Ce trebuie să știi despre Cyberbullying
Agresiunea pe Internet, numită și agresiune online sau cyberbullying, este hărțuirea cu ajutorul calculatorului sau a telefonului mobil.
Hărțuirea are loc pe bloguri, pagini personale, forumuri, e-mail, SMS, MMS, agresiunea având uneori loc prin încărcarea unor poze sau imagini video pe Internet fără a ține cont de dreptul la viața privată a victimei.
Nu necesită contact față-în-față și nu se limitează la doar cațiva martori. Oricine cu conexiune la internet poate hărțui pe cineva online, fără să-și dezvăluie identitatea. Victima poate fi urmărită în orice colț de lume, non-stop, astfel încât nu există nici un loc sigur, nici măcar acasă. Cu cateva clickuri, la umilire pot fi martori sute sau chiar mii de persoane online.
Efectele cyberbullyingului pot fi de lungă durată și te pot afecta în multe feluri:
Psihic: te simți supărat, stânjenit, chiar furios; te sperii, te simti neajutorat sau copleșit; te simți rușinat, poate chiar vinovat; te simți singur, ca și cum nimeni nu te susține; sau exclus; pot apare sentimente de frică și nesiguranță; te simți umilit, expus - pentru ca odata ce a fost postat, stii ca va ramane mereu acolo; te simți fără valoare - agresorii atacă adesea când victimele sunt cel mai vulnerabile, cand au sentimente puternice de insatisfacție despre sine.
Drept urmare poți începe să te îndoiești de valoarea ta; devii răzbunător; prezinți dezinteres - viața poate fi văzută fără speranță și fără scop; la fel și față de școală - apare un grad mai mare de absenteism, notele scad, pentru că îți este greu să te concentrezi din cauza anxietății și stresului; te simți izolat; această experiență este foarte dureroasă din cauza că la această vârstă prieteniile sunt cruciale; poți deveni depresiv; unii raman cu TSPT.
Fizic: te simți obosit sau ai dureri de stomac sau de cap; pot apărea boli legate de stres, cum ar fi ulcer gastric sau dermatite; modificări în obiceiurile de alimentație, cum ar fi săritul peste mese sau mâncatul compulsiv; insomnie, dormit excesiv sau cosmaruri. Sentimentul de a fi luat în râs sau de a fi hărțuit de alții te poate împiedica să te exprimi liber sau să încerci să rezolvi problema, domină lipsa de speranță.
În cazuri extreme, cyberbullingul poate duce și la suicid, ca unic mijloc de a scapa de durere. Unii incep să fantazeze despre cum să-și încheie viața pentru a scăpa de tortură.
Cyberbullingul este un fenomen social ce trebuie luat în serios de copiii și adolescenții care sunt victime sau agresori, de părinții lor și de ceilalți adulți ce intră în contact cu el.
Doar împreună putem să-i scădem puterea și să-i anihilăm efectele psihice si fizice.