ce mai obositi in timp ce asculti aceasta poveste, si poate vor dori sa se inchida, pentru ca multe persoane pot, asa cum stii deja, pot experimenta o senzatie placuta, de confort atunci cand permit ochii lor sa se inchida, si sa se relaxeze profund".

Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul acestei terapii?

Stiu ca poate parea greu de crezut, dar hipnoterapia este folosita cu succes foarte multe cazuri cum ar fi:

Adictii: fumat, alcool, jocuri de noroc, zahar, droguri, etc.

Anxietate, atacuri de panica, claustrofobie, fobii si frica Incredere de sine si gandire pozitiva Traume psihice

Divort sau doliu

Depresie

Vise si cosmaruri

Probleme sexuale

Scadere in greutatea si Anorexie

Motivare pentru sport, exercitii si performanta sportiva

Reusita la examene si vorbit in public

Ticuri nervoase cum ar fi roaderea unghiilor, tinitus

Eliberare de stres Imbunatatirea relatiilor

Alergii

Anestezie locala fara injectie la destist

Nastere naturala fara durere

Boli cornice: colon iritabil, migrene, artrita, diabet, oboseala cronica, boli de inima, etc

Sunt psihoterapeuti, cum este Dl.Ph.Dr.Harry Leon Grossmann, care folosesc hipnoza in recuperarea pacientilor cu paralizie dupa accidente cerebrale si ale coloanei vertebrale, sau scleroza multipla, si care au reusit adevarate minuni cu acesti pacienti.

Cui ii este recomandata?

Hipnoterapia Ericksoniana este recomandata tuturor, de la copii de 3 ani pana la adulti de 80 de ani. Toti putem beneficia de aceasta terapie pentru ca ea nu are nici o contraindicatie. In sedinta de terapie lucreaza cu cei mai buni experti din domeniu, primul si cel mai bun este chiar pacientul, pentru ca nimeni nu poate sa te cunoasca mai bine decat tu insuti, psihoterapeutul fiind al doilea cel mai bun.

Exista o vorba in popor care explica foarte bine munca noastra: „ Da-i omului un peste si va avea de mancare o zi. Invata-l cum sa pescuiasca si va avea de mancare toata viata." Exact acesta este rolul psihoterapeutului, acela de a-l invata pe pacient cum sa isi gaseasca propriile resurse de vindecare.

Profesorul Mick Cooper, de la Universitatea Strathclyde din Anglia, scrie ca cel mai important factor de succes in psihoterapie este pacientul, nu terapeutul.

Printre beneficiile psihoterapiei putem numi:

Capacitatea de a te intelege pe tine insuti, propriile obiective si ceea ce te impiedica sa le atingi

Dezvoltarea abilitatilor de relationare si socializare

Indentificarea si depasirea anumitor probleme, precum tulburarea de alimentatie, depresia sau anxietatea

Imbunatirea stilului de viata

Identificarea si modificarea comportamentelor disfunctionale

Unul din dezavantajele cele mai frecvent intalnite in psihoterapie este ca unii pacienti pot constata ca procesul psihoterapeutic determina schimbari la care nu s-au asteptat sau pe care nu le-au vrut. Psihoterapia este un proces de dezvatare si reinvatarea a comportamentelor care ne impiedica sa ne atingem propriul potential si sa iesim din zona de confort.

Acest proces este unul de durata, deoarece este nevoie de timp sa ne obisnuim cu schimbarea atat noi cat si cei din jur . Durata depinde de client si de rezistenta lui la schimbare.

Articolul integral din Revista Lumea Misterelor - Iunie 2015

Cabinet Inner Resources Psychotherapy

Cabinet Inner Resources Psychotherapy

Ceea ce e evident e adesea trecut cu vederea!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp