Cearta în cuplu: neuronilor le place medierea

Inapoi Autor: FUN-PSI Club, Dr. Mihaela Gherasim

Când un cuplu are o discuție mai aprinsă, primul care intervine automat în temperarea ei este propriul nostru creier.

Intervenția nu este conștientă, rațională sau educată, ci în formă brută, stimulând zone cerebrale cheie, responsabile cu procesarea de nivel înalt.

Conform unui studiu realizat de către Universitatea din Geneva (UNIGE ), publicat de către revista Cortex, cearta dintre două persoane are rezultate mai bune atunci când este mediată de către o a treia persoană.

Dar rezultatele pozitive vin și din faptul că propriul creier stimulează zonele responsabile cu plăcerea și recompensele, atunci când cearta ajunge în puncte mai puțin conflictuale.

Cu alte cuvinte, neuronii mediază cearta înspre un rezultat pozitiv.

Studiul a fost realizat pe 36 de cupluri heterosexuale (din motive statistice și pentru a putea fi comparate cu studiile anterioare ), monogame și care aveau o relație de cel puțin un an. Înaintea monitorizării, printr-un chestionar, au fost identificate cele mai frecvente surse de conflict în cuplu.

Astfel, în timpul observației prin intermediul imagineriei cerebrale computerizate, cuplurile au fost invitate să înceapă o discuție pe una dintre temele conflictuale.

Experimentul, cu durata de o oră, a beneficiat de intervenția unui mediator profesionist pentru jumătate dintre cupluri.

Cei care nu au avut alături mediatorul, au prezentat o activitate cerebrală mai intensă în zonele responsabile cu recompensa, cum ar fi corpul striat și zona orbito-frontală.

În plus, reacțiile pozitive s-au menținut un timp mai îndelungat și după încetarea stării conflictuale.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp