Confirmată legătura dintre Alzheimer și microbiom

Inapoi Autor: FUN-PSI Club, Dr. Mihaela Gherasim

Studiile au confirmat legătura dintre dezechilibrul în microbiom și dezvoltarea plăcilor amiloide în creierul uman.

 

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. Încă incurabilă, aceasta afectează în mod direct aproape un milion de oameni din Europa și indirect milioane de membri ai familiei, precum și societatea în ansamblu ei.

 

În ultimii ani, comunitatea științifică a intuit faptul că microbiomul intestinal joacă un rol în dezvoltarea bolii. O echipă de la Universitatea din Geneva (UNIGE ) și Spitalele Universitare din Geneva (HUG ) din Elveția, împreună cu colegii italieni de la Centrul Național de Cercetare și Îngrijire pentru Alzheimer și Boli Psihiatrice Fatebenefratelli din Brescia, Universitatea din Napoli și IRCCS SDN Research Centrul din Napoli, confirmă corelația, la om, între un dezechilibru al microbiomului intestinal și dezvoltarea plăcilor amiloide în creier.

Acestea din urmă se află la originea tulburărilor neurodegenerative caracteristice bolii Alzheimer.

Proteinele produse de anumite bacterii intestinale, identificate în sângele pacienților, ar putea într-adevăr să modifice interacțiunea dintre sistemul imunitar și cel nervos și să declanșeze boala.

Aceste rezultate, care urmează să fie publicate în Journal of Alzheimer’s Disease, fac posibilă dezvoltarea unor noi strategii preventive bazate pe modularea microbiomului persoanelor cu risc ridicat de dezvoltare a bolii.

 

Influența asupra creierului Bacteriile intestinale pot influența funcționarea creierului și pot promova neurodegenerarea prin mai multe căi.

Una dintre acestea este influența asupra sistemului imunitar și, în consecință, modificarea interacțiunii dintre sistemul imunitar și sistemul nervos. Lipopolizaharidele, o proteină localizată pe membrana bacteriilor cu proprietăți pro-inflamatorii, au fost găsite în plăcile amiloide și în jurul vaselor din creierul persoanelor cu Alzheimer.

În plus, microbiomul intestinal produce metaboliți - în special unii acizi grași - care, având proprietăți neuroprotectoare și antiinflamatorii, afectează direct sau indirect funcția creierului.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp