MANAGEMENTUL PROBLEMELOR COMPORTAMENTALE PERSISTENTE

Inapoi Autor: FUN-PSI

MANAGEMENTUL PROBLEMELOR COMPORTAMENTALE PERSISTENTE

(la copii cu tulburări de comportament recurente )

 

       Probabil cã mulți dintre voi, pãrinți ai copiilor cu tulburãri de comportament recurente, ați învățat o varitate de metode prin care puteți să recompensați sau să pedepsiți comportamentul copilului dumneavoastră. Poate ca aceste metode s-au dovedit a fi eficiente în îmbunătățirea comportamentului copilului. Cu toate acestea, majoritatea copiilor dezvoltă la un moment dat comportamente problematice recurente și există motive care vă fac să credeți despre copilul dumneavoastră că el va dezvolta și în viitor noi asemenea probleme pe măsură ce crește. Dar dumneavoastră aveți acum abilitățile necesare prin care să le faceți față, prin simplul fapt că faceți efortul să vă gandiți la ele și stabiliți un plan de management propriu al acestor comportamente problematice.

În cele ce urmeză, vom descrie câțiva pași prin care puteți face față unor astfel de probleme, în cazul în care acestea apar sau dacă altele vechi își fac din nou apariția.

         1. Luați un caiet și începeți să descrieți comportamentul problematic. Încercați să fiți cât se poate de specific când descrieți ceea ce greșește copilul. Ar fi bine să treceți și regula care ar fi trebuit respectată de către copil și care a fost încălcată, să descrieți în ce constă exact greșeala copilului și ce anume faceți dumneavoastră acum pentru a remedia situația.

          2. Scrieți acest raport timp de aproximativ o săptămână. Examinați textul și încercați să vedeți care este scopul comportamentului problematic al copilului (de ce îl manifestă ). Mulți părinți își dau seama că au început să adopte din nou modalități vechi, ineficiente de a face față problemelor provocate de copil, acest lucru fiiind de fapt cauza problemei actuale.

          În cele ce urmează vă prezentăm cîteva din greșelile cele mai obișnuite pe care le fac în mod repetat părinții :

     a. Repetă prea des comanda/ solicitarea adresată copilului ;

     b. Nu dau comenzi eficiente ;

     c. Nu sunt atenți, nu îi oferă copilului recompense, laude pentru respectarea corectă a regulilor; Au întrerupt prea devreme aplicarea sistemului de recompense cu jetoane sau puncte atunci când au folosit un astfel de sistem.

     d. Nu disciplineazã imediat dupã Încãlcarea regulilor ;

     e. Întrerup \"momentul special\" de joacă al copilului. Evident, dacă simțiți că repetați vechile obiceiuri proaste, corectați-le.

                 3. Dacă este nevoie, concepeți un program special pentru managemnetul acestor probleme:

     a. Explicați-i exact copilului la ce vă așteptați din partea lui în vederea soluționării problemei;

     b. Concepețí un program de recompense cu jetoane sau puncte prin care putețí recompensa copilul pentru respectarea regulilor;

     c. Reanalizați funcția comportamentului ori de căte ori apare comportamentul problematic;

     d. În cazul în care notițéle indică faptul că problema pare să apară intr-un loc sau o situație specifică, respectați următorii patru pași :

  (1 ) anticiparea problemei,

  (2 ) recapitularea regulilor înainte ca problema să apară,

  (3 ) recapitulați împreună cu copilul încurajările pe care le puteți folosi ca recompensă pentru comportamentul adecvat,

  (4 ) recapitulați împreună cu copilul consecințele folosite pentru comportamentul inadecvat;

      e. Continuațí să scrieți, în caietul dumneavoastră, comportamentele problemetice, astfel încât să puteți să vă dați seama când acestea încep să se îmbunătățască.

                 4. În cazul în care aceste metode dau greș și nu funcționează, sunați-l pe terapeutul dumneavoastră și stabiliți o întâlnire la care să vă duceți notițele.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp