Care zone din creier prevăd viitorul

Inapoi Autor: FUN-PSI Club, Dr. Mihaela Gherasim

Creierul ne ajută să luăm decizii contemplând consecințele din viitor, atât pentru acțiunile concrete cât și pentru cele teoretice.

 

Un exemplu foarte simplu este cel în care căutăm drumul cel mai scurt de la casa noastră, până la un restaurant dintr-o zonă a orașului.

Creierul ne va oferi diverse trasee mentale dintre care îl vom alege pe cel care corespunde cel mai bine intențiilor noastre.

 

Cercetătorii au descoperit că o structură precisă a creierului, denumită cortexul cingulat anterior este implicată în construirea modelelor și soluțiilor mentale.

De asemenea, această structură este responsabilă cu învățarea în baza modelelor mentale și cu elaborarea deciziilor.

„Neuro-biologia învățării pe baza de model este încă foarte puțin cunoscută și înțeleasă", susține profesorul doctor cercetător Thomas Akam, al Universității Oxford.

 

Descifrarea modului în care creierul construiește modele mentale este esențială în înțelegerea felului în care ne adaptăm schimbărilor și luăm decizii cu flexibilitate.

Cum ar fi decizia pe care suntem nevoiți să o luăm când descoperim că strada pe care am ales-o pentru a ajunge la restaurant e închisă, de exemplu.

 

Una dintre provocările implicate în procesul de înțelegea a modului în care creierul ia decizii stă în distincția dintre alegerile în baza unui model cunoscut și alegerile libere, în condiții de noutate.

 

În urma studierii unui număr de 230.000 de cazuri, cercetătorii au ajuns la concluzia că deciziile în baza unui model și deciziile libere sunt utilizate în paralel.

În plus, rezultatele au evidențiat faptul că neuronii implicați în proces au prezentat mecanisme de actualizare, atunci când rezultatele au fost negative, chiar dacă erau deja anticipate sau suprinzătoare.

 

Experimentele pe animale de laborator au dovedit, în plus, că stingerea unor grupuri de neuroni în timpul acțiunii de luare a deciziei a dus la incapacitarea creierului de a lua o decizie.

 

Luarea deciziilor în cascadă, cu anticiparea consecințelor sau rezultatelor, este una dintre provocările cu care se confruntă neuro-știința modernă.

Mai mult decât atât, înțelegerea mecanismelor intuiției, care scurt-circuitează traseele computaționale cerebrale, presupune decifrarea unor operațiuni mult mai complexe.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp