Ochii trădează traumele din trecut

Inapoi Autor: FUN-PSI Club, Dr. Mihaela Gherasim

Un studiu realizat de către cercetătorii din Welsh prezintă modul în care ochii, mai precis pupilele, pot indica dacă persoana a fost supusă unor traume.

Sindromul de stres post-traumatic (PTSD ) este o afecțiune specifică soldaților întorși din teatrele de război, persoanelor implicate în accidente de mașină sau abuzate. Acestea pot prezenta o sensibilitate deosebit de ridicată sau excitație exagerată în viața de zi cu zi, acompaniate de incapacitatea de a se relaxa sau a se detașa de ce este în jur.

Cercetarea, condusă de către Dr. Almee McKinnon, în cadrul Universității din Cardiff, s-a concentrat pe modificările funcționale lăsate de către evenimentele traumatizante în pupilele pacienților afectați de PTSD. Aceștia au fost expuși la imagini prezentând diverse amenințări sau arme, imagini neutre și imagini plăcute. Reacțiile celor afectați de PTSD au fost diferite atât de reacțiile celor fără traume, cât și de ale persoanelor care au suferit traume dar nu au dezvoltat PTSD. La stimularea „traumatizantă", pupilele inițial nu au reacționat prin adaptarea la nivelul de lumină, iar ulterior efectiv și-au mărit dimensiunile, ca în situațiile de intensă activitate emoțională. De asemenea, pupilele au reacționat exagerat chiar și în cazul imaginilor pozitive.

„Rezultatele indică faptul că persoanele afectate de PTSD au mecanismele de amenințare și frică activate în orice context incert emoțional" explică Dr. McKinnon. De asemenea, „faptul că reacțiile există în cazul oricărui tip de stimul, nu doar a celor amenințători, ne permite să folosim imagini pozitive în terapie, mai degrabă decât cele negative care pot fi deranjante pentru pacienți" adaugă Dr. Nicola Gray, co-autoare a studiului.

„Dacă cineva afectat de PTSD este supus unei stimulări emoționale ridicate, chiar dacă aceasta este pozitivă, se declanșează imediat mecanismele de protecție. Clinicienii trebuie să înțeleagă în profunzime impactul stimulilor pozitivi, cu scopul de a-și ajuta pacienții să depășească provocările aduse de suprasolicitare" a declarat aceasta.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp