Predicția sinuciderii prin inteligență artificială
Un studiu bazat pe algoritmi de machine-learning a evidențiat potențialul de predicție a tentativelor de sinucidere și a riscurilor corespunzătoare.
Cercetătorii au aplicat algoritmul pe un eșantion de 35.400 de indivizi, reușind să creeze un model de predicție foarte precis a riscului de sinucidere. Astfel, se pot crea intervenții de suport specifice și extrem de țintite, la nivel individual.
Persoanele aflate în situații de risc, indiferent de motiv, pot fi ajutate înainte de a intra în faze critice.
„Modelul nostru de învățare automată a confirmat factorii de risc bine-cunoscuți ai tentativei de suicid, inclusiv comportamentul suicidar anterior și depresia. Am identificat, de asemenea, disfuncționalitățile, cum ar fi neglijarea activitățile de rutină sau modificarea acestora din cauza problemelor emoționale, ca un nou risc important" explică coordonatorul proiectului, Angel Garcia de la Garza, doctorand în cadrul Departamentului de Biostatistică, Universitatea Columbia, New York.
Cercetările anterioare care utilizează abordări de învățare automată pentru a studia predicția încercărilor de sinucidere non-fatale s-au concentrat asupra pacienților cu risc ridicat, în mediul clinic.
Mai mult de o treime din indivizii care au tentative de sinucidere non-fatale nu primesc tratament medicamentos specific sau terapie clinică, a remarcat Garcia de la Garza.
„Am dorit să extindem înțelegerea factorilor de risc ai tentativelor de sinucidere dincolo de populațiile clinice cu risc ridicat, adică să putem interveni predictiv asupra populației generale adulte" a declarat cercetătorul.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 800.000 de persoane mor în fiecare an din cauza suicidului, respectiv o persoană la fiecare 40 de secunde.
Sinuciderea este un fenomen global și este prezentă în toate categoriile de vârstă.