Reducerea insomniei la adulții cu autism
Insomnia și somnul tulburat sunt mai frecvente la adulții autiști în comparație cu adulții non-autiști, contribuind la sarcini sociale, psihologice și de sănătate semnificative.
Cercetările privind intervenția asupra somnului pentru adulții autiști lipsesc.
Oamenii de știință de la Universitatea La Trobe au efectuat un studiu pilot în premieră mondială care investighează o intervenție asupra somnului pentru adulții autiști, care arată dovezi promițătoare în ceea ce privește reducerea insomniei și a simptomelor de anxietate concomitente.
Este cunoscut faptul că persoanele autiste pot avea probleme în a adormi și se pot trezi pentru perioade lungi de timp pe parcursul nopții, ceea ce contribuie la apariția unor poveri sociale, psihologice și de sănătate semnificative. Acest studiu a analizat terapia de acceptare și angajament adaptată pentru insomnie (ACT-i ) și adaptată pentru adulții autiști.
Somnul precar poate fi legat de anxietatea ridicată și de problemele senzoriale cu care se confruntă adesea persoanele cu autism, dar și cu ritmuri circadiene perturbate de somn-veghe. În cadrul studiului au participat opt persoane (6 bărbați, 2 femei ) cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, cu un diagnostic clinic de tulburare de spectru autist și insomnie ușoară, moderată/severă sau severă.
Au fost repartizați la unul dintre cele două grupuri de intervenție (câte patru pe grup ) într-un design de grup bazat pe multiple puncte de pornire determinate în timp. Participanții au completat chestionare privind somnul și sănătatea mintală înainte și după intervenție, precum și la monitorizarea la două luni.
De asemenea, au completat o actigrafie cu o săptămână înainte și după intervenție și un jurnal zilnic de somn înainte de intervenție până la o săptămână după intervenție și o săptămână la urmărire.
Analiza a arătat că au existat îmbunătățiri semnificative în grupul care a primit terapia ACT-i, sugerând că aceasta ar putea fi o modalitate de a trata atât insomnia, cât și anxietatea la persoanele cu tulburări din spectrul autist.
Acest studiu pilot cu opt adulți autiști indică faptul că ACT-i este o intervenție eficientă și acceptabilă pentru reducerea insomniei și a simptomelor de anxietate auto-raportate la adulții autiști.