Alcoolul: intervenții și recomandări practice

Inapoi Autor: FUN-PSI Club, Dr. Mihaela Gherasim

În funcție de cantitatea de alcool consumată, efectele sunt: la 4 sau mai multe băuturi pe zi creste riscul de ciroză, accidente, diabet, cancere, de exemplu la femei cancerul mamar. Dar consumul moderat de alcool, 1-2 băuturi pe zi, reduce riscul de boli cardiovasculare cam cu o treime; scade și riscul de diabet.

Cantitatea de alcool asociată cu cel mai mic risc de mortalitate este de 2 băuturi pe zi la bărbați și 1 băutură pe zi la femei. Consumul de tip dipsoman este un tipar ce duce la complicații mai grave; este definit prin consumul a 5 băuturi pe zi la bărbați și 4 băuturi pe zi la femei. Se întâlnește la 60% din bărbații tineri între 18-25 ani. Acesta crește semnificativ riscul de accidente și boli cu transmitere sexuală, de boli cardiovasculare. Femeile au risc mai mare de sarcină și de afectare a fătului.

Sindromul alcoolic fetal se întâlnește în cazurile în care gravida consumă alcool; este cea mai frecventă cauză cunoscută de retard mental și duce la defecte congenitale și tulburări de dezvoltare.

Chiar și cantități mici de alcool în sarcină pot fi riscante - pot duce la probleme de comportament la copii sau la probleme cu alcoolul când ajung tineri adulți.

 

Există 5 etape ale schimbării la persoanele afectate de alcoolism:

1 ) faza de precontemplare - în care individul nu arată nici un interes pentru schimbare; mulți indivizi cu probleme de uz de substanță sunt în această fază. Pe ei este greu să-i motivezi. E bine să cooptezi un membru al familiei ți să-și propună o abstinență de 2 săptămâni.

2 ) faza de contemplare - individul începe să creadă că uzul excesiv de alcool ar putea fi dăunator. Acum sunt specifice ambivalența și scepticismul, care măcar lasă loc la reflecție. Persoana este receptivă la informații noi, dar dacă nu le are, crede că se comportă acceptabil.

3 ) dacă specialistul reușește să incline balanța ambivalenței în favoarea unei alegeri sănătoase, atunci persoana intră în faza de pregătire. Aceasta este caracterizată prin gândire focusată pe a face planuri

4 ) faza de acțiune reprezintă o recunoaștere deplină a problemei împreună cu evidențe observabile ale pașilor făcuți de individ pentru a reduce consumul de alcool. Cea mai frecventă greșeală acum este subestimarea ajutorului necesar pentru ca persoana să se lase de băut. Pacientului ar trebui să i se prezinte o serie de opțiuni, incluzând terapia de grup ți farmacoterapia.

5 ) faza de menținere este ultima și cea mai matură. Acum eforturile de motivare sunt spre progresul cu pași mici și prevenirea recăderilor. Ajută foarte mult aprecierea eforturilor pe care le face persoana, absența declanșatorilor din mediu, adică a alcoolului.

Se procedează la spitalizarea pacienților care au în istoric delirium tremens sau dacă au și alte boli semnificative, dacă persoana nu are suport social, dacă are și tulburări psihiatrice sau dacă a avut recăderi de la tratament.

Este foarte importantă încurajarea de a face parte dintr-un grup de suport, de tipul Alcoolici Anonimi; ca să nu mai aibă recăderi, va fi nevoie să urmeze timp de 2 ani ședințele de grup.

La începutul recuperării, și probabil și ulterior, va fi nevoie să fie scoase toate băuturile alcoolice din casă și persoana să evite barurile sau alte locații unde presiunea de a bea este mare.

Dacă pacientul are o personalitate antisocială, de exemplu are probleme severe cu familia, colegii, școala și poliția înainte de 15 ani și înainte de instalarea problemelor cu alcoolul, recuperarea nu prea mai este posibilă.

Dacă pacientul avea deja depresie, anxietate sau altă tulburare care a dus la consumul de alcool, trebuie tratată afecțiunea inițială cu multă seriozitate.

Și dieta este importantă; persoanele cu alcoolism de obicei au o nutriție afectată, este frecvent deficitul de folat. Trebuie să mănânce multe fructe și legume, să ia suplimente de vitamine.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp