Cum se construiesc abilitățile sociale

Inapoi Autor: FUN-PSI Club, Dr. Mihaela Gherasim

Înțelegerea a ceea ce doresc ceilalți, tradusă prin empatie, cum se simt și cum văd alții lumea, perspectiva lor, a fost mereu importantă în evoluția speciei și a individului, fiind baza costrucției abilităților sociale.

 

Problemele sociale complexe necesită un amestec de empatie și schimbarea perspectivei pentru a fi rezolvate, acestea fiind două abilități prin care înțelegem ce se întâmplă în mintea celeilalte persoane.

 

Abilitățile sociale ne permit să ne împrietenim și să creăm o rețea de oameni care ne susțin. Dar nu tuturor le este ușor să interacționeze cu alte persoane.

 

Empatia reprezintă capacitatea de a intelege emoțiile celeilalte persoane. „Teoria minții" este capacitatea de a intelege punctul de vedere al altei persoane. Faptul că aceste două componente sunt dezvoltate în grad diferit, produce dificultăți de interacțiune.

 

Oamenii de știință de la Institutul Max Planck din Leipzig, împreună cu alți cercetători ai Universității Oxford, au analizat modul în care funcționează empatia și schimbarea perspectivei.

 

Aceste abilități sunt alcătuite din mulți factori individuali care variază în funcție de situație. Pentru empatie exista o rețea principală care poate recunoaște situații emotionale semnificative, de exemplu frica, si care funcționează împreună cu regiuni suplimentare specializate pentru recunoașterea feței sau a vorbirii.

 

In cazul schimbării perspectivei regiunile active de baza sunt cele folosite pentru amintirea trecutului sau pentru anticiparea viitorului si regiuni cerebrale suplimentare, în funcție de situația concretă.

 

Cercetătorii au descoperit că problemele sociale deosebit de complexe necesită o combinație de empatie și schimbare de perspectivă.

Oamenii care sunt deosebit de competenți din punct de vedere social, par să privească cealaltă persoană în ambele moduri - pe baza sentimentelor și pe baza gândurilor. Ei găsesc apoi echilibrul corect între cele doua.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp